Najdi forum

Pozdravljeni,
Imam družinski prijateljico od katere sem izvedela, da je mož nasilen do nje. Skupaj sta že od njenega 15 leta sedaj jih ima 35. Na začetku je bilo vse lepo imata hčerko in sina, ki pa sta že na svojem. Pravi da se nasilje dogaja že zadnjih 5 let. Sedaj je zaradi njega v bolniški, saj jo je pretepel in porezal po glavi, rokah. Seveda on pravi da je padla iz češnje. Nisem vedela kaj se dogaja, saj mi je šele zdaj povedala, ko sva bile na samem. Vem kako izgleda nasilje v družini, saj je to preživljala moja mama in bi jo rada rešila. Problem je, saj se ona ne želi rešiti. Boji se kaj bodo rekli otroci, sosedi najbolj pa se boji, da če ga prijavi, da jo bo našel in ubil. Vsakič ko mu reče, da ga bo zapustila ji zagrozi, da jo bo našel in ubil. Zanima me kakšen je tukaj postopek ji lahko kako pomagam? Boji se tudi da ji policija ne bo verjela in bo morala nazaj na milost in nemilost moža. Mlada je še zasluži si človeka kateri jo bo imel rad in jo branil, ne pa da jo pretepa kadar se mu zljubi. Ponavadi jo pretepe zaradi nepomembnih stvari recimo, da mu ni všeč kosilo ali pa za njega ni lepo pospravljeno. Utrujena je od vsega kar se ji vidi tudi na telesu in psihično je čisto na dnu. Velikokrat razmišlja o samomoru samo da bi se ga rešila. Naj povem še da je zelo pridna vsak dan dela nočno smeno pride domov imajo ogromno živali za katere je potrebno poskrbeti in potem cel dan pospravlja, dela na vrtu, v vinogradu. Nikoli si do sedaj ni odpočila, nikoli nikjer ni bila ona pozna samo službo in dom. Kam se lahko obrnem rada bi jo rešila tega? Ali je možno, da se nekam skrije pred njim? Hvala za odgovor. Lep dan želim

Spoštovana,

najprej hvala, ker vam je mar in ker želite pomagati vaši prijateljici, ki je žrtev hudega nasilja.

Za žrtve nasilja obstajajo v Sloveniji krizni centri in varne hiše. Oboji se nahajajo na varnih, skritih lokacijah. V krizni center se žrtev lahko zateče kadarkoli, saj so dosegljivi 24 ur na dan. Tam pa lahko ostane največ en mesec:
http://www.drustvo-zenska-svetovalnica.si/krizni-center

Po enem mesecu poiščejo namestitev v varni hiši, kjer lahko ostane 1 leto. Lahko gre pa že takoj v varno hišo:
https://www.drustvo-dnk.si/dejavnosti/osebe-z-izkunjo-nasilja/varna-hia/15.html

Druge hiše: https://www.drustvo-dnk.si/povezave.html

Ko žrtev ali oseba, ki ji pomaga pri umiku iz nasilja, pokliče v krizni center ali varno hišo, ji pomagajo narediti načrt varnega umika. In nikakor se ji ni treba bati, da jo bo kdo poslal nazaj domov, v varni hiši ženski verjamejo.

Biti žrtev nasilja ni nič sramotnega, kvečjemu je lahko sram povzročitelja. Poleg tega pa bi gospa verjetno za nekaj časa prekinila stike tudi s sorodniki, s katerimi ni v zaupnem odnosu, tako se ji ne bo potrebno ukvarjati z vsemi vprašanji. Ponavadi pa ljudje že opazijo, da nekaj ni v redu in bodo najbrž že slutili, kaj je razlog njenega umika. Gospa naj se zaveda, da je sedaj le ona pomembna in da je sedaj mogoče prvič v življenju čas, da poskrbi zase.

Če boste imeli še kakršnakoli vprašanja, prosim sporočite. Upam, da bo vaša podpora opogumila gospo, da se reši iz nasilnega odnosa.

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

Pozdravljeni.

Malo me skrbi, da je ne bom mogla prepricati,saj je res v velikem strahu. Ima zelo nizko samopodobo in me zanima ce ji v tem enem letu pomagajo tudi z pridobivanjem samopodobe, se pogovarjajo z njimi ali kako? Kaj pa po enem letu? Zelim da si uredi zivljenje in da ji nikoli vec ni potrebno videti tega cloveka, kateri se izzivlja nad njo. Njo skrbi, da bi po enem letu ugotovil kje je in jo ubil. Ali lahko po enem letu pridobi prepoved priblizevanja in da se jo se dodatno zasciti? Lp Swan

nova
Uredništvo priporoča

Lepo pozdravljeni,

verjamem, da jo je zelo strah in da ima zelo nizko samopodobo. Leta življenja v nasilnem odnosu to prinesejo. Zato imajo ženske, ki pridejo v varno hišo, možnost da se vključijo v psihoterapijo. Imajo pa tudi redne svetovalne razgovore ter skupine, kjer pridobivajo vpogled v dinamiko nasilja ter boljšo samopodobo. V času bivanja v VH ženska ponavadi, ob pomoči svetovalke, sproži sodne postopke za razvezo in v primeru vaše gospe verjetno tudi za razdelitev premoženja. Zaradi hudega nasilja bi verjetno tam vložila tudi kazensko ovadbo glede tega. Na obravnave jo lahko spremlja svetovalka. Preden se izteče eno leto, prične z iskanjem bivališča. Nekatere gredo raje na drugi konec Slovenije. Zaradi občutka varnosti je kakšna tudi že spremenila osebne podatke. Prepoved približevanja se izreče, ko gre za znake ogroženosti, npr. izvajanje nasilja ali grožnje.

Jana Metelko, dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close