Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Bolečine v sklepih in mišicah Hallux valgus po operaciji

Hallux valgus po operaciji

Pozdravljeni,

stara sem 25 let in sem imela pred enim mesecem operacijo halluxa valgusa in os intermetatarseum. Zdi se mi, da ne napredujem dovolj hitro, moja osebna zdravnica pa pravi, da nimam stopalo na spodnji strani in okoli velikega prsta dovolj prekrvavljeno – še vedno imam modrico (med operacijo os intermetatarseum-a naj bi mi kar nekaj krvi steklo med del pri velikem prstu, tudi na splošno sem imela na povojih po operaciji veliko krvi, vendar se je rana lepo posušila). Kaj lahko naredim, da bo boljša prekrvavitev? Sedaj si rano hladim z ledom (tako splošno, kot tudi okoli “rane”), vendar je nisem nikoli potem segrevala. Ker sem doma in večinoma časa preživim v postelji mi najbolj paše, da sem brez nogavic in z odkrito nogo, tako, da je noga vedno rahlo bolj hladna. Je to napaka, ki jo delam, da imam slabo prekrvavitev?

Moja osebna zdravnica je rekla, da glede na to, da se šivi šli lepo ven in sta rani v redu ne potrebujem več povojev. Je to res ali je smisel prevezovanja tudi imobilizacija in je potrebno s tem nadaljevati do pregleda pri ortopedu, ki bo čez 14 dni?

Ravno tako sem pred skoraj dvema tednoma ponesreči potegnila za prst z rjuho – odmik je bil na noter, se pravi proti drugi nogi. Takrat se je stanje kar poslabšalo in včasih imam občutek, da še vedno nisem na istem, kot sem bila pred nekaj časa. Prst boli predvsem na spodnji strani in recimo, če imam na njem rjuho, ki mi ga potiska proti peti. Ali je možno, da sem premaknila kakšno žičko ali tak odmik ne vpliva na to?

Hvala in lep pozdrav.

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovani!
Okrevanje po operaciji hallux valgusa kar traja. 6 do 8 tednov traja, da se kost zaraste, nato pa še ponovno učenje pravilne hoje. Seveda to ne pomeni, da ste ves tačas le v posteli in z nogo v zraku. Takoj začnete s obremenjevanjem pete in zunanjega roba stopala, razbremenjujete pa palec. Povijanje v osmico vam omogoča, da palec razgibavate, ker ga povoj drži v pravi smeri kar pomeni, da s povijanjem nadaljujete tudi po zaraščanju kože vsaj do kontrole pri operaterju. Verjetno so navodila v odpustnici!
Glede same prekrvavitve lahko sami stanje nekoliko izboljšate s Kneipanjem (po zaračenju ran) večino pa bo vseeno naredila narava.
Vsekakor vprašajte operaterja kako naprej po kontroli!
Lep pozdrav

Pozdravljeni,

hvala za vaš odgovor.

Na žalost sem upoštevala mojo zdravnico in si prsta po zadnjem obisku pri njej nisem več povezovala. Seveda sem mislila, da ve kaj govori. Imela sem občutek, da povezovanje služi še čemu drugemu in ne samo celjenju rane in šivov, ampak mi je ona zagotovila, da prevezovanje ni potrebno. Njej sem tudi dala odpustnico.. Imam doma fotokopijo odpustnice in na njej piše samo prevezovanje na dva dni, nič pa ne piše specifično do kdaj… Upam, da ni večje škode. Seveda si bom takoj začela povezovati palec (sedaj je že peti teden po operaciji, kar pomeni, da si že kar 11dni ne povezujem noge..). Upala sem, da bom na tem forumu dobila malo prej odgovor, ampak na žalost temu ni bilo tako (verjetno morate odgovoriti na kar nekaj vprašanj). Opazila sem, da mogoče palec ni več toliko naravnost, ampak se je malček premaknil proti drugim prstom…

Drugače je bolečina minila.. Čeprav mi noga še kar zateka in postaja modra, ko hodim oziroma je nimam dvignjene gor.

Hvala za nasvet.

Lp.

Zanima me če nosim podnevi in ponoči opornico za izravnavo palca če to sploh kaj pomaga .imam namreč zelo ukrivljen palec na desni nogi.imela sem že vse urejeno za operacijo ampak 3 tedne prej sem izvedela da sem noseča zato je vse odpadlo.ponovno se pa verjetno ne bom odločila za poseg. Lep pozdrav janja.

