grozi prezgodnji porod?
Spoštovani,
preveč študirate stvari, za katere nimate osnove in vse, kar boste prebrali, vam res ne morem pojasnjevati, ker na tem forumu niste samo vi. Pomirite se in nehajte testirati, študirati in preiskovati splet o vsem mogočem, česar ne razumete. Nič od naštetega ni problematično v okvirih, v katerih se dogaja pri vas.
Res je, se strinjam. Če se srbečica bistveno ne poslabša, lahko vse skupaj počaka tudi na redni pregled.
Pozdravljeni!
Zopet se vam oglašam. Najprej naj povem, da srbečice praktično ni več(ne ponoči in ne podnevi)..mogoče se moram 10x na dan kje popraskat(komu se pa ni treba?) ampak ni več tistega izrazitega občutka zbadanja in srbečice. Se je pa pojavilo neprijetno tiščanje pod desnimi rebri(bolj izrazito na desni strani oziroma že skoraj popolnoma desno nad bokom v višini kjer se končajo rebra), ki je bilo prisotno že cca.14 dni nazaj. Malo več imam tudi vetrov, tako da je verjetno to povezano s prebavo(tudi večkrat občutim in slišim pretakanje po črevesju)? Je lahko to kljub prenehanju srbečice znak nosečniške okvare jeter ali pa prihajajoče(kakšne od oblik) preeklampsije? Otekam skoraj nič pa še to samo v noge(imam tudi začetno popuščanje globokih ven nižje od kolena), pritisk je 110-125/60-75(pred nosečnostjo povprečno 110-120/60-70). Sicer se razen tiščanja pod DRL dobro počutim, če z rokami pritisnem na mesto kjer imam sicer tiščoč občutek ni občutka bolečine. Malo me je prestrašila informacija o povezavi med izolirano povišanim AST in hemolizo.
zdaj boste verjetno poročali o vsaki spremembi, ki jo zaznate na sebi, ob tem, da se verjetno poleg vsega še kar naprej opazujete. Verjemite, da to ne vodi nikamor, razen v totalno nevrozo. Sprostite se in nehajte zbirati vse mogoče informacije ter jih tlačiti v sliko preeklampsije vseh vrst in oblik. Imate nizek krvni tlak, ustrezne izvide krvi in urina in četudi kakšna od 100 možnih preiskav kdaj malo skače iz okvira, to še ni takoj znak bolezni. Odklopite in se do naslednjega rednega obiska pri ginekologu ne mučite z medicino.
Ja vem, poznam sebe in vem kam tonem. Zanima me, če je jemanje Cipralexa 10mg združljivo z visoko nosečnostjo? Ker pred nosečnostjo sem jemala omenjeni antidepresiv in je edini, ki mi je odgovarjal(sem jih kar nekaj zamenjala, ker ni bilo želenega učinka). Psihiatrinja bi mi predpisala samo in zgolj Asentro, ki pa pri meni ni dala popolnoma nobenega učinka. Imam pa še doma stare zaloge Cipralexa-zato sprašujem.
Lahko uporabite tudi Cipralex, vendar ne pričakujte pretiranega učinka v manj kot 2 tednih.
To mi je jasno, da učinek ni takojšen(žal). Imam pa še eno vprašanje glede bolečin pod rebrami na desni strani. Bolečina ni povezana z bolečino, pravzaprav tudi težko rečem, da me ravno boli. Bolj imam občutek, kot da sem tam napihnjena, da je tam vse polno. Občutek včasih mine, pa se spet vrne(zelo izrazit je zlasti med sedenjem). Verjetno za žolčne kamne ne gre, ker bi me potem po današnjem kosilu(fižol, zelje, ocvrte ribe) definitivno kaj “zagrabilo” pa ni bilo nič slabše. Se pri nosečniški jetrni okvari tudi pojavlja občutek tiščanja pod drl? Srbečice sploh ni več, tako da sedaj še sama malo dvomim v to..
Morda je težava v tem, da mi otrok kar zelo tišči noge(?) v rebra na desni strani in želodec?
Za HELLP se pa tudi verjetno vse prepočasi odvija..pa tudi počutje je sicer dobro(ne vem, če sem se že v tej nosečnosti kdaj tako dobro počutila in imela toliko energije).
se strinjam, da verjetno ne gre niti za HELLP niti za žolčne kamne, pa tudi ne za jetrno okvaro v nosečnosti.
Pozdravljeni!
