Hallus valgus
Lep pozdrav.
Pred 18 dnevi sem bila operirana na osnovi postavljene diagnose : Hallus valgus in diggitus malleus.Ker sem dobila po operaciji o opravljenem posegu le skop0 obrazlozitev, sem z velikimi pricakovanji cakalana odpustnico, ki pa me je seveda razocarala, saj zopet ne vem kaj je bilo narejeno, medecinskh izrazov ne razumem.V odpustnici pise:
Correctio sec.Brandes et Hohmann II ped. in navodila : Prvi teden pocitek, hoja po peti, nato postopno obremenjevanje stopala v celotiV kolikor je operativna rana po tednu dni suha,ni ovir za telesno higieno. Mesec dni se odsvetuje daljsa hoja po neravnem terenu.
Do danes mi se niso odpadli vsi sivi, Noga v operativnem predelu je otecena, skrbi me pa predvsem drugi prst, ki je se vedno uzdignjen in ne pade na tla med palcem in tretjim prstom. Nogo drzim vzdignjeno, seveda tudi hodim .Dvakrat dnevno dajem ledene obkladke. Palec sili v stari polozaj, nic ni fiksirano.Ker mi je sestra pred odpustom, ko mi je nogo previla in sem jo uprasala, ce ne bo nic fiksirano rekla, da bi bilo ce bi bila jaz 20 let mlajsa, me skrbi kaksen poseg je to sploh bil.in seveda ali se da s primerno nego zadevo stabilizirati in doseci cim boljsi ucinek operacije. Bojim se, da s nepravilnim ravnanjem polozaj se poslabsujem.
Prosim za nasvet, kako naj delam, da bo operacija uspesna,
Najlepsa hvala za cimprejsnji odgovor Barbara
Navodila, ki ste jih prejeli so bila povsem korektna, strinjam pa se da zelo skopa. Bojazen, da bi z neprimernim vedenjem negativno vplivala na rezultat operacije mislim, da je odveč saj se očitno držite navodil. Praviloma pacientom po takšnem posegu svetujemo da veliko počivajo z dvignjeno nogo, saj to zmanjšuje otekanje prstov in stopala. Takšno otekanje lahko po operativnem posegu traja več mesecev. Glede neodpadlih šivov in rane vam svetujem, da opravite pregled pri vašem osebnem zdravniku, ki bo lahko tudi odstranil morebitne še zaostale kožne šive. Sicer pri hoji nogo obremenjujte bolj s peto kakor so vam tudi svetovali.
Glede operacije po Brandesu, ki so jo opravili na palcu je treba pojasniti, da je to tako imenovana resekcijska artroplastika – povedano laično to pomeni, da se odstrani del baznega sklepa palca in se z ustrezno korekcijo mehkih tkiv tudi nekoliko popravi deformacijo palca. Komentar sestre, ki ste ga slišala je na nek način pravilen čeprav se z vidika pacienta gotovo vidi nevmesen – dejstvo je, da zaradi deformacije palca stopala pri starejših pogosto pride do degenerativnih sprememb v baznem sklepu palca. Če v takem primeru korigiramo deformacijo palca z osteotomijo stopalnice, torej s posegom ko sklep ohranimo se pogosto zgodi, da dobimo sicer zadovoljivo korigiran palec stopala, ki pa je zaradi degenerativnih sprememb v sklepu palca zelo boleč. V tem primeru je potrebna ponovna operacija pri kateri se deloma odstrani boleči sklep.
Praviloma so pacienti s posegom, ki so ga opravili pri tudi pri vas zadovoljni, nedvomno pa traja nekaj tednov preden se ponovno vzpostavi zadovoljiva funkcija stopala.