grozi prezgodnji porod?
Spoštovani,
vse preveč imate vse razdelano ali pa bi radi imeli vnaprej dorečeno v piko. Res si po nepotrebnem otežujete življenje. Karkoli ste imeli 7x (krči, popadki, lažni popadk,i “whatever”…), je to premalo, da bi imelo učinek na maternični vrat. Ste že bili na predavanjih materinske šole? Če ne, je počasi čas za to. Tam vam bodo povedali, kdaj v porodnišnico in eden od pogojev je 1 polno uro rednih popadkov v razmaku 5 do 10 minut v trajanju vsaj 40 sekund ali več. Vse kar je redkeje, krajše in manj vztrajno, lahko ignorirate. Preživetje otrok rojenih po 28. tednu je >95%, pri 32 tednih pa 99%-no. Razlogov za pretirano skrb torej ni.
Ja, vem, da želim imeti vse črno na belem, tudi kadar to ni mogoče. Kaj menite o jemanju Persena med nosečnostjo? Se lahko jemlje? Imam pa še eno zelo laično vprašanje, na katerega že več let iščem odgovor, ki ga ne dobim. Kakšen je beli tok? Vem, da je bele barve in skoraj brez vonja(to povsod piše). Ampak kakšen je sicer? Je tekočina(kot mleko), je bela snov(kot npr. moka pomešana z vodo), je to bela sluz? Se opravičujem za tako osnovnošolsko vprašanje ampak resnično nikjer ne najdem odgovora.
Spoštovani,
odgovora seveda ne boste našli, ker velja vse našteto. Včasih je bela tekočina, včasih sirček, včasih bel, mazav izloček, včasih celo težko rečemo, da je bel ampak dobi še kakšno dodatno barvo, npr. malo zelenkasti ipd. Glavno je, da je bistvena komponenta gliva Candida albicans.
Hmmm..torej če imam izcedek, ki izgleda kot moka pomešana z vodo(dokaj gosto) pa čeprav je vmes nekaj sluzi še ne pomeni, da je tista sluz čep ampak je lahko to navaden beli tok? Danes me je namreč klicala sestra od ginekologinje, da imam prestavljen termin pregleda in sem jo čisto tako mimogrede(bolj sem sumila na kakšno okužbo kot čep) vprašala, če bi bilo dobro, da pri takem izcedku uporabim kakšen antiseptik pa je rekla da ne, da se topi čep?! Da med nosečnostjo ne sme biti nobene sluzi. Sluz je sicer prozorna/prozorno-bela in je je zelo malo(si upam trditi, da manj kot za pol čajne žličke dnevno) in je “mehka”-ni “želatinasta” kakor se spomnem pri prvih dveh nosečnostih, da je izgledal čep. Ko pa me je še povprašala za krče in sem pritrdila, da jih imam v spodnjem delu trebuha in tudi bolečine podobne muskalfibru je pa itak zagnala celo paniko..naj vzamem 3x na dan 2tableti buscopana, 1g magnezija/dnevno in strogo ležanje..če pa do srede ne bo v redu pa takoj v porodnišnico. Magnezij pijem, buscopana pa nimam namena jemat, ker kolikor berem itak ne prepreči odpiranja MV ampak amo izboljša počutje. Niti nimam namena ležat-verjetno bi po 6-ih tednih krčev(no ja, zadnje par dni so res bolj močni in pogosti) že zdavnaj rodila. Tako čudno se mi zdi, da ko kaj vprašam zdravnico v porodnišnici mi vedno reče: “Še xx tednov pa bo minilo.”, ko pa vprašam mojo ginekologijo oz. njeno sestro pa se mi zdi, da samo malo manjka, da bi me kar z rešilcem prepeljale v porodnišnico.
Spoštovani,
paničnih kolegov žal ne morem nevtralizirati. Nič od naštetega ne prepreči poroda in po ostalih informacijah sodeč vam ni nič in tudi ni potrebno zaradi tega nič ukreniti. Mirovanje, magnezij, buscopan itd. – vse to je “kr neki”. Možgane na “off” in bo dovolj. Nožnični antiseptik pa ničesar ne topi. Od kje se jemljejo te neumnosti mi res ni jasno! Seveda se vsaka svečka, ki jo vstavite v nožnico raztopi in se sčasoma izlije iz nožnice. To ni sluz ampak zgolj nožnični izcedek + raztopljena vaginaleta!
Trenutno ne uporabljam vaginalet…je vseeno lahko kaj sluzi med belim izcedkom? Ker mi je bilo rečeno, da nožnica ne proizvaja sluzi ampak jo samo cervix, ki je pa seveda ne more, če je zaprt in zapečaten s čepom, kar bi sedaj še moral biti.
