Grozno doživetje z možem
Danes ponoči se mi je pripetilo nekaj groznega. Moj ljubi mož je prišel domov mrtvo pijan, in ko je v najini spalnici 2×2 m začel bruhat, sem ga poslala v dnevno sobo spat.Ampak potem je začel rohnet, kako sem grozna, zaj…žena, da brez njega itak nimam nič (ker imava firmo skupaj, oz.jaz sem se mu pridružila kasneje ) da cele dneve nič ne delam in da naj si kar iščem službo drugje( čeprav vsak dan hodim v službo ) da slabo skrbim za otroke ( imava jih 3, najstarejši gre nekoliko težje v šoli, drugače je vse o.k. ) da samo poslušam svojo mamo in delamo vsi proti njemu ( res mama živi blizu nas, ampak večkrat pride samo otroke počuvat, če sva kje na poti )da se kurbam ( ker sem šla v 10tih letih zakona drugič samo ven z prijateljico in prišla ob pol 2….vpil in kričal, da so vse sosedje slišali. Jaz se pa cele dneve mučim dopoldan v službi, popoldan pa učenje, šola, kuhanje, likanje, pospravljanje…od njega seveda čisto nič.
In potem na koncu v njegovih očeh nič ne delam in nisem nič vredna.
Zdaj ga pa imam dost, ne bi se rada ločila, ampak kako naj mu končno odprem oči
da bo začel funkcionirati kot mož in oče ? Rada ga imam, zato mu take izpade oprostim do naslednjega. Sploh več ne vem, kako naprej. Naj bom tiho in počakam, da se do jutra naspi, ker potem drug dan on nič ne ve ali kaj ?
Ne me obsojat, kako lahko dovolim, da z mano tako ravna, ampak prosim za konkretne odgovore, ki mi bojo v pomoč ! Hvala
Če se ti to res dogaja večkrat (ker, nihče ni čisto idealen), je po moje samo ena rešitev. Drugič, ko bo spet pokozlal spalnico, pojdi raje ti spat v dnevno sobo. Pa naj se zjutraj sam zbudi v tistem smradu. Naj postane njegovo dejanje problem, kako počistiti vse skupaj, kako odpraviti smrad, kako zadevo skriti pred otroci. Verjemi da bo vsaj en čas bolj pazil nase.
To, kar je zinil v pijanosti o tebi, moraš pa jemati z levo roko. Res obstaja možnost, da v njem tli nezadovoljstvo, ki ga potem alkohol potencira… Celo en pregovor pravi, da je v vinu resnica. Ampak moje izkušnje so popolnoma drugačne. Pod vplivom alkohola postane še tako neiznajdljiv človek, briljanten lažnivec. Ko začne razpredati o nečem, se poslužuje vseh mogočih izmišljotin, samo da bi z njimi podkrepil svoje mnenje. In v principu vedno napada, saj nekje globoko v sebi ve, da je spet naredil veliko neumnost in svoj “greh” najlažje izpere s tem, da postavi za krivca nekoga drugega. Dvomim, da je karkoli izrečenega resno mislil.
Drugi dan, ko se bo mučil s čiščenjem kozlanja (morda mu celo malo priskočiš na pomoč, da pokažeš svojo veličino), mu pa le serviraj, kaj ti je rekel. Tudi malo “kuhanja mule” najbrž ne bi škodilo. Dvomim da bi mu v firmi in doma še kar vse štimalo… saj ljudje ponavadi ne vidimo milijona drobnih malenkosti, ki postanejo kmalu hud problem, če jim ne rešuje sproti nekdo drug.
Vedno si pripravi “posodico za bruhanje”, tako, da potem sam pospravi za sabo, in drug dan me celo vpraša, če sem se že malo ohladila, ampak boli me to, da se tako obnaša do mene. Saj drugače ni slab človek, ampak take scene mene zelo prizadenejo, on pa sploh ne ve za to. Ker to za njega ni nič tako katastrofalnega, in prav, da samo brez veze delam paniko.
Naslednjič ga če imate kamero ga posnemi da se bo videl kakšen je bil do tebe.Če tega nimate pa ga posnemi na kasetofon.Ampak po mojem bi bolj prišla v poštev kamera da bi se sam videl kakšen je takrat izgledal.Ker pijani čkovek ne ve kaj dela in govori,na slednji dan.Če mu pa pokažeš pa ga bo mogoče sram..
Ah, Vita!
