Grozljiv predmenstrualni sindrom
Pozdravljeni!
Prejšnji mesec sem pisala na oddelek psihiatrije zaradi svojih težav, sedaj pa sem počasi sestavila sestavljanko in se posledično obračam na vas.
Težava je bila grozljiva, grozne absurdne vsiljive misli, ujetost v glavi, močen strah, negotovost in podobno. Celi teden je bil srhljiv in mi je onemogočal normalno življenje. Takrat sem se obrnila na literaturo in psihiatra na tej strani, naj bi šlo za OKM. Spreletavala me je vročica in mraz hkrati, tudi moja presnova je bila hitrejša. Moja menstruacija je bila močnejša kot ponavadi. Ob večerih pa je razpoloženje malo spustilo, sem bila kar dobro.
Nato pa, dan ali dva po koncu menstruacije, pa je bilo, kot da bi odrezal, spet sem postala jaz, nobenega strahu, ves miselni tok je bil popolnoma obvladljiv, brez strahu in groznih misli, kot da bi vse čarobno izginilo.
Ta mesec je bilo obdobje pred menstruacijo dokaj dobro, malo joka in čustvenega nihanja, občutljivost, tu pa tam kakšna misel in malo straha, ampak vse v neki normalni meri.
Že od nekdaj (po splavu 4 leta nazaj) so moji pms-ji čudni. Enkrat imam otečene prsi, me jajčniki pikajo malo prej, nato pa čez kakšne tri mesece, pri naslednjemu ciklu nobenih simptomov in menstruacija kar pride. Vse se kar spreminja, in zaradi extremne grozote prejšnega meseca me je sedaj kar strah pogledati na koledarček, ker se kar bojim kaj in kako bo.
Pomislisla sem malo za nazaj, in ugotovila da imam že dolgo te psihične težave, vedno pa v obdobju pred ali med menstruacijo. (ne jemljem nobene kontracepcije)
Kaj naj storim? Je to zaradi menstruacije ali je menstruacija takšna zaradi mene? Nočem zamuditi pol življenja zaradi tega ter da mi to narekuje življenje.
Prosim za vaš nasvet, najlepša hvala!
Spoštovani,
priznati moram, da s podobnimi težavami nimam preveč bogatih izkušenj. Malo nihanja v razpoloženju, tečnoba, nedostopnost, malo tudi OKM je pred M običajno, pri vas pa se je zadeva očitno odvila v ekstremni obliki. Če takšna razpoloženjska nihanja motijo, jih lahko preprečujemo le s kontracepcijo, katera prepreči ovulacijo. Vzročni dejavnik je namreč ovulacija, ki povzroči 14 dnevno prevlado progesterona v telesu, ta pa je potrem povzročitelj PMS in vsega, kar se v okviru PMS pojavi. Za takšne primere je primernejša kombinirana hormonska kontracpecija, ki ima uravnoteženi tako estrogensko kot progestagensko komponento. Poudarjeno progestegenski, torej najnovejši pripravki, za ženske z vašimi težavami niso najprimernejše. Za vas bi torej prišel v poštev klasični Stediril-m.
Pozdravljeni!
Najlepša hvala za vaš odgovor,
sem malo tudi brskala po internetu ter zasledila da je lahko tudi PMDD, nekakšna hujša oblika pms-ja, vendar se pri meni ne dogaja takšen extrem vsak mesec, česar pa se sedaj tudi bojim. Kako lahko izvem kaj pričakovati?
Skratka, nekatere ženske so pisale, da so se jim simptomi po jemanju kontracepcije še poslabšali, ima to vezo z kombinirano hormonsko kontracepcijo kot ste omenili?
Če se odločim za kontracepcijo, bodo te težave zagotovo izginile? Utegne biti težave, ker sem kadilka?
Najlepša hvala!
Spoštovani,
gotovosti v medicini ni, je le večje ali manjše tveganje oziroma večja ali manjša verjetnost uspeha. Običajno PMS zdravimo tako, da preprečujemo ovulacije, to pa dosežemo s kombiniranimi enofaznimi KT. Kombinirane KT pa neradi predpisujemo pri kadilkah nad 35 let. Do 35 let je nekako sprejemljivo.
