grozi prezgodnji porod?
Spoštovani,
danes sem klicala dr.Legan po navodilu ginekologinje-ponoči sem imela težave z neenakomernim ritmom srčnega utripa. Le-ta je predlagala ponoven obisk osebne zdravnice za ponovitev EKG-ja(v primeru večje patologije bi morala v porodnišnico). Ker se stanje EKG-ja ni bistveno spremenilo in ni kazalo neke urgentne obravnave, sem odšla domov. Ker sem že psihično popolnoma na tleh in prestrašena, ker ne vem kaj se dogaja, razen da sem dobila Concor(pregleda nisem imela nobenega razen nekajkrat EKG, ki pa kljub vsemu, da ne kaže urgentnega stanja ni čisto normalen) mi je zdravnica predpisala za zvečer 2mg Apaurin, da bi vsaj ponoči lahko malo bolj mirno spala. Zanima me, če obstaja kakšna možnost, da bi se predčasno sprožil porod zaradi teh težav(roditi nameravam v Ljubljani)? Navsezadnje sem že v porodnem terminu in je otrok prilagojen na “zunanje” življenje. Samo zanima me, kako zelo tehten razlog mora biti za sprožitev poroda nekaj več kot dva tedna pred PDP?
Imam pa še eno vprašanje, na katerega najdem zelo različne odgovore. Kako je s prisotnostjo očeta pri porodu in potrdilom o opravljeni šoli za starše? Midva sva opravila šolo v prvi nosečnosti(leta 2009). Tam je babica, ki je vodila predavanje dala žig v materinsko knjižico in zapisala, da je bil poleg mene v šoli tudi oče otroka. Ali takšno potrdilo velja, da bi lahko bil mož tudi v Ljubljani prisoten med porodom? Sem brala, da je potrebno posebno potrdilo. Brez moža si pa res ne želim roditi, sploh pa ne v takšnem stanju.
Spoštovani,
odločitev o sproženju je odvisna od marsičesa, ne le od trajanja nosečnosti. Če so pogoji za sproženje zelo slabi, se raje odlaša, razen, če je nujnoi, kajti sproženje tudi za žensko ni prijetno, porod se podaljša pa tudi določena tveganja, zlasti za zastoj poroda se povečajo. Aritmija, v kolikor ni vitalnega pomena, ni najbolj tehten razlog za sproženje poroda. Po drugi strani pa, če so pogoji za spropženje ugodnji, maternični vrat zrel, mehak in že deloma odprt, pa je odločitev za sproženje zgolj stvar dogovora.
V drugi nosečnosti sem imela sprožen porod, bolj na mojo željo kot na zahtevo zdravnikov, pa smo vseeno poskusili. Imela sem 2cm dolg in popolnoma zaprt MV, menda tudi nič kaj zmehčan. Pa sem kljub temu rodila v 6ih urah po tistem ko sem dobila gel(samo eno dozo), so mi pa res tudi ročno širili MV kar pa ni bilo najbolj prijetno. Če bi npr. jaz izrazila željo o sproženju poroda je kakšna možnost, da se o tem dogovori ali morajo res biti tehtni razlogi za to?
Spoštovani,
glede potrdila samo vem, da enkratno potrdilo velja za vse porode, kako ga boste uveljavili pa vam ne znam povedati. Morda bi pa vprašali kar v sprejemni ambulanti porodnišnice, kjer nameravate roditi?
Vse našteto so lahko argument v prid sproženju poroda, ampak dokončna odločitev je vedno sprejta osebno in s pomočjo “sinteze” vseh znanih dejstev.