Dr Sanja Rozman bi rekla, da si na peklenski gugalnici. In veš kateri tvoj stavek je najbolj v oči bodeč? Tisti, kam naj greš s tremi otroki…Začela si zgodbo v smislu, da se je vse zgodilo le sinoči, toda če pozorno berem, vidim, da je tako ponavadi. On si celo pripravi posodico za bruhanje! Veš, mislim, da se prav zdaj že v sebi odločaš kako in kaj. Takšne odločitve niso čez noč. Rada ga imaš? Koga imaš lahko rada? Najprej imej rada sebe, ne napisala ti bom takole : S E B E , ker se nimaš! In potem boš sposobna imeti rada tudi otroke. Mame smo kot levinje, zanje poskrbimo tudi v sahari.
Zdaj me boš napadla, kako si dovolim soliti pamet namesto, da bi jokala s tabo. Veš, sama sem doživljala podobno, a ne dolgo. Veš, strah je prej večji, ko pa se ženska postavi na svoje noge ugotovi, da sploh ni tako hudo.
Pa veliko sreče!
Aja-naslednjič ko bo takšen pa se v tistem momentu vprašaj kako ga ljubiš. Ja, takrat ko te bo zmerjal, ali še bolje, ko bo polnil posodico za bruhanje.
Pa res ti želim, da ne preživljaš več tega.
Loči se.
Kasneje še vedno lahko živita skupaj, a to bo pokazal čas.
Samo tako bo mož videl, da gre zares!
Ne boj se, saj bo moral po odločbi plačevati alimente, do katerih imajo otroci
pravico, tebi pa priskrbeti nujne prostore ali stanovanje, pa preživnino, če te
bo vrgel iz službe. Da mu ne bo dolgčas, mu vsako soboto prilepi otroke, ti
pa pojdi v savno, lepotilni salon, na aerobiko, sprehod, karkoli!
To je tvoje življenje !!!
Boš videla, samo to bo tvoje alkiča streznilo za vse večne čase!
Želim ti vse naj, Tomi
Tamara, naredi nacrt, kako lahko zivis brez njega. Sedaj se napije, da sprosti svoj ljubosumen izpad, ki ga tisci v sebi, potem te pa se zaradi moralnega macka ponizuje. Ne pusti se mu.Sam mora vedeti, kaj dela in biti za to odgovoren. In ne verjemi mu, da se nicesar ne spomni, ker imajo taki kljub svoji pijanosti se vedno kar dober spomin. Ce bi bilo drugace, bi jih bilo samih sebe strah in tega ne bi vec pocenjali. S tem “ne spominjam se”,se nekako izogne odgovornosti za traparije, ki jih je pocel v pijanosti. Dokazi mu, da znas ziveti sama in potem se bo on trudil, da boste ostali skupaj. Ce to ne bo pomagalo, bo potrebno zdravljenje. To je pa spet en tezek zacetek dolge poti, za katero se malokdo tako zavesno odloci, da potem to traja do konca zivljenja. Ponavadi ga mora ze kaksna zena s koso potipati po rebrih. Vseeno ti zelim boljse zivljenje
Alenka
Ne obsojam te. Samo čudim se. Po tistem, ko sem prebrala, da ima v sobi celo posodico, v katero se lahko izbruha. To pomeni, da to ni prvo “grozno doživetje z drugače čudovitim možem”. Rada bi mu odprla oči, da bo končno spregledal kaka čudovita žena si. Saj mu vendar ves čas asistiraš v njegovih pijanskih dogodivščinah, pa še vsi vogali so na tvoji pukli. A ne bi raje ti spregledala? Praviš, da je tako vpil, da so slišali sosedje. Kaj pa tvoji otroci? Mar spijo z voskom v ušesih? Težave z učenjem so morda povezane s težavami s fotrom in s tastaro. Kako naj se otrok zbere in funkcionira v taki idili? Očitno se samo tebi zdi situacija neproblematična. Oziroma obvladljiva. Samo da trofi posodico……. Meni vidiš, se v bistvu sploh ne smiliš. Pa če še tako likaš in pospravljaš. V bistvu bi te kar užgala okrog ušes.
Edini, ki potrebujejo konkretno pomoč so tvoji otroci. Upam, da bo kdo od sosedov, ki jim kratita spanec in mir, nekega dne poklical policijo in socialno, da vama vzamejo otroke. Vidva jih ne bi smela imeti. Potem bosta morda oba spregledala…
Samo ti veš, kakšne so razmere pri vas doma. Jaz recimo “toleriram” en takšen večer na mesec, da se s prijatelji napije. Imam pa eno pravilo, ki mi ga je povedala že mama – s pijancem se nikoli ne spuščaj v debato. Takrat je najboljše da si tiho, vstaneš in greš spati v drugo sobo. Čas za jezično juho je naslednji dan, ko mu jezik ne teče več kot namazan.