Včeraj sem imela pregled pri ginekologinji in je za jetrne teste rekla, da niso nič posebnega. Ker ni srbečice me ni poslala v laboratorij. Malo me moti, ker nisem oddala ne urina ne krvi-niti za hemogram. Naslednji pregled imam čez 2tedna. Moram biti na kaj pozorna ali naj vse skupaj odmislim in uživam še zadnje tedne nosečnosti? Sem pa dobila Valtrex 500mg 1tableto/dan. Ker imajo menda zelo močan vpliv na delovanje jeter je rekla, da jih ne predpisuje rada. Je to res? Itak sem pa dobila samo eno škatlo(10 tablet) in ne vem, kaj si sploh lahko pomagam z njimi glede na to, da je do PDP še 4 tedne?
ne vem. Težko komentiram gotova dejstva, na katere nimam vpliva. Valtrexa vsekakor potrebujete vsaj 30 tabletk, če jih jemljete po 1/dan zadnji mesec pred porodom, okvaro jeter se ne ugotavlja na pamet ampak laboratorijsko, zato na “občutek” težko kaj dam. Valtrex pa sicer utegne imeti učinke na delovanje jeter, ampak le kot možni stranski učinek, ne sistematično pri vseh uporabnikih.
Pozdravljeni!
Vem, da mojim težavam, pa naj bodo realne ali pa samo v moji glavi ni in ni konca. Zadnje dni mi večkrat naraste pulz na okoli 110/min. Ponavadi vedno po zajtrku, po ostalih obrokih ne, in mine največ eno uro kasneje. Danes pa mi je narastel kar na 145 in kot tak vztrajal cca. pol ure, nato se je umiril na 85-100. Ob tem “napadu” sem se počutila šibko in imela sem občutek da težje diham(precej podobno napadu panike ampak ni bilo prisotnega stiskanja v prsih). Me pa skrbi tudi povišan pritisk, ki je zlasti danes za mene precej visok. Najvišji izmerjen je bil 145/80, po vrsti merjen pa: zjutraj 135/75, popoldne147/80, 15minut kasneje 125/70, pol ure kasneje 130/80 in zopet 15minut kasneje 130/75. Pulz se je popoldne gibal od 85-104. Se mi zdi, da vrednosti tlaka zelo skačejo.Ponavadi ga imam vedno okoli 110-125/70. Sicer imam namen jutri obiskat osebno zdravnico ampak ne vem, koliko je takšno stanje zaskrbljajoče? Sprašujem zato, ker možno, da imajo gužvo in pri nenujnih stanjih naročijo za nekaj dni kasneje. Sicer se kar dobro počutim, razen kadar mi pulz naraste se počutim utrujeno in malenkost zadihano. Med aktivnostjo(npr. sprehod) mi naraste na vrednosti nad 100/min ampak ne zaznavam drugih težav kot je npr. moteča zadihanost ipd. Otekam ne, razen prste na rokah imam otekle po obdobjih(npr. zjutraj) ampak to je bilo večkrat prisotno tudi pred nosečnostjo.
Se opravičujem, ampak imam še eno vprašanje, ki je aktualno če boste odgovarjali še danes, sicer ne. Kaj naj preveri osebna zdravnica? Hemogram in urin? Če bi šlo za preeklampsijo seveda. Lahko pa še omenim, da je trenutno bil pritisk 120/70. Se pravi, da se je znižal na normalo ampak seveda strah, da se zopet dvigne, je prisoten.
Spoštovani,
predlagam, da si pulza ne merite, razen mogoče takrat, ko imate druge težave, npr. z dihanjem ipd. Ves čas se namreč vrtite v krogu, pomoči pa ni oziroma ni možna od zunaj ampak le od znotraj. Vi se morate odločiti, da ste zdravi in to je to. Vaši krvni tlaki izkazujejo tipično rekacijo, namreč zvišane so zgolj zgornje, ne pa spodnje vrednosti. To je značilno za psihično po0giojen krvni tlak in ta ni škodljiv, vsaj ne na tako kretek rok, kot traja nosečnost. Tudi opazujete se preveč. Malo utrujen in malo zadihan in malo otečen človek tega ne opazi in tudi ni potrebno, da opazi. Počnite druge reči, bolezen pa vas bo dovolj zgodaj opozorila nase, brez da jo kličete, naj vendarle pride…
pri preeklampsiji tlak ne pade ampak je nepretrgoma zvišan, hkrati pa se pojavijo še belčjakovine v seču z vsaj 2+ ali več (1+ ni dovolj), ter nosečnica začne otekati toliko, da se redi kot buhtelj, torej vidno, vsak dan za 1 kg, npr. Vi torej nimate PE. Kaj mora preveriti ginekologinja, bo že vedela sama in ji tega ni treba pripovedovati. To je osnovno znanje vsakega ginekologa, ki vodi nosečnost.
Se zahvaljujem za odgovor. Ginekologinje seveda nebi učila, kaj mora narediti. Ker imam težave z modrostnim zobom že celo nosečnost in je bilo zdravljenje le-tega neuspešno je sedaj edina rešitev, da mi ga izpulijo. Ampak tega nikjer ne želijo opraviti brez rentgenskega posnetka zob. Ker pa me zob boli(ne morem gristi hrane in ne morem spati) in se bolečine iz dneva v dan slabšajo me zanima, kakšno tveganje je za otroka, če bi mi sedaj rentgensko slikali zobe? Sem iskala na to temo po iskalniku ampak nisem našla nikjer vprašanja, ki bi se nanašalo na rentgen v pozni nosečnosti(36tednov), za bolj zgodnjo nosečnost pa so mnenja zelo različna. Je kljub temu, da je otrok v bistvu razvit, bolje počakati še nekaj tednov s slikanjem? Saj drugače bi definitivno čakala, ampak ker se stanje slabša, me skrbi, da pride do kakšnega hujšega vnetja zoba, kar pa tudi ima svoje posledice.
tudi prezgodaj rojene otroke slikajo z RTG, torej to ni bog vedi kaj! Sicer pa vas pred slikanjem prekrijejo s svinčenim pregrinjalom in se ploda sploh ne obseva. Nenazadnje pa je treba pretehtati tudi vaš problem. skratka, na vašem mestu bi vztrajal, da mi slikajo zobe.
Se popolnoma strinjam z vami. Ampak kot kaže bom morala potrpeti še vsaj dva meseca ker mi nikjer ne želijo opraviti rentgena zob kot nosečnici. Razen v primeru, da prinesem potrdilo od kateregakoli zdravnika, da ni velikega tveganja. Ampak tega mi nihče ne želi napisati, ker si nihče ne želi “mazati rok” s tem(ustno pa mi vsi pritrdijo, da nebi bilo nobene škode za plod!). Moram priznati, da sem malo razočarana, da ni nihče pripravljen sprejeti niti minimalne odgovornosti, pa čeprav bi v končni fazi vseeno morala podpisati dokument, da je slikanje opravljeno na mojo odgovornost in za morebitne posledice odgovarjam samo jaz(ne zdravnik ki bi napisal priporočilo in ne delavec, ki bi slikanje izvedel).
:-(… takšne reči so pa žal že praktična in povsem otipljiva posledica preganjanja zdravnikov po sodiščih in medijih, krivičnih sodb ter astronomskih odškodninskih želja nekaterih posameznikov, ki so v svoji nesreči videli priložnost za lahek zaslužek. Določene aktivnosti so žal le enosmerne in vrnitve ni. Naš egoizem in individualnistično dojemanje sveta nas tudi preko takšnih reči lepo vodi v razpadajočo, asocialno družbo posameznikov brez vezivnega sredstva. Nenazadnje, zakaj bi kdorkoli za karkoli prevzemal odgovornost, ko pa za to ni niti minimalno nagrajen, lahko pa je izdatno kaznovan, če se kaj zaplete, tudi brez njegove krivde.
V vaši konkretni situaciji vam ostane še poskus popolnega prevzema odgovornosti tako, da lastnoročno napišete in podpišete izjavo, ki vpletene v slikanje zoba ter lastnika oziroma upravitelja ustanove, kjer bi bili slikani, odvezuje vsakršne odgovornosti za morebitne posledice slikanja z RTG in da vam omenjeno preiskavo izvedejo na vašo lastno željo. Da ste bili seznanjenji z vsemi možnimi posledicami, ki jih odgovorno prevzamete nase.
Ja, se strinjam. Žal je preveč ljudi, ki iz vsake situacije želijo čim več iztržiti in jim je vseeno za druge, ni jim mar za škodo, ki jo s tem povzročajo. Žal. Ste pa res zdravniki najbolj “ogroženi” ker pravzaprav sprejemate odločitve, ki lahko gredo za življenje in smrt. In razumem, da je potem težko zaupati tujcu. Sem pa končno našla ustanovo, kjer me bodo slikali z dvojno svinčeno zaščito in seveda bo treba podpisati cel kup papirjev. Od 98izvajalcev rentgena, ki sem jih klicala so sami eni pripravljeni to narediti in sem jim izjemno hvaležna! Vem, da to ni tema za ta forum, ampak vseeno povem 🙂