Gynophilus, vaginalne kapsule ali Vitagyn c vaginalna krema
Spoštovani dr.Pušenjak,
noseča sem 22 tednov in ravno zaključujem antibiotično kuro z Hikoncil antibiotikom. Iz vaših odgovorov sem razbrala, da priporočate tako uporabo Gynophilus, vaginalnih kapsul, kakor tudi Vitagyn C kreme, proti glivični in bakterijski okužbi. Za oba izdelka sem prebrala, da sta primerna tako v nosečnosti, kakor tudi da se oba uporabljata po antibiotični kuri. Zanima me ali katerega od njiju preferirate, oziroma katerega bi mi svetovali za uporabo, predvsem glede na trajanje nosečnosti (varnost) in glede na dejstvo, da se že celo nosečnost trudim imeti urin kar se da ok, sedaj, ko sem imela vročino je bilo v urinu prisotnih več bakterij (po prenehanju jemanja antibiotikov imam namen urinski test ponoviti in ugotoviti ali je bilo navedeno zgolj v povezavi z boleznijo). Želim preprečiti morebitne bakterijska, kakor tudi glivična vnetja. Pregled imam šele v začetku marca, zato vas prosim za pomoč.
Naj navedem , da se umivam z vitagyn peno, za katero prav tako piše, da je v nosečnosti dovoljena. Je navedeno v redu??
Lepo prosim, če mi lahko navedete tudi kako se »kura« , ki je primernejša uporablja, da bo njena učinkovitost najbolj maksimalna.
Hvala za odgovor in lep večer,
Ulla
Spoštovani,
malo ste me spravili v dobro voljo….:-)….vsi navedeni preparati so dovoljeni in kar se mene tiče enakovredni, tako ,da mi nobeden ni bolj pri srcu kot drugi. Tudi ni “najbolj učinkovite rabe” oziroma najbolj delujočega recepta. naj vas le popravim, da stanje urina z nožnično floro nima kaj dosti opraviti. Sečila in rodila so namreč povsem ločena, le stikajo se pri izhodu sečnice v zunanjem spolovilu. Omenjene pripravke za uravnavanje pH nožnice lahko uporabljate kadarkoli in kolikor vam ustreza, priporočamo pa najbolj takrat, ko sami opazite, da se ruši naravno ravnovesje, to pa je najpogosteje po antibiotičnem zdravljenju, po hujšem stresu, bolezni, spolnih odnosih itd.
Spostovani dr.Pušenjak, hvala za odgovor,
začela sem “kuro” s Gynophilus, vaginalnimi kapsulami, sedaj, ko sem prenehala jemati antibiotike, tako kot pise, 2 krat na dan,….zvecer sem si vstavila eno(sicer imam očitno zelo suho nožnico, saj sem si kapsulo vstavila zelo težko,….), zjutraj ni bilo izcedka, vse ok. Nato sem si sprala noznico z vitagyn peno in si zjutraj ponovno vstavila kapsulo,…tekom dneva pa sem opazila, da imam povečan izcedek (pred tem ga ni bilo) in sicer belo rumene barve,…….moje vprasanje je:
1. ali je to kaj narobe?
2.naj z vstavljanjem kapsul preneham?
3. je mozno, da je povecan izcedek posledica izločanja kapsule?
4. svetujete, da nadaljujem s “kuro” kot piše?
5. ali s tem, ko se kapsulo tezje vstavi v noznico lahko kaj poskodujem??in s tem kakorkoli ogrozim plod?
6.ali naj nemudoma naredim urinski test, zaradi morebitnih prisotnosti patogenih bakterij, ki bi lahko ogrozile plod?
Hvala za odgovor,
lep dan Ulla
Spoštovani,
s “kuro” lahko nadaljujete in omenjeno ne more škoditi nosečnosti. Urinski test ob odsotnih težavah tudi ni potreben.
Spostovani,
nadaljujem kar tukaj, ne vem kaj naj naredim, vceraj zvecer sem si ustavljala kapsulo in se je le ta “zataknila” nekako na sredini, nisem jo mogla potisnit dovolj globoko v noznico,….kot bi se “zalepila”,….nato sem poskusala jo se malo nizje potisnit, a me je zelo zelo bolelo, zato sem jo nekako mukoma potegnila ven,….kapsula je bila malo krvava,…..sama pa sem malo zakrvavela,….danes zjutraj ko sem sla na wc, sem ob brisanju opazila, da imam kri na wc papirju,….na scitniku perila imam danes sled krvi in nekaj malega izcedka,….ob uriniranju me vhod v noznico malo boli, tocno na tistem mestu, kjer se je ustavila kapusla,…..
Ker moje zdravnice danes ni, sploh ne vem kaj naj naredim,….ali moram zaardi te krvavitve na urgenco ali bo to prenehalo??Lepo prosim, ce mi lahko svetujete kako in kaj,…..res sem se prestrasila,….ali ta krvavitev lahko vpliva kaj na otrocka??
Hvala za odgovor,
Ulla
spoštovani,
ne rabite hoditi nikamor. Verjetno je prišlo le do površinske, nepomembne poškodbe povrhnjice nožnice, kar nima nobenega vpliva na nosečnost.
Pozdravljeni,
prvič se mi je pojavilo tako močno vnetje spolovila. Zelo srbi in vse je vneto ter vidna je bela sluz ki prihaja iz nožnice. Na hlačkah ni obilnega izliva (rahlo rumen) le ko pogledam z ogledalom vidim belo sluz.
Predvidevam, da gre za vnetje. Ker načrtujem nosečnost in upam, da se je tokrat le prijelo (za test je še prezgodaj) bi rada uporabila kremo, ki je dovoljena v začetku nosečnosti.
Ginekologa sem klicala pa je rekel da lahko uporabljam Canesten kremo tudi v začetku nosečnosti vendar so vaši odgovori drugačni. Tudi v navodilih piše da ni priporočljivo. Ko sem brskala po netu sem zasledila tudi Vitagyn c kremo.
Katero vi bolj priporočate glede na opisano? Ali morda katero tretjo kremo?
Nekje sem tudi zasledila da nezdravljenje vnetja lahko škoduje. Ali bolj priporočate takojšnje zdravljenje z eno od krem ali naj vseeno še malo počakam, če bo minilo samo od sebe?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
glivične težave in vnetja nosečnosti same ne ogrožajo, seveda pa so lahko neprijetna za nosečnico. zato jih seveda tudi v nosečnosti zdravimo, le da prav na začetku raje iz previdnosti ne z antimikotiki. Bolj zato priporočam splošno varen pristop urejanja nožnične flore z nižanjem nožničnega pH pod 4,5, kar za glive ni ugodno in zato nazadujejo pri razvoju oziroma razraščanju. nožnica pa se itak sama čisti vsega, kar se v njej dogaja, v kolikor je razraščanje drugih klic seveda ne prehiteva. Poskusite torej z Vitagin-C ali s katerimkoli drugim antiseptikom na osnovi mlečne kisline.
vse te produkte lahko uporabljate takorekoč prosto po lastni presoji, tudi kombinirate, saj gre za skoraj narava sredstva, s katerimi se poskuša oponašati oziroma ustvariti idealno okolje v nožnici.