Iz tvojega posta je bilo res razbrati, da se to dogaja večkrat, kje pa je tista meja, ko pijača postane grožnja družini pa boš morala ugotoviti sama.
Veliko sreče
Draga Vita,
najprej počakaj, da se strezni, nato pa mu direktno (brez vpitja) povej kar mu želiš povedat, potem boš videla njegovo reakcijo in nadalje ukrepala. Pravijo, da če si z nesramnim človekom prijazen, razumevajoč in nenesramen, ga to najbolj boli. Strinjam se tudi s tem, da kar v pijanosti reče trezen misli.
Želim Ti, da se pravilo odločiš in SREČNO.
Hoj Vita!
To, kar je napisal Roman mi je zelo vsec…Jaz bi se dodala, da naslednji dan umirjeno prosi za pogovor…Brez obtozevanj, ker posledice lahko opazi sam…Ti samo povdari, da si zalostna in ponizana, ker se dogajajo taksne in taksne stvari, pa bi zelela izvedeti, kaj ga vodi v taksno vedenje…Kaj ga mori, kaj ga moti, kako namerava resevati probleme, ki nastajajo….Kaj naj bi ga motilo v vajini skupnosti ( ce ga…) in iskreno razciscevanje tega…Kaj narediti, da bo vajino skupno zivljenje boljse za oba. Kako vidis ti in kako on vajine cilje.. Lepo opredelita vsak zese…Tu se zna pojaviti “presenecenje”, kajti lahko se zgodi, da bosta imela vsak zase drugacen pogled na svoje cilje, ki nimajo nic skupnega z vajinimi “skupnimi”…..
Zrelost ljudi se ne kaze v izgubljanju v preteklosti in iskanju napak in zmot v le- tej, temvec v zmoznosti videti cim bolj realno sedanjost s teznjo po aktivnem delovanju za dosego ciljev v prihodnosti….Tak nekak jaz vidim…..
LP
Vse povedano! Ne stori ničesar v afektu – od danes do jutri, ampak se ODLOČI V SEBI in si prični počasi organizirati življenje brez njega. Verjemi (delno tudi lastne izkušnje), da bolje ne bo nikoli. Mar želiš otrokom zares nuditi pogled na mrtvo pijanega pokozlanega očeta? Se res tako malo ceniš in ljubiš, da si dopuščaš takšno poniževanje?
Hoj, TamaraMR!
Pravis, da si bila nekako na podobnem. Potem ne razumem tistega tvojega stavka, da bode v oci tisti stavek “Kam naj gre”…. Zakaj ga ne razumes? Sama ga razumem, pa ceprav nisem bila v podobni situaciji…Na kaj pa pomisli odgovorna mati treh nesamostojnih otrok, ce se znajde v tako obupni situaciji? Najprej na otroke, potem sele nase….Tako nekako…Ali naj morda ravna impulzivno in frkkkk pod sosedovo hrusko v sotor??? LP
Halo ženska!!!!! kaj delaš iz sebe- a bi si upala tole napisat dr. Ruglju? ali pa žal pokojnemu dr. Košičku. Bi videla oz. prebrala hudiča. Stran od pijanca in nesposobneža! Ne vem zakaj ženske tolerirate pijančevanje. Midva z možem, če nama zapaše greva skupaj zvečer ven na kozarček, s prijatelji pa (če že mora biti ločeno) pa se dobiva na kavi.
toliko!
pa lep dan
Ela
Ponca, veš VEDNO lahko rešiš položaj in to ravno zavoljo otrok. Ne si mislit, da se jaz nisem tresla! Ampak stanovanje (najemna pravica) je bila sodno določena meni. Delati znam, drugače bom pa prosila za otroke, sem si rekla, pa mi še ni bilo treba. In ko ljudje okoli tebe vidijo, da delaš v dobro otrok, ti sami pomagajo! Je pa bilo hudo, priznam in nisem smela obupat. Včasih bi najraje, toda vem da ni vredno.
ZATO bode stavek – kam naj grem – ker to je le skrivanje in opravičilo za pasivnost.
Ne jokam s tistimi, ki mislijo, da bodo namesto njih vse rešili drugi. Drugi ti lahko le kak procentek pomagajo – čez vse se grizeš sam!!!