Me veseli, da ima ženska nekaj besede kdaj želi zaključiti nosečnost(seveda, če okoliščine dopuščajo). Malo sem opazovala svoje telo. Je možno, da otrok pritiska na neko pomembnejšo žilo v trebušni votlini in bi imela težave zaradi tega? Ker ko se npr. vležem na hrbet mi skoraj vedno že v nekaj sekundah pulz naraste preko 150/min, vidim “zvezdice” in če bi še dlje vztrajala v takšnem položaju se mi zdi, da bi izgubila zavest. Mislim, da je tudi zaradi tega tako porazen utrip pri merjenju EKG-ja, čeprav se trudim, da se pomaknem čim višje na postelji in imam tako čim višje vzglavje. Ko spremenim položaj, se začne umirjati in se postopoma vrne na normalo(v nekaj minutah je že skoraj normalen, ampak še ima nereden ritem). Tudi če ležim na boku mi ne paše. Ležim lahko edino nekje vmes: trebuh-bok. Najbolj pa mi paše, če sedim po “turško” in sem čisto rahlo naslonjena nazaj. V prvi in drugi nosečnosti nisem imela podobnih težav, zato ne vem, ali so to stvari, ki v večini primerov spremljajo nosečnost. Slišala sem že za težje dihanje, nikjer pa nisem zasledila, da bi jim narastel utrip v določenih položajih.
Zato razmišljam, kako bi lahko nosečnost čim prej zaključila-seveda, če je sploh lahko to vzrok mojim težavam.?
no, pa smo rešili rebus: ob ležanju na hrbtu se pojavi “sindrom spodnje vene kave”, kar pozna vsak ginekolog, možno pa, da tega ne poznajo internisti kardiologi. Zaradi tega se nosečnicam v kasni nosečnosti odsvetuje ležanje na hrbtu, ampak kot vidite, je takšno “odsvetovanje” pri sicer zdravih nosečnicah skoraj brez smisla, saj vsaka nosečka sama zelo hitro ugotovi, kaj ji ne ustreza in za to ne potrebuje posebnih nasvetov.
To mi je tako bilo že sumljivo, ker preden grem na EKG sigurno nimam pulza preko 150, ker takrat res začnem “lesti skupaj”. Potem pa še malo živcev zraven in smo tam. Tako, da komaj zdržim, da me odklopijo in se končno lahko usedem, da se mi preneha vrteti in piskati v ušesih. Škoda, da se v drugačnem položaju ne da kontrolirati EKG. Je možno, da tudi drugače-v drugačnem položaju- otrok pritiska na omenjeno veno in povzroča s tem težave? Je lahko to nevarno?
ne, oziroma izredno redko. V glavnem je treba ležati na hrbtu ali včasih tudi, če se leži malo bolj na desni hrbtni strani kot na levi.
Spoštovani,
danes sem imela kontrolni pregled pri internistki, ki je zaključila obravnavo. Ostane mi terapija s Concor-jem 2,5mg/dan. Krvni izvidi so bili v mejah normale, razen (za moje pojme) zelo povišanega D-dimerja ampak ker nimam oteklih nog ali drugih delov telesa je bila tromboza izključena. Sicer je bila vrednost 2263(normalno do 500). Je normalno, da je v nosečnosti D-dimer povišan in za toliko?
v nosečnosti je D-dimer pogosto brez posebnega razloga zvišan, zato brez kliničnih znakov tromboze in embolizmov te preiskave sploh ne bi smeli opravljati, kajti lahko se zgodi, da “slepa kura zrno najde” in se po naključju, po preiskavi, ki sama po sebi nič ne pove, zgodi kaj v smislu trombembolizma, pa tega kljub visokemu D-dimerju ni bilo mogoče predvideti. Kaj bo zdaj s tem izvidom počela internistka, ne vem, kot kaže nič! Če to vrednost ignorira, je zgolj vrgla stran stroške preiskave in še tvega, če se kaj zgodi, da ni ravnala dovolj skrbno…ali kaj?…, če se na izvide odzove, obstaja visoka verjetnost overtretmenta in s tem možna škoda za zdravje zaradi nepotrebnega zdravljenja!!! Skratka, “kr neki”!