Spoštovani,
opornica ne bo popravila vašega prsta. Lahko jo nosite ponoči, če vam razbrenmeni oz. spočije prst. Če takega občutka nimate ni koristi.
Žal vam moram povedati, da vas najverjetneje le čaka randez-vous z ortopedom nekoč v prihodnosti. Za sedaj pa raje zibajte.
Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

dne 03.06.2013 sem imela operacija L stopala – Chevron osteotomija MT I., osteotomija tripple Weil MT II. et III. et IV.
Dne 13.06. sem prišla na kontrolo zaradi vnetja ran. Povedali ste mi, da naj rane še naprej samo razkužujem in previjam. Sedaj pa me zanima, ali je že čas, da rane tudi kaj mažem – direktno (če ja – s katero kremo), namreč, imam zelo zelo suho kožo (prb. 2cm stran od ran), da se mi koža kar lušči. Rane so tudi čisto suhe in prisušene.
Rana na zunanji strani stopala mi je pred dnevi po sredini malo počila, v zarezi je kar nekaj posušene krvi, ki bi jo rada odstranila. Kaj priporočate?

Kaj menite o obkladkih in izpiranju s čajem plahtice (ki je namenjna tudi celjenju ran)?

Hvala za odgovor,
Marjeta S.

Pozdravljeni, pred 3 tedni sem bila operirana, na desni nogi halux valgus(pričvrstitev z vijaki). 1 teden nazaj mi je sestra pri splošnem zdravniku dala šive ven in ker zdravnika, ki me je operiral ni še 2 tedna na razpolago za pregled, me zanima, kaj naj v tem času sama počnem z nogo, razen da previjam na par dni(lahko nogo že namakam v vodi in kakšne vaje lahko delam). Navodila na odpustnici ne omenjajo tega, piše samo, da po 14 dneh damo šive ven in v roku od 3-4 tednov po op.pridem na kontrolni pregled k zdr., ki me je operial. Se pa spomnim, da je zdr.omenjal, da lahko nogo potem počasi namakam, ampak se ne spomnim, katero obdopje je imel v mislih(ko dam šive ven ali po pregledu). Sicer pa imam namen po 23 dneh po op. iti v službo, ker v službi sicer sedim in imam možnost tudi nogo dvignit na kakšen stol, zanima me vaše mnenje glede tega in ali lahko pričakujem še kakšne terapije ali je razgibavanje v lastni “režiji”.

Hvala lepa za odgovor.
lp

Spoštovana gospa Marjeta!
Pri tako obsežnem posehu na stopalu ni redko, da se užalijo mehka tkiva ali pa vsaj koža nad popravljenimi kostmi. Dokler rana/rane niso zaceljene ne priporočamo nobenih maž (razen posebnih medicinskih, če bi bilo to potrebno zaradi gnojenja- te pa dobite le pri zdravniku). Ob vnetju je ” normalno”, da je koža bolj suha v okolici in se bo tudi oluščila. Vi le sledite navodilom vašega zdravnika, ki bo tudi presodil, če bo potrebna predčasna kontrola (res pa je, da je verjetno sedaj blizu tudi že redna kontrola).
Plahtice, žal, ne poznam tako, da ne znam ničesar reči o njej.
Lep pozdrav,

Spoštovani Lolipop!
Namakate nogo lahko po odstranitvi šivov in zaraščenju ran.
Koliko lahko razgibavate vam je povedal operater ker ve kaj in kako čvrsto je to naredil (očitno ste ga natančno in pozorno poslušali).Ker je kontrola blizu počakajte in ga tedaj natančno izprašajte ( naredite si seznam vprašanj, da se ne boste polovice spomnili spet šele doma)
Da bi na svojo roko predčasno začeli z delom operaterju verjetno ne bo všeč. Vsaka kost se veli 6-8 tednov, pa tudi mehka tkiva rabijo svoj čas. Boste videli, da sedenje ni tako malo naporno (otekanje, bolečine v operirani nogi itd) počakajte kontrolo in se dogovorita!
Lep pozdrav,

Spostovani,
Stara sem 50 let in imam 3 leta težave z otekanjem palcev na obeh nogah, prstov in spodnih del nog-zgornjih stopal.Ugotovljeno imam artrozo kolen in nakazan hallux valgus – ali je povezava med otekanjem stopal in ukrivljenost palcev? Ali po operacji te otekline na stopalih izginejo? Kakšen uspeh je pri operacijah palca?

