Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Bolečine v sklepih in mišicah hallux valglus – okrevanje

hallux valglus – okrevanje

Pozdravljeni!

Pred osmimi tedni sem bila operirana na hallux valgusu ene noge. Pred dvema tednoma so mi odstranili žico, ki je “držala” palec, težav in bolečin nisem imela. Skrbi me, ker je noga še vedno otečena (na nartnem predelu) in tudi rdečkaste barve.

Ob zadnjem obisku v bolnišnici sem dobila navodilo, da moram nogo razmigavati, a po dveh tednih ne opažam nobenega napredka. Tudi čevlja ne morem obuti nobenega, saj mi težavo predstavlja to, da moram pri obuvanju nogo “prelomiti” da lahko obujem čevelj. Ali ravnam pravilno ko delam vaje tako, kot bi hotela stopiti na prste in se pri tem seveda v glavnem opiram na zdravo nogo? Ker moram čez dva tedna v službo, me skrbi ali mi bo uspelo razmigati nogo tako, da bom lahko obula kak širok čevelj? Kaj naj storim, če tega ne bom mogla? Pa še nekaj: palec se je zopet obrnil proti ostalim prstom! Je to običajno?

Hvala in lep pozdrav, Aneri

Spoštovani!
Dokaj običajno je, da je nekaj otekline še kar nekaj mesecev po operaciji. Seveda pa je vprašanje koliko je še “normalno”. Če je zjutraj noga uplahla zvečer pa otekla ste verjetno v kar varnih vodah. Če pa je stopalo stalno oteklo, koža napeta, svetleča, boleča, mrzla,marogasta,…pa le pokažite stopalce vašemu zdravniku.
Razgibavanje v hladni (ne ledeni) vodi, bolj pomembno je redno kot intenzivno (“na silo”), postopno obremenjevanje…..Seveda ne smete biti preveč prizanesljivi do sebe, po drugi strani pa tudi ne preveč “surovinski”.Prste razgibavate tako, da “dela” sklep , ki je bilo periran. Opis je že kar pravi. Kako bo z delom ne vem, bi pa pomagalo, če lahko nogo držite v povišanem položaju in tako zmanjšujete oteklino.Spet pa ne vem, če je to izvedljivo.
Nekaj valgusa se po opustitvi opore-žice vedno vrne, važno je, da palec ne izriva 2. prst.
Skratka, hrabro naprej, včasih povprašajte za nasvet vašega zdravnika, če pa vama ne bo šlo več je pa tu še operater.
Lep pozdrav,

Pripravljam se na operacijo hallux, na eni nogi imam precej izrazitega. Naenkrat bi operirala obe nogi. Ima kdo dobro ali slabo izkušnjo, kje je bil operiran, kateri zdarvnik. Kakršnakoli informacija bi bila dobro došla.

Spoštovani!
Na splošno traja okrevanje po operaciji palcev okoli 4 mesece. Prva dva se kost in veziva zaraščajo, druga dva pa okrevate do “polne “uporabe. To ne pomeni, da ste priklenjeni na posteljo ali bergle ves ta čas saj hočemo, da ste čimprej aktivni. Z operacijo na obeh stopalih hkrati je čas lahko daljši.
Je pa seveda tudi vprašanje kaj delate in počnete v življenju, kakšen je vaš interes do čim prejšnje aktivnosti – npr. če ste predsednica uprave NLB vas bodo vozili v službo ali delo k vam že po nekaj dneh. Če igrate profesionalni nogomet bo okrevanje trajalo pač dlje! Vsi ostali smo nekje vmes.
Lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Jaz se pa pripravljam na operacijo kosti , ki sta mi ”podivjali” ob na zunanjih straneh nog (ob mezincih). Zanima me, če je okrevanje za tovrstno operacijo enako dolgo ali krajše od okrevanja po operaciji haluxa.

Zahvaljujem se za odgovor

Spoštovani,
približno enako, ker se vsaka kost celi približno enako (6-8 tednov). Malo je sicer variacij glede na sam postopek (kaj in kako je prrezano), način fiksiranja kosti (brez, igle, vijak,..) in čvrstost kosti ampak približno je to to. Nato pa prištejete še okrevanje do polnega (hoja, tek,..) in meseci so hitro okoli.
Lep pozdrav,

New Report

Close