Grožnje punce ob želji zaključiti zvezo

Pozdravljeni

Imam mlajso punco ze nekaj casa. Zadnje tedne se je odnos zacel popolnoma poslabsevat. Skoraj cel cas sama kregrija, neprimerne besede, zaljenje iz ene in druge strani, ljubosumje in podobno, vglavnem popolnoma neprimerno za nadeljevanje in brez smisla… Pac enostavno ne zelim vec zivet taksnega zivljenja, ker unicuje psihicno tako mene kot njo, na oba vpliva negativno. Zadnji meeec in pol postaja vedno slabse in nemogoce. Ze 2 ali 3x sem zelel zadevo normalno razresiti, s pogovorom kot dva odrasla cloveka, da pac razcistima in da zelim da se zadeva zakljuci brez tezav in gre vsak svojo pot. Ampak to ni izvedljivo. Ob pogvoru sem zacel dozivljati groznje o tem da si bo nekaj naredila, da se bo ubila… To se je ze nekaj krat zgodilo, in seveda te stisne postane strah in neves kaj nsrediti. Pa se kaksne groznje so bile v zadnjem casu… Jaz pa seveda kratkih zivcev, in se pac odzovem da spet zalim. Potem po vsem tem pa naslednji dan kot da se nic ni zgodilo, seveda do naslednjega sranja.
Pac prislo mi je do zivega in vec ne zmorem tako dalje, zelim zadevo zakljucit in zivet dalje brez vsakodnevne psihoze in kregarije.
To je nekak na kratko moj problem. Sedaj pa me zanima ce bi mi lahko pomagala pri tej tezavi. Predvsem na kaksen nacin se soocit s vsem skupaj in kako to ta vrata zapreti

Hvala za odgovor in Lp 😊

Punca ima zanimiv vzorec vedenja. Ko postane ogrožena, grozi s stvarmi, s katerimi upa, da bo “ljubljeno” osebo zadrževala ob sebi. Ker si ne upa soočiti ali pa ne zna soočiti z občutki, da jo nekdo zapušča, uporabi skrajne misli/besede, ki so v preteklosti očitno delovali, da je ta vzorec zadržala. To ne pomeni, da samo izsiljuje, verjetno se res tako slabo počuti, vseeno pa to ne pomeni, da si ti popolnoma odgovoren za njena občutja. To lahko počne le tako dolgo, dokler je na drugi strani nekdo, katerega se to dovolj dotakne. Seveda to ni noben način, vendar boljšega zaenkrat očitno ne pozna.
Vseeno pa ni treba njenih čustev popolnoma ignorirati, po mojem bi ji moral na nek način pokazati, da razumeš njeno stisko in ji dati vedeti, da bo čez čas vse v redu, hkrati pa tudi, da ni tvoja odgovornost njeno življenje, ampak da sama kroji svojo usodo.
Punca je očitno bolj vajena “vsakodnevne” drame še iz družinskega okolja, kar pa si gotovo prizadeva spremenit, vendar skupaj s tabo očitno tega še ne zmore.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Pač nima poštimano podstrešje in s pogovorom nič ne dosežeš. Pusti jo pri miru razmisli kaj bo čez pet deset let, preberi si druge podforume.
Osnove iskanja punce, če ima doma neurejene družinske odnose nogo.

Lepo pozdravljen,

najprej me zanimajo vasa custva do nje? Ste pri sebi zakljucili ali le ne zelite na isti nacin naprej? Jo se ljubite? Se vam zdi, da potrebuje le pomoc?

Tudi za vas je dobrodoslo, da razcistite vajin odnos. Pomemben je vzrok za nastale tezave, saj se vam vzorec pri drugi osebi lahko ponovi.