Panika pa od tod: stara sem 25let, tretjič noseča in besede ginekologinje in med.sestre na prvem pregledu so bile, da je to “ubijalska kombinacija”. Da je pač moje telo premlado in nosečnosti časovno premalo narazen(med vsakim porodom je 3 leta pavze, med porodom in naslednjo nosečnostjo pa dobri dve leti) in da s takšno brezglavo(hitro) zanositvijo tvegam zdravje otroka in (pre)obremenjujem svoje telo, ki težko zadrži tako pogoste nosečnosti do konca. Priznam, da sem bila zelo užaljena ob njenih besedah, ker sem dobila občutek, da mi tega ne privošči. In tudi vsi pregledi so v tej nosečnosti mnogo bolj “površinski” kot prej, vedno dobim občutek, da je jezna name. In ne me narobe razumeti: ne želim žaliti vaših kolegov, ampak enostavno sem po vsakem pregledu še bolj prestrašena, da bo/je kaj narobe.
nožnica sicer res ne proizvaja sluzi, proizvaja pa določeno tekočino, prav tako se nekaj sluzi lahko izceja tudi iz kanala MV. Sluzni čep v kanalu MV je dinamičen pojem, ne mrtev “čep”, ki bi tam bil od začetka do konca nosečnosti. Sluzni čep se stalno izdeluje in razgrajuje, sicer večinoma res na višji trdnostni ravni kot je tekoča sluz, ampak tudi tekoča komponenta obstaja, zato se gledetega ne gre pretirano vznemirjati. Včasih se res tudi čep utekočini in se začne MV mahčati, ampak tudi to je v 3. tretjini nosečnosti del normalnega razvoja dogodkov. Statično razumevanje stanja MV je zastarelo. Treba je vedeti, da se na nek prenesen način situacija na porod lahko začne pripravljati že tedne in mesece pred dejanskim porodom. Glede razmikov med nosečnostmi sicer res obstajajo priporočila, ampak to ne pomeni, da je ob krajših razmikih treba biti plat zvona! Minimalni premor med nosečnostmi bi naj bil 6 mesecev, minimalni premor med porodi pa 12 do 18 mesecev. Zaželeno je sicer več, ampak tolikšna je meja, pri kateri se začne povečevati tveganje za zaplete v nosečnosti, med porodom in po porodu.
Morda bo tole malo “mimo ustreljeno” ampak študirala sem veterino(srednja šola+2leti faxa) in sem srečevala primere, ko so krave cca.2 meseca pred porodom(od oploditve do telitve bi naj minila ista doba kot pri ženski traja nosečnost) izločale sluz in vem, da niso nič prej telile kot bi predvidevali. Vem, da je malo čudna primerjava ampak verjetno to poteka podobno pri vseh živih bitjih ki pač rojevajo. No, to je moja tolažba 🙂
Imam pa še eno vprašanje glede vaginalet z boraksom. So varne med nosečnostjo? Tudi če bi npr. ta sluz, ki se mi izloča pomenila mehčanje čepa- so vseeno neškodljive? V lekarni so mi jih priporočile- da boljše vzpostavijo kisel pH v nožnici kot tiste na osnovi mlečne kisline. Ali bi bilo bolje uporabiti nekaj na osnovi mlečne kisline(kot preventivo ker imam sicer dokaj pogosta razna vnetja-najpogosteje mešanih povzročiteljev: glivice in bakterije).
Spoštovani,
ker se učinkov tetraborata ne da testirati na človeškem zarodku, se tudi boraks glicerin v prvem trimesečju načeloma odsvetuje, se ga pa sme uporabljati po 13. tednu nosečnosti. Mlečna kislina je pač naravno prisotna v nožnici in nanjo je tamkajšnje tkivo tudi najbolje prilagojeno. načeloma deluje proti vsem nožnici “sovražne” klice, oziroma jih pri njihovem razmnoževanju ovira.
Primerjavo med različnimi sesalci bi težje komentiral, ker na medicini žal nimamo predmeta “primerjalna anatomija” in podobnih predmetov ali poglavij iz fiziologije:-)… ampak dopuščam možnost, da gre za kaj takšnega.
Potem bom raje uporabila mlečno kislino, če je konkurenčna boraksu in še bolj naravna. Ampak veste..zaradi te sluzi sem še vseeno prestrašena(mogoče lahko omenim, da na spodnjem perilu ni opazna, samo ko se obrišem in dobro pogledam se včasih med belim tokom opazi kakšna nitka sluzi). Glede na to, da ste mi vi izmerili MV dolg 6cm pred točno dvemi tedni vas prosim za en odgovor: kolikšna je možnost, da bi se v tem času pomembno skrajšal ali pa celo odprl?