Se pravi, da je v nosečnosti ta preiskava v bistvu brez veze, ker ne pove ničesar? No, razumem, če pride do oteklin, bolečin in ostalih simptomov… No, v bistvu je izvid ignorirala, ker pač ni ostalih znakov tromboze-nimam bolečih/zateklih nog. Tako, da res ne vem čemu je bila preiskava opravljena. Ker je ostalo vse bp(hemogram) meni, da ni panike. Ne vem..samo upam, da mi ne bo ta D-dimer preveč “hodil” po glavi 🙂
ne bo hodil, če si ne boste dopustili, da bi vam hodil….
Ja..to pa je težka naloga. Pa je lahko takšna vrednost še normalna oziroma je možno, da je samo posledica nosečnosti? Sem našla razpredelnico, kjer je zapisano, da je D-dimer v zadnjem tromesečju normalen do vrednosti okoli 1700. Internistka je pa verjetno hotela izključiti pljučno embolijo? Glede na to, da imam težave s povečanim pulzom, občasno oteženo dihanje in bolečine v prsnem košu. Kar je lahko znak embolije.. Ampak verjetno bi me po enem tednu pljučne embolije že pobralo ali pa se stanje vsaj poslabšalo? Malo se skušam tolažiti 🙂
težko razpravljam o pljučni emboliji na daljavo. Če se internistka ni odločila, da gre za tovrstni zaplet, potem midva na tem mestu nimava razloga, da bi o tem razmišljala naprej.
Spoštovani,
Obračam se na vas s podobnimi vprašanji kot so navedene v tej temi. Stara sem 40 let in je to moja 5 nosečnost. Do sedaj sem rodila vse v okviru predvidenega datuma poroda. v 20+6 tednu nosečnosti mi je ginekolog nameril 11 mm dolžine MV ter lijakasto obliko (prilagam sliko). Naslednji dan so me hospitalizirali v bolnišnici, kjer so mi , torej po enem dnevu, namerili 17-25 mm dolžine MV. Pri odpustu iz bolnišnice, po 2 dneh, pa 27-30 mm z navodilom jemanja Magnesola, počitek in obisk pri ginekologu čez 14 dni. Uricult in bris nožnice sta bila v redu, kakor tudi krvna slika ter urin. Po 18 dneh odpusta iz bolnišnice (23+3 tednu nosečnosti) mi je moj ginekolog nameril slabih 15 mm dolžine MV, lijakasta oblika. Podal mi je napotnico naj se oglasim nazaj v bolnico za pregled in maturacijsko terapijo. Sem doma na bolniški, pretežno ležim, opravim kakšno lažje gospodinjsko delo.
Glede na navedeno sem zmedena ali lahk to opravljam ali naj samo ležim. Obenem pa me zanima kako nujno je potrebno izvesti maturacijsko terapijo že tako zgodaj. Prosila bi za vaše mnenje. Hvala.
Spoštovani,
za vse “konfabulacije”, ki se dogajajo v naših glavah, je težko prevzemati odgovornost in tudi za vse zdravniške odločitve, ki so vedno izrazito osebne, ne. Sam menim, da gre pri vas za nizkorizično nosečnost po 4 nosečnostih pred tem in če bi bilo kaj narobe z vašim materničnim vratom, bi se to jasno pokazalo že v prejšnjih nosečnostih. Slika, ki jo kaže UZ sledenje vašega MV kaže na “dinamični cerviks”, kar je sicer realtivno redka oblika materničnega vratu, ki pa praviloma ne vodi do prezgodnjega poroda. Vaš MV se bo vsakokrat, ko se ga bo merilo znašel v drugačni fazi krčenja ali dolžine, zelo verjetno pa ne bo popustil in tak MV ne rabi nobene posebne obravnave. Morebiti bi vam sam odsvetoval le spolne odnose, priporočil uporabo nožničnih antiseptikov na osnovi mlečne kisline in to je to. Niti mirovanje, še manj ležanje na MV ne vpliva in v bistvu lahko počnete vse, kar sicer menite, da zmorete. Tudi maturacijske terapije plodovih pljuč ne bi uporabil, dokler porod ne bi bil skoraj neizbežen v naslednjih nekaj dneh. Sama “nesigurnost” in “strah” ginekologa, ki temeljita na nepoznavanju fiziologije in patologije, pa ni zadostna utemeljitev za izpostavljanje ploda steroidom samo zato, ker kratkoročnih škodljivih posledic ne znamo dokazati.
