grozi prezgodnji porod?
Spoštovani,
pri vas se mešajo 3 stvari:
– objektivno stanje slabosti mišic in veziva, ki se ob vsakokratnem porodu še malo poslabša
– izcedki, ki vas strašijo in povzročajo negotovost in
– tiščanje v nožnici, ki je posledica nosečnosti in prvega problema in ga zlasti starejši zapisi ter žal tudi ženske same povezujete s prezgodnjim porodom
Torej, na vprašanje ali boste prezgodaj rodili vam seveda ne morem odgovoriti, ker ne morem vedeti, kaj se resnično dogaja pri vas. Verjamem pa, da tiščanje v nožnici ni nič drugega kot preraztegnjenost medeničnega dna ter teža, ki jo prinaša nosečnost. Samo dejstvo, da ste že 2x rodili ob pravem času in ne prezgodaj pa govori za to, da tudi tokrat ne boste rodili prej kot v obdobju termina. Tudi otrdevanje maternice je povsem normalna fiziološka dejavnost maternice, dokler ni boleča in se ne ponavlja vsaj 1 uro na največ 5 minut ter je spremljana s tekočim, krvavkastim izcedkom. Počivanje bo dobro delo vam, ne nosečnosti, torej ni nujno za dober izid nosečnosti, je pa koristno za vas, da imate manj težav.
krči nikoli ne privedejo do poroda ali splava, ampak vedno splav ali porod privede do krčev v zadnji fazi tega dogodka.
Pozdravljeni,
dva (23/24.9.2014) dni sem imela zelo izrazito otrdevanje trebuha, ki je bilo sicer neboleče tudi 3x v 20 min, skupaj okrog 15 otrditev čez dan, brez krvavega izcedka. Zbadalo me je v nožnici in malo tiščalo navzdol. Oglasila sem se na pregled k svoji ginekologinji, ki me je vaginalno pregledala in med pregledom ugotovila ob otrdevanju trebuha zmanjšanje materničnega vratu s 43,29mm na 29mm, ki je bil zaprt. Opravila je CTG(vmes mi je 2x otrdel trebuh) in povedala, da so vidni redni krči maternice in me z napotnico nujno poslala v porodnišnico, ker sumi na možnost prezgodnjega poroda v 28t 5/7. V bolnici so me sprejeli (24.9.2014)naredili CTG in rekli, da ne spadam v bolnico, da je vse skupaj brezveze, ker