Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Preventivni pregled dojk gube okoli bradavice

gube okoli bradavice

Pozdravljeni!
Danes sem na internetu brala navodila za samopregledovanje dojk in zasledila, da moramo biti pozorni na gubanje kože okoli bradavic. Že deseti mesec dojim in pred dojenjem teh gub nisem opazila (tudi nobenih bul ne zatipam). Na desni dojki imam na zgornji strani bradavice dve gubi, ki sta še bolj izraženi ko me zebe. Ali lahko nastanejo take gube zaradi dojenja? Ali mi priporočate pregled? Ali so pregledi v ordinaciji mo-gyn samoplačniški?
Hvala za vaše odgovore!

Draga Lili !

Oblika in velikost dojk se v času nosečnosti spremeni zaradi pomembne naloge, ki sledi po porodu.
Naloga je naslednja: nahraniti dojenčka z najkvalitetnejšo hrano in mu darovati najboljšo možno zaščito pred boleznimi in mu na ta način dati odlično popotnico za življenje. Hkrati pa so raziskave pokazale, da dojenje tudi ščiti pred rakom na dojki ter rodilih.

Vsekakor svoji dojki opazujte še naprej. Še posebej bodite v tem času pozorna na znake zamašenih mlečnih vodov ali mastitisa.
Drugače pa je pri samopregledovanju treba paziti predvsem na tipne spremembe ter na razne vdolbinice ali izboklinice na dojki (to preverimo v dveh položajih: spuščene in dvignjene roke pred ogledalom) in na rdečine ter gube v obliki pomarančaste kože.

Predvidevam, da omenjena sprememba ni take narave, vendar jo vseeno pokažite svojemu ginekologu ob naslednjem obisku. V primeru utemeljenega suma vam svetujem, da opravite pregled z metodo BreastScan že v času dojenja.

Preventivni pregled vam priporočam približno 6 mesecev po prenehanju dojenja. Pregled je samoplačniški in stane 15.000 SIT. Na pregled se naročite 6-10 dan od prvega dne mesntruacije v ordinaciji v Ljubljani ali v Novi Gorici.

Obilo zdravja vam želim in veliko lepih trenutkov z vašim dojenčkom ter vašimi najbližjimi …

New Report

Close