Najdi forum

Grožnje s samomorom

Prijateljica je v fazi zapuščanja moža. Sicer še vedno živita skupaj, vendar mu je že oznanila, da ga zapušča, takoj ko bosta prodala hišo in si bo lahko kupila svoje stanovanje.

Sedaj pa nastopi problem. Njen mož jo je vsa leta (preko 20 let) za moje pojme čustveno zlorabljal. Ves čas jo je dajal v nič, osamil jo je od prijateljev in svojcev, ni imela nobene besede, …. Če se je kdaj hotela postaviti zase, ji je zagrozil, da se bo ločil in da jo ima dovolj, tako da je ona v strahu pred tem, da bo ostala sama z otroki, spet počepnila in se potegnila vase. Sedaj, ko sta otroka odseljena, pa je sklenila, da prične novo življenje brez njegovega maltretiranja. No, sedaj pa ji je on, ker vidi, da gre zares, pričel groziti s samomorom.

Jaz sem ji rekla, da ji ne morem svetovati, kaj naj naredi, vendar da jaz ne bi klonila pred njegovim izsiljevanjem, če bi bila na njenem mestu, ker ji je že tako ali tako uničil polovico življenja, vendar da se mora ona odločiti sama.

Sedaj pa vprašam, kaj če si on res kaj naredi, saj je vse možno (čeprav mislim, glede na to, da ga kar dobro poznam, da le blefira). Kako naj prijateljica ukrepa, v takem primeru, saj to, da popusti, ne pelje nikamor, saj bo večno manipuliral z njo. Ali lahko komu sporočiš (kašni instituciji), če kdo na tak način grozi s samomorom, da potem ona stopi v stik z njim?

Tud sama sem šla skozi podobno zgodbo, le da se je končala velikoooo prej. Moj bivši mož je tudi grozil s samomorom in da mu ni živet brez mene. Nič se ni zgodilo! Po par mesecih je že imel novo parterko.

Pes, ki laja, ne grize!!! Tisti, ki najbolj grozijo s samomorom, ga verjetno nikoli niso imeli namena narediti.

Pozdravljeni!

Svetujem vam, da svojo prijateljico usmerite na Center za socialno delo z namenom prijave zlorabe s strani moža. Opozorila bi vas rada na dejstvo, da je potrebno vsako grožnjo samomora jemati resno, če tudi imate občutek, da gre za manipulacijo oziroma izsiljevanje. Najboljša možna pot je, v kolikor dogovor z možem ni mogoč, pomoč preko socialne službe. Evidentno ima gospod težave, morda je v stiski in potrebuje strokovno pomoč. Taka oseba lahko naredi samomor, kljub temu, da velja splošno prepričanje, da tisti ki grozi s samomorom tega ne bo storil. To ne drži vedno. Potrebna je skrajna previdnost.

Lep pozdrav.

Petra, ŠENT

*citiram*”potrebno vsako grožnjo samomora jemati resno, če tudi imate občutek, da gre za manipulacijo oziroma izsiljevanje.”
“Evidentno ima gospod težave, morda je v stiski in potrebuje strokovno pomoč. Taka oseba lahko naredi samomor, kljub temu, da velja splošno prepričanje, da tisti ki grozi s samomorom tega ne bo storil -> TO NE DRZI VEDNO!!! Potrebna je skrajna previdnost”—> se strinjam

nihce ne more obsojat nekoga in mu solit pamet dokler ne pride sam u to situacijo… meni se tudi na prvi pogled zdi da ta moski pretirava in da glumi… sam nikol se ne ve kaj te caka ju3.– sama sem se znajdla u situaciji ko ni nihce verjeu u moznost da lahko kdo sodi sam sebi pa se je potem ravno to zgodilo…

zivimo u taki druzbi kakrsni smo hoteli – poskrbi zase in ogovarjaj zase, svoboden si da delas kar te je volja, sankcije pa itak potem sledijo!!!

Samomor je odločitev vsakega posameznika in nihče drug ni kriv za tako odločitev. Gospod izbira nepravilna sredstva za doseganje svojih ciljev – grožnje, izsiljevanje, manipulacija, trkanje na vest… Vaša prijateljica se naj odloči za tako življenje, kot ga sama želi živeti, kaj bo naredil njen mož pa ni njena stvar, saj ona ne more odločati o njegovih dejanjih.

Tudi jaz mislim, da prijateljica ne sme popustiti zaradi njegovih groženj s samomorom. Samo pogumno naprej.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close