Hvala in vse dobro;

Ob pogvoru sem zacel dozivljati groznje o tem da si bo nekaj naredila, da se bo ubila… To se je ze nekaj krat zgodilo

Glede na to, da se je že nekajkrat ubila, se jaz ne bi preveč sekiral zaradi tega…

Kaj pa če bi poskusil ne biti kratkih živcev – spreminjaš lahko le sebe. In ker ne vem kdo začne in kdo stopnjuje, poskusi biti teden ali dva mirnih živcev. Pa boš videl ali je prvo jajce ali kura oziroma kateri od vaju rabi adrenalin za dobro počutje. Če je res ona problem, čez noč spokaj stvari, pusti listek, blokirajo številko in odidi.

Pa naj drugim cirkus dela, ti pa tudi ne drezaj nikoli več vanjo.

V toksičnih odnosih se vedno na drugega s prstom kaže in krivi za lastno nesrečo, včasih je res, včasih ni, včasih je deljena krivda. Bodi teden dva mirnih živcev (ne zaje**vat), in najdi razlog, potem ga pa reši. Če ti nori potem ko pustiš umazano WC deska, si ti problem in delaj na sebi, če mirno sediš pa iz niča nori je ona inmirno odidi.

Hvala Vam za opozorilo.
Se strinjam in bom objavo umaknila. A moram žal tudi vašo, saj se ob kliku na prvoten zapis, ki ste ga komentairali, le-ta ponovno pojavi. Ne zamerite mi, prosim. Obenem bi želela izraziti hvaležnost vam za ves trud in čas, ki ga namenjate bralcem foruma. Vse dobro želim Mirjana Franković

PhDc. Mirjana Frankovič, spec. dipl. oec. Transakcijski analitik - psihoterapevtka [email protected], www.mirjana.si Pogovor pomaga. 040 520 257

P.s.
Pozabila sem napisati oziroma razjasniti “pa naj drugim cirkus dela”… To pomeni, da koga od njenih zanesljivih bližnjih obvestiš, npr. Prijateljico, sestro, starše, da odhajaš brez besed in naj preverjajo, da bo vredu.
Ena stara statistika je, (se mi zdi) da 11% ali nekaj takega tistih, ki grozijo s samomorom tudi izvedejo. Pač, če v tri krasne malo gobezdači in izsiljuje je grdo, če moraš po enem tednu na njen pogreb si do smrti ne boš odpustil (če nisi glih psihopat) – pač vseeno poskrbi, da bo kdo preverjal ali je vredu oziroma bil tam za njej izbruh besa/depresije.

V vsakem primeru pa delaj na svojih “kratkih živcih” – prej kot slej te bo ta grda hiba ujela.

To ni nič drugega kot čustveno izsiljevanje. Poveš ji, da jo boš ob njenem ponovnem izpadu naložil v avto in odpeljal na psihiatrično zdravljenje.

Razumem, da ste v veliki stiski. Jaz sem tusi bila, ko se mi je to dogajalo. Za nasvet sem poklicala psihiatrijo v Lj in se nekaj izkušenih ljudi. Svetovali so mi, da seveda odidem, ker nisem zmogla se soočat s taksnim človekom, hkrati pa so svetovali naj ob vsaki grožnji samomora pokličem rešilca. Tvoja dolžnost je da obvestiš pristojne, njene starše in ne prevzemaš odgovornosti za nekaj za kar nisi kompetenten niti nimaš izkušenj. No jaz sem potem tej osebi rekla iskreno in mirno, da sem v stiski zaradi groženj in da bom naslednjič poklicala 112 in 113. Stvar je resna, lahko sw resnično zaključi tragično, ti pa ves, da si naredil vse kar si znal in ti je bilo svetovano. Nikakor pa nisi kompetenten, niti ne pripravljen, da prevzameš odgovornost za njeno zdravje sam. Ko smo razčistili kaj bom naredila takoj ko pride do naslednje grožnje, se je zadeva umirila. Namreč nihče noče, da mu plava luč in sirena okrog hiše tuli.

New Report

Close