Spoštovani,
glede na to, da ste noseči že več kot 30 tednov in je bil MV dolg 5 ali 6 cm pri 27 tednih bi rekel, da je verjetnost nenadnega skrajšanja MV ekstremno majhna. Kolikov % pa ne bimogel oceniti. Če vas še vedno skrbi, pa se oglasite na še enem merjenju.
res je, ampak 1 teden ne bo problem. Globoko sem namreč prepričan, da bo preiskava dala dober rezultat. Preiskavo potrebujete vi, da boste nehali razmišljate okrog prezgodnjega poroda.
Se bom naročila, če bo kakšen prost termin. Ker imate že kar nekaj izkušenj z nosečnicami in težavami v nosečnosti me zanima, kaj je lahko vzrok (bolečim)krčem maternice med nosečnostjo? Če bi se mi to dogajalo že v prvi ali drugi nosečnosti definitivno nebi bila tako prestrašena. Tako si pa misliš, da že veliko veš o počutju in obnašanju telesa med nosečnostjo pa se izkaže, da v bistvu bolj malo vem. Ker med hojo(zlasti ko začnem hodit) in pa med vožnjo v avtomobilu imam trebuh kot medicinsko žogo: vse nekam vleče, trd kot kamen, občutek da je težak vsaj 10kg, da bo vse padlo od mene. Skozi cele dneve(včasih tudi noči)imam krče, ki so na las podobni menstrualnim in ob katerih včasih otrdi trebuh, včasih ne. Ni povezano s telesno aktivnostjo. Včasih se zgostijo in so kakšno uro precej pogosti pa se potem umirijo. Se pa takrat skoraj vedno začne otrok premikati in vsak gib je boleč/neprijeten. Zadnje dni me tudi špika po spodnjem delu trebuha(ob dimljah, tam nekje kjer so jajčniki)..skratka zvečer sem čisto izmozgana(psihično in fizično) od vseh krčev in vsega kar se pač dogaja. Se trudim malo razumeti telo in kaj se dogaja pa nekako ne najdem odgovora-saj vem, da mi ni treba vsega vedet pa sem kljub temu še vedno radovedna in prestrašena. Je res sedaj v tretje vse tako občutljivo/raztegnjeno, da se to dogaja? Vem, da ne morete vedeti vsega, morda pa ste že kdaj obravnavali meni podoben primer in se je vse dobro izteklo? Morda ste prišli-ali p ste se učili- do ugotovitve zakaj bi se to dogajalo?
In še nekaj: NEIZMERNO sem vam hvaležna za vsak odgovor. Brez vas bi bila sedaj že bogve kje 🙂
Spoštovani,
edino, kar ima znanstveno podporo je že dokaj stara ugotovitev, da se število receptorjev na površini celic maternice, ki prevajajo signale oksitocina v krvi v krčenje posameznih delov maternice, s številom že preživetih nosečnosti povečuje. To pomeni, da se bo maternica pri mnogorodnici bistveno bolj odzivala na signale za krčenje kot se na to odziva prvič noseča maternica pred rokom. Skrivnost odsotnega poroda preden je plod zrel pa je v regulaciji števila receptorjev na površini mišičnih celic maternice in medmišičnimi povezavami, ki omogočajo prevajanje signalov z manjšega področja na celotno maternico. Slednje so namreč odsotne do termina, zato do krčev maternice lahko pride le lokalno, torej na posameznih delih maternice, zelo redko pa po večji ali celo vsej površini maternice. zato se maternica pred porodom ne more učinkovito krčiti in zato se porod tudi ne more zgoditi. Je pa neprijetno, ker se krčenje ponavlja, vas dela živčno, vas utruja in navdaja s strahovi.manj ko vas bo strah, manj bo takšnih “slabih” hormonov v krvi in manj se bo nanje odzivala vaša maternica.
Hvala za razlago. Ali za špikanje isto velja? Ker danes me tako špika po levi strani-občasno tudi na desni, nekje v višini tik nad dimljami(kjer se konča kost in začne trebuh). Kot bi me konstantno nekdo zbadal z nožem od znotraj navzven. V bistvu je dokaj boleče, še bolj pa moteče. Vem, da za brcanje ne gre, ker tistega drugače občutim. Ena “dobra” soseda, mi je rekla, da bom vsak čas rodila, ker to pomeni, da se je dojenček spustil v medenico. Hmm…saj ne, da sem ji ravno verjela, samo vseeno mi je dala nek povod, da spet razmišljam o vsem tem črnem scenariju. Izcedka sicer skorajda ni-vsaj nobenega posebnega. Sicer me pa zadnje dni boli oziroma imam nek čuden občutek v celi medenici. Ker pa imam v torek pregled pri ginekologinji me zanima, kako pogosto mora biti odvzet urin za preiskave? Ker sem imela v prvi in drugi nosečnosti vnetje ledvic pa tudi sicer sem nagnjena h vnetju mehurja, se mi zdi, da bi morala večkrat oddat urin(nazadnje sem ga oddala skoraj dva meseca nazaj).