Pozdravljeni,
Sem le koncno nasla forum, ki ima tijuana918 podobne tezave kot jaz. In sicer pri meni ze tretja menstruacija poteka zgrozljivimi menstrualnimi sindrom.. Sem stara 30 let imam otroka starega 16 mesecov, po podoru sem dobila kontracepcijske tablete, ki se jih pila vse do januarja meseca. Ker mi niso odgovarjale sem dobila druge in tudi z drugimi nisem bila zadovoljna. Nato cez mesec dni po prenehanju so se zacele tezave, menstruacija netraje vec 4 dni ampak 7 dni bolj obilnejsa kot prej, z strdki in pred menstruacijo 3 dni imam svetlo rjav izcedek ki ga prej nisem imela in tudi po njej. Dva dni pred menst. Se ponoci potim, imam obcutek kot da me bo gripa napadla, nato ko pa nastopi rjav izcedek imam nizek tlak pulz pa previsok, da mi postane slabo sem bez apetita., ob malem naporu se mi pulz zvisa in slabost poveca ter noge mi odrvenio kot bi zaspale, obcutek imam da nemorem prenasati vrucine na zraku, ker se mi med menstruacijo dodatno poveca notranja vrucina v telesu, ceprav imam normalno telesno temeperaturo 37.. Kot pravi tijuana918 da jo je strah naslednje menstruacije, tako je tudi pri meni strah postal prisoten.. Zdravniki pravijo da nevejo od cesa je to, sumjajo na endometrioza, jaz pa imam obcutek mogoce mi premankuje zeleza, je mozno? Bolece menstruacije nimam, le po menstruaciji imam cez nekaj dni bolecine v jajcniku in to je vse.. Prsi se tudi vec neodzivajo kot prej da postanejo bolece pred menstruacijo. Kaj mi svetujete?
V naprej se vam zahvaljujem in pricakujem vas odgovor.
Spoštovani,
bom začel od zadaj naprej za spremembo. Kaj vas moti, če pred M nimate več bolečin napetih dojk? Mar ni to bolje kot prej? Sicer pa je PMS in težave prvi dan ali dva ob menstruaciji običajno posledica odziva na prostaglandine, ki se sproščajo med menstruacijo, verjetno po porodu v večji količini kot prej, ker se je med nosečnostjo pač maternica do neke mere povečala in znjo tudi površina maternične votline. Če vam KT ne ustrezajo (žal niste povedali, zakaj oziroma v čem vam KT niso ustrezale), bi predlagal še možnost materničnega vložka (Mirena, Kylene), ki prav tako znižujeta maternično sluznico in zmanjšujeta prostaglandinsko izplavljanje iz razpadajoče maternične sluznice ob M. Pogovorite se s svojim osebnim ginekologom še o tej možnosti.
Pozdravljeni,
Najprej hvala za zelo hiter odgovor. Kar se tice kt, sem jih nehala jemati ker sem bila pozabljiva, vsakodnevno me je bolelo v spodnjem delu trebuha, zato se je ginekologinja odlocila za druge, druge so bile hujse sem 20 dni krvavela med jemanjem kt. In sem jih nehala jemati.. Nato mesec dni je bilo vse uredu, z menstruacijo.. Sedaj tretjic imam taksne tezave, in naj se dodam da je tudi vonj menstruacije mnogo mocnejsi kot prej. Velika je sprememba za moje telo. Zame je bolje ko bolijo prsi, vem kdaj nastopi menstruacija.. Bez nje pa sploh nevem, samo pride, bez kakrsnih koli bolecin. Boljse so bolecine, kot pa mocno razbijanje srca, mocna slabost itd. ki ti vlije ze strah za naslednjo menstruacijo. Bom povprasala ginekologinjo o vasem nasvetu. Hvala vam se enkrat za pomoc. Lp.
Pozdravljeni. Po porodu opazam grozen pms, ki se pa zacne takoj po ovulaciji. Totrj psihicne težave okrepljene, omotica, spikanje, krcikot menstrualni, bolece dojke, otecene noge v gleznjih. Ampak otecene noge so predvsem ob daljsem sedenju in v vrocini. Imam tudi krcne zile. Se mi zdi, da bolj obcutim zatecenost pri gleznju na desni nogi, tam iman krcne zile tudi izrazitejse. Cemu bi lahk to otekanje pripisali? Verjetno srcu ne, uz je bil normalen pred enim letom, edino letos sem prebolela bronhitis pa tudi oteklin zjutraj ni.
Spoštovani,
mislim, da trenutni ekstremno vroči dnevi niso najboljše obdobje za ocenjevanje oteklih nog, ker obstaja velika verjetnost, da je problem kompleksen in vključuje tako klimatske pogoje kot prirojene in pridobljene spremembe po porodih. Zlasti so lahko problem vene na nogah. Sami opažate nesimetrijo v otekanju in slabšo sliko na strani z več krčnimi žilam. To bo verjet o hkrati tudi najpomembnejši del vaše težave.
nič, hladno okolje, če je prehudo ležanje z nogami v ravni srca, obisk flebologa…