Pozdravljeni!
No, ko je osebna zdravnica videla izvide(predvsem kri) me je poslala h “svojem” kardiologu. Samo hočem povedati, da je tudi on rekel, da je D-dimer povišan od nosečnosti. Ampak vi ste omenili nek sindrom vene kave. Nekaj sem prebrala o tem, nisem pa mogla nobenemu zdravniku pojasniti, da sem 99,9%, da imam tako visok pulz samo med merjenjem EKG-ja medtem ko moram ležati na hrbtu, pa še strah me je, kaj bo preiskava pokazala. No, visokega imam tudi med poslušanjem srca, kjer prav tako ležim na hrbtu brez kakršnega koli vzglavja. Sem prosila za merjenje EKG-ja leže na boku pa so me zavrnili, le malo so dvignili vzglavje-mogoče bi pomagalo, če bi lahko imela še noge pokrčene, tako je pa bilo stanje skoraj isto. Sicer je bil posnetek praktično v redu, le frekvenca je bila zopet 120/minuto. Zaradi tega mi je naredil še UZ srca-brez posebnosti.
Zanima me, kaj bo med porodom. Ker hkrati me tudi malo panika daje, da bi šlo kaj narobe zaradi mojega srca. Vem, da med porodom ne bom sproščena ampak prestrašena-poroda me niti malo ni strah zaradi bolečin, ampak zaradi mojega srca. Posledično pa se tudi bojim, da bi med porodom “izgubila glavo”: nehala sodelovati. Priporočen mi je bil porod v Ljubljanski porodnišnici, čeprav je bilo rečeno, da ne pričakujejo težav zaradi poroda ampak celo izboljšanje po porodu. Kako pravzaprav poteka takšen porod? Verjetno že imate kakšno izkušnjo s porodnico s podobnimi težavami? Je pri porodu prisoten ginekolog/porodničar? V Celju je vedno prisotna le babica-zdravnik pride, ko se otrok že rodi in je čas za izločitev posteljice.
Spoštovani,
vse to razumem, ampak vi se vseeno preveč poglabljate v stvari, ki so povsem strokovno-organizacijske in se vas v bistvu ne tičejo. Predlagam, da to, kdaj bo zdravnik prišel ali odšel v primeru vašega poroda ne načenjava, ker to prekaša tako moje kot vaše pristojnosti, lahko pa verjamete, da bo za vas poskrbljeno po najsodobnejših strokovnih smernicah in znanju. Zakaj imate višji pulz in kako ga zbiti na realno številko, pa, če je za to bolj kriva vaša nervoznost in strah ali bolj sindrom vene kave ali kaj tretjega, mislim, da naju tudi ne vodi nikamor. Porod se nadzira z vsemi sodobnimi metodami nadzora stanja ploda in nosečnice in če je katerikoli od obeh ogrožen, se porod konča z operacijo. Cilj nas vseh je le eden: zdrav otrok pri zdravi ženski, če je treba za ta cilj žrtvovati karkoli, se vzame v obzir vsa možna tveganja in se izbere pot, ki najmanj ogrozi kogarkoli od obeh. Zaupanje v sistem je torej vitalnega pomena. Če tega ni, vam težko pomaga kdorkoli. Imeli smo že vse mogoče in nemogoče in vsemu smo bili kos. Zato se prosim umirite in ne kopljite več po raznih drobnarijah, kako bo kaj potekalo, ker vam to nič ne izboljša vaše psihične situacije. Gradite vero, da bo vse v redu.