Pozdravljeni.
Shujšala sem 17 kg v 8 mesecih sedaj pa imam čuden vrat na tistem mestu,kjer je podbradek. Prilagam sliko. Stara sem 40. Jemljem kolagen, mažem s kremo q10, delam vaje za vrat, vsak dan sem pol ure na orbitreku. Ta predel je na otip kot želatina, če s prsti stisnem,se naguba.
1.Želim izgubiti še 10 kg, hujšam 2kg na mesec, ali bo v primeru hujšanja moj vrat videti še slabše?
2. kaj naj še naredim? vitamini? se sploh še da kaj narediti ali se bo samo uredilo sčasoma?
Lp
Obupana
p.s.slike ne gre naloziti
Pozdravljena 🌸
Najprej čestitke za res velik rezultat! 17 kg manj v 8 mesecih je ogromna sprememba in telo se po takem hujšanju še vedno prilagaja.
Tisto, kar opisuješ (“žele kot podbradek”, nagubana koža ipd.), je najverjetneje posledica izgube podkožnega maščevja in raztegnjene kože. Koža se ob hujšanju ne krči vedno enako hitro, še posebej po 35. letu, ko naravno upade sinteza kolagena in elastičnost.
Ali bo ob nadaljnjem hujšanju videti slabše?
Morda začasno da, ker se bo še nekaj maščobe izgubilo, a če hujšaš počasi (2 kg/mesec je ravno prav) in vključuješ vadbo z utežmi, boš zmanjšala izgubo mišične mase in podprla tonus kože.
Kaj lahko še narediš:
• Vztrajaj pri vadbi za moč (vključi predvsem ramena, hrbet, prsa – mišice, ki “nosijo” vratni del).
• Beljakovine so ključne:vsaj 1,6–2 g/kg telesne teže na dan.
• Kolagen + vitamin C ima smisel, vendar ne pričakuj čudežev. najbolj pomaga kombinacija prehrane, hidracije in gibanja.
• Zunanja nega: masaže z olji ali kremami (Q10 je OK), lahko dodaš še nežno limfno stimulacijo ali radiofrekvenco, če si za to odprta.
• Čas – koža se še mesece po koncu hujšanja lahko izboljšuje.
Če se odločiš hujšati še 10 kg, stori to počasi in z dovolj treninga za moč. Tistega tapravega s strukturo in progresijo, ne le neke random vadbe, ki so nametane skupaj brez riti in glave. Koža potrebuje podporo od znotraj (beljakovine, mikronutrienti) in od zunaj (nega + gibanje).
Ne obupaj, tvoj vrat ni “pokvarjen” samo telo potrebuje nekaj časa, da ujame novo obliko 💛