Gyno-Dactarin ne zaleže
Spoštovani dr. Pušenjak,
bojim se, da bom spet načela že zelo obrabljeno in sitno temo o gljivicah, pa vendarle upam, da boste našli čas in voljo za odgovor na moje vprašanje oz. bolj situacijo.
V 20.tednu nosečnosti sem šla na urgentni ginekološki pregled (zaradi rahle krvavitve) in dežurna ginekologinja je na moje presenečenje (saj nisem imela nobenih težav z izcedkom, srbečico, pekočim uriniranjem, ipd) ugotovila, da imam “močno ognojen maternični vrat” in naročila odvzem brisa za test klamidije in gljivic ter predpisala kuro z Gyno-Daktarinom. Rezultate testov pa naj bi porodnišnični laboratorij poslal moji osebni ginekologinji. O rezultatih še danes ne vem nič, kljub temu, da sem spraševala v obeh ambulantah. Sem pa pri naslednjem pregledu povedala ginekologinji o ugotovitvah dodatnega pregleda in tudi sama je potrdila, da so prisotne gljivice in ponovno predpisala Dactarin. Opravila sem kuro, kot je predpisano, pa to ni zaleglo in na pregledu 24.tedna, je bile spet ugotovljena povečana prisotnost gljivic ter limfociti v urinu. Ponovno je sledila dvojna kura Dactarina. Stanje pa še vedno ni bistveno boljše-imam konstanten bledo rumeno-zelen izcedek, ki pogosto vonja (pa naj se sliši še tako smešno) po sveže narezani čebuli. Drugih težav nimam.
Po tem dolgem uvodu me zanima naslednje:
1.ali je možno, da ne gre za glivice in bi bila potrebna dodatna preiskava vzrokov izcedka ter zamenjava zdravila
2. ali obstajajo omejitve pri količini jemanja Dactarina (škoda za plod) glede na to, da sem prejela že 4 kure tega zdravila v slabih dveh mesecih
3. ali lahko daljše in obsežnejše zadrževanje gljivic na in ob materničnem vratu predstavlja tveganje za nosečnost in za plod.
Prijazno se vam zahvlajujem za odgovor in vam želim prijeten vikend.
Spoštovani,
vztrajno in neuspešno zdravljenje glivic z Daktarinom me spominja na mizarskega vajenca, ki se je na mojstra obrnil šele, ko je že četrtič mizi odrezal noge in so bile še vedno prekratke! Če delaš v napačno smer, ne moreš pričakovati, da boš cilju vse bližje, razen morda, če upaš, da boš prišel po drugi strani okrog planeta! Glede izcedka torej ne vem. Imate ga pač, zakaj in od česa po pošti žal ne bo mogoče dognati, če ne vem, kaj zdravim pa bodisi ne zdravim ali pa zdravim čimbolj široko. V vašem primeru bi, na pamet seveda, uporabil nožnični antiseptik (Vagisan, Floragyn ipd.). Na srečo DAkaterin plodu ne škoduje, glivice pa tudi ne škodijo plodu. Edino kar glive v kombinaciji z bakterijami povzročajo, je bazičen Ph, ki ga patogene bakterije prenašajo bolje kot kislega, katerega v naravnih okoliščinah vzdržujejo laktobacili.
Spoštovani dr. Pušenjak,
prijazna hvala za odgovor. Če vas prav razumem, bi bilo smiselno ginekologinji izraziti svoje pomisleke glede uspešnosti zdravljenja in zaprositi za natančnejšo raziskavo vzroka ter morebitno spremembo terapije. Prosila bi vas še za informacijo ali morda obstaja preparat v prosti lekarniški prodaji, s katerim bi lahko na varen način poskusila sama rešiti težavo, če s strani ginekologinje “ne bom uslišana”. Zelo rada bi sanirala težavo pred porodom, saj svojemu otročku ne bi rada povzročila kakšnih poporodnih zapletov (v materinski šoli so nas opozorili na možnost vnetja novorojenčkovih oči zaradi okužene porodne poti).
Zahvaljujem se vam za odgovor in ostajam z lepimi pozdravi.
vnetje oči ob porodu povzročata le dve klici : gonoreja in klamidija in proti obema otrok takoj po rojstvu dobi v oči kapljice antiseptika. Glive otroku ne škodijo. Kar zadeva samopomoči pa sem vam že v prejšjem odgovoru napisal vsaj dve možnosti, ki sta na voljo v lekarni, Vagisan in če tega ne dobite brez recepta še Floragyn nožnične svečke.