grozi prezgodnji porod?
vem, najprej radovednost, potem pa se vam usede v možgane in vrtate naprej, ob tem vam 100/uro dela fantazija in potem ste kot otrok v hiši strahov. Poznate angleško mnetaforo? “curiosity killed the cat” (radovednost je ubila mačko). Brzdajte svojo radovednost in se naučite prepustiti skrbi profesionalcem. Sicer pa se vitalne funkcije pacientov nadzira na mnogo načinov, od stalnega merjenja krvnega tlaka, pulza, EKG monitorja, merjenja zasičenosti kisika v krvi itd. itd.
No, glede tega kako me bodo spremljali med porodom(če me sploh bodo bolj podrobno kot ostale nosečnice) se ne bom obremenjevala..vsaj pred porodom ne:)
Imam pa še neko drugo vprašanje. Ali lahko Concor tablete tudi pri plodu znižajo srčni utrip(jemljem jih 10dni)? Danes sem imela CTG in je bil otrokov utrip maksimalno 130. Večinoma se je “vrtel” okoli 115-125. Prejšnji teden(ko sem vzela samo dve tableti) pa je bil od 135-155. Ginekologinja je sicer rekla, da se ji bolj zdi, da bo kmalu porod in da se takrat vsem otrokom zniža srčni utrip.
Concor seveda lahko zniža utrip tudi pri plodu, ampak ne bistveno, sploh v tako nizkem odmerku in tudi to ima zdravnik vdelano v svoje odločanje o zdravljenju. Ne vem, ves čas se ukvarjate s številkami in preverjate njihov pomen in vrednost. Dajte se za božjo voljo odlepit od tega neprestanega “nadzora nad vsem okrog vas in v vas”. Kako boste šele živčni, ko bo otrok na svetu in bo raziskoval ter širil svoj svet v neznano, zahteval, jokal, tarnal, …?! Ne boste mogli 24/7/365 imeti totalen nadzor nad njim.
O moj bog!
Draga Oleander, upam, da čim prej rodiš in nehaš vsak simptom popolnoma normalne nosečnosti secirati v nedogled! Milijone žensk nas je že šlo skozi nosečnost z izcedki vseh barv, potenjem, višjim utripom ipd. ipd. Ker pri tebi ni nič hujšega, se pač po nepotrebnem ukvarjaš z malenkostmi. Mislim, da je bila tvoja ugotovitev, da bi morebiti morala spet začeti jemati Cipralex pravilna, ker če si že v nosečnosti tako neznansko nervozna, imaš ogromne možnosti, da te doleti tudi poporodna depresija, saj se boš morala naenkrat ukvarjati z dojenčkom in ne več sama s sabo… Ne morem verjeti, da ima lahko ženska z dvema otrokoma toliko časa za vsakdanje čepenje na internetu in pisanje po forumu ter iskanje na pol strokovnih medicinskih informacij… Če ne zmoreš sama, pa poišči pomoč pri kakšnem kliničnem psihologu oz. psihiatru…mislim, da ti bo lahko bolj pomagal kot pa obisk pri tvoji ginekologinji parkrat na teden! Pa brez zamere!
Pozdravljeni!
Najprej se naj vam opravičim zaradi stalnega teženja. Lahko sporočim, da sem rodila pred dvemi meseci zdravo punčko 🙂 Vse je potekalo brez problema, od dneva poroda sem na terapiji s Cipralexom(po zaslugi zares občudovanja vrednega osebja v Ljubljanski porodnišnici-res srčni ljudje!). Sedaj se odločam glede kontracepcije in sicer se najbolj nagibam h materničnemu vložku Jaydess. No, da presedlam na vprašanje: zaradi težav v nosečnosti sem imela pregled pri kardiologu(nekaj preiskav me še čaka) ampak zaenkrat ne kaže na nič hujšega. Kljub vsemu mi je zelo odsvetoval kontracepcijske tabletke zaradi prevelike vsebnosti hormonov(tudi zaradi družinske anamneze s srčno žilnimi zapleti). Skratka: je Jaydess primeren v tem primeru? Kolikor sem zasledila lahko zviša krvni tlak. Kaj pa ostali vplivi na srčno-žilni sistem? Jih ima ali je varen kar se tega tiče? Malo bolj se zakomplicira, ker ne prenašam kondomov(pekoč občutek v nožnici in oteklina-kot kaže sem alergična na lateks ali pač nekaj).
Hvala za odgovor in še enkrat se opravičujem za vse sive lase, ki sem jih povzročila.
Spoštovani,
popolne in idealne kontracepcije ne boste našli, zato bo potreben kompromis in mislim, da Jaydess izpolnjuje vse zahteve po takšnem modrem kompromisu.
Jaydess nima praktično nobenih sistemskih učinkov, ki bi lahko pomembno povečali tveganje za kakršnokoli resnejše stanje, z izjemo alergičnega odziva na katero od sestavin vložka, ampak to je izjemno redek zaplet.