Najlepša hvala za odgovor

Lep pozdrav,
Andreja Benedik

Spoštovani!
Haluks ni nikoli izolirana težava ampak gre za statično motnjo celotnega (sprednjega) dela stopala. Stopnje so različne tako, da lahko zdravimo samo palec ali pa še ostale dele kar je pri vas že v igri po opisu. Ker že imate ugotovljene artritične spremembe (kar je še malo prezgodaj) bo pri vas vsaj nekaj otekanja kar ostalo. Operacije palcev so danes precej bolj uspešne kot pred nekaj desetletji še vedno pa so to operacije in vedno ostane kaka posledica ( brazgotine, zmanjšana gibljivost sklepov, občutljivost na spremembe vremena in obremenitve…). Kakšne in koliko izrazžene so paa je odvisno od obsega posega in samega posameznika.
Lep pozdrav,

Lep pozdrav 20.9 sem bila na operaciji haluksa.Šivi so šli ven prejšnji teden.Me pa zanima koliko lahko postopoma obremenjujem nogo,ali je bolje počakati na kontrolo pri ortopedu,ki ga imam čez 2t.
Včeraj sem bila sicer na kontroli pri svojem osebnem dr.,ki mi je želel prekinit bolniško,jaz pa še niti nisem prav stopila na nogo.
Imam predvsem stoječe delo(med.sestra) in ogromno časa preživim v avtu.A je smiselno vračilo na delo toliko forsiraat iz strani zdravnika.
Sama sem mu predlagala,da bi želela počakat na pregled pri optopedu

Spoštovani!
tole je že prepozno. Če je bil operiran hallux valgus je praviloma potrebno potrditi, da osteotomija primerno prerašča- počakati do kontrole. (in sploh po navodilih operaterja)
Če je šlo le za toaleto pri npr hallux rigidusu pa je okrevanje lahko hitrejše.
Sam bi počakal na kontrolo.
Lep pozdrav,

zanima me ali je operacija halluxa valgusa plačljiva ?

Spoštovani, možno je operirati haluks valgus tudi samoplačniško. Priporočam pa, da se o tem pogovorite z ev. operaterjem, ker je več stopenj deformacije in tudi od tega odvisnih obsežnosti posegov . Ena odmožnosti je posvet na Artros-u v Ljubljani.
Lep pozdrav

Spoštovani,

Minila sta dva meseca in en teden od operacije po halluxu valgusu. Pred 14 dnevi sem imela odstranjeno žico, rtg je pokazal dobro zaraščanje kosti. Palec sem tedaj lahko premikala le nekaj mm, sedaj ob intenzivnem razgibavanju že malce več. Hodim težko, saj se še ne morem brez bolečin opreti na palec, pa tudi stopalni lok boli. Nosim konfekcijske čevlje z zaobljenim stopalnim lokom. Koliko časa bo še potrebno, da bom lahko normalno hodila in se vrnila na delovno mesto (medicinska sestra na bolnišničnem oddelku)?
Hvala za odg.

Pozdravljeni ga. Andreja.

Kaj menite, katera od teh dveh opornic je bolj primerna za preprečevanje poslabšanja krivega prsta?

Vaš link
Vaš link

Hvala

Pozdravljeni “klavir”,

nekoliko je vseeno odvisno od obremenjevanja, telesne teže in pa velikosti posega. Načeloma kost potrebuje za zacelitev približno 6 mesecev, po hallux operaciji pa je doba okrevanja do popolnega stanja cca. 4 mesece s takojšnjo fizioterapijo.

Ajda Kolmančič, dipl. fiziot., trigger point terapevt, obravnava po metodi Cyriax in IASTM Fizioterapija z Ajdo - Fizioterapija Maribor Šentiljska cesta 37c, 2000 Maribor [email protected]

Hallux valgus po operaciji – Med.Over.Net – Zdravljenje obolenj in deformacij stopala

Plinko

Pozdravljeni,

zanima me koliko je priporocljivo. akati z operacijo? cimprej opraviti ali ??

Ter zanima me minimalno invazivna metoda… ali je dovolj preizkusena in priporocljiva da odpravi tezave ali je bolje z klasicno operacijo?

Hvala za vase mnenje..

lp

Sab

New Report

Close