Spoštovani,
nimam kaj dodati. Zbadanje ni znak poroda, pregled urina pa bi naj bil v nosečnosti opravljen ob vsakem obisku posvetovalnice.
Spostovani,
ce dovolite dr. Pusenjak… Rada bi samo malo opogumila avtorico Oleander, ker ob branju njenih postov podozivljam moji dve nosecnosti. Ko sem bila noseca prvic, sem zaradi krvavitev v 15.tednu pristala v eni bolnisnici, oddaljeni od mojega kraja bivanja, ker sem bila tam na pocitnicah. Tam me je sprejela ena ginekologinja, ki mi je popolnoma unicila nosecnost. Zaradi MV v dolznini 26 mm mi je napovedala hudo prezgodnji porod in me do konca prestrasila. Skratka, potem sem rodila cez rok 🙂 K sreci imam super osebnega G, ki me je skusal pomiriti in mi povedal, da nic kar sem slisala ne drzi in da z mano ni nic narobe, a ko je enkrat strah v tebi…
Zdaj je za mano ze drugi porod, prav tako v roku. V obeh nosecnostih sem imela povecan izcedek, rumen, bel, mokast, sluzast, ni da ni. Zaradi mojega tezenja me je G velikokrat pregledal, vsakic vse ok. Ampak jaz imam res skuliranega G, obenem pa strokovno odlicno podkovanega. Ko sem uporabljala vaginalete ali kreme proti glivicam, se je izcedek seveda se povecal, postal rumenkast ipd… V vsaki nosecnosti sem imela krce, ogromno otrdevanj trebuha, tudi bolecih. Vendar sem opazila, da ko sem bila bolj prestrasena, so bili se hujsi. Vse dogajanje je bilo v drugi nosecnosti se bolj intenzivno kot v prvi. Torej zelo podobno kot pri tebi.
Kar bi ti rada povedala je to, da se ti ne dogaja nic posebnega, le za znoret si prestrasena, tvoja G in predvsem njena sestra pa … bom vljudna in ti bom samo svetovala, da raje poslusaj kar ti je tu moderator napisal ali si za mirne zivce privoscis kaksen samoplacniski pregled pri kaksnem bolj objektivnem G. Po nosecnosti pa zamenjaj G, ker tole ni nicemer podobno. Srecno!
Pozdravljeni!
Včeraj sem bila naročena h vam, ampak sem termin žal morala odpovedati. Kakorkoli: danes sem imela pregled, in ker je moja ginekologinja odsotna in je bil nadomestni G tako prijazen, da mi je izmeril MV: 6cm, ohranjen, zaprt. Samo hočem povedati, da ste pravilno sklepali, da se ni nič spremenilo v smeri poroda:) Sem pa imela danes pregled tudi pri osebni zdravnici(vsako leto imam v novembru kontrolo pri njej:AST, ALT in bilirubin) zaradi znanega Gilbertovega sindroma. Vedno mi pretipa tudi trebuh, kar je seveda zdaj bilo po mojem mnenju bolj vprašljivo glede kakovosti zatipanja jeter. Je pa rekla, da sem veliko bolj “polna” na desni strani pod rebri kot na levi in ji ugotovljeno ni bilo ravno všeč. Sama sem mislila, da me tam večkrat tišči in imam nelagoden občutek, ker mi otroček skoraj vedno nekaj tišči tja (ritka, noge?). No, sem malo brala po vašem forumu o nosečniški hepatopatiji in zasledila, da je bolj značilno, da se pojavi v prvi nosečnosti, redko pa v kasnejših nosečnostih, če se prej ni pojavljala. To me je malo pomirilo ampak sem prebrala tudi, da so lahko povišane samo žolčne kisline ostali parametri pa so normalni. Kakšna oznaka na napotnici pa je za žolčne kisline? Ker kolikor se spomnim, je zdravnica na napotnici obkljukala samo celokupni bilirubin, AST in ALT. Hemogram pa imam kontroliran pri ginekologinji in je brez večjih odstopanj. Sicer se trudim pozabiti na to, kar je zdravnica omenila, glede na to, da me ne srbi koža(no ja..sedaj me srbi ker razmišljam o tem, prej me ni) in da nisem imela hepatopatije v prejšnjih dveh nosečnostih. Bo dovolj povedal ta izvid, tudi če bosta AST in ALT normalna, ali bi morala prositi ginekologinjo, ko pride nazaj v službo, da me napoti še na pregled za žolčne kisline? Ker sedaj bom pač spet imela enega “črva” v glavi, ki mi ne bo dal miru, dokler ne bodo izvidi črno na belem negativni v tej smeri. No, bilirubin imam vedno nekoliko povišan(do 40) tako da bo verjetno sedaj med nosečnostjo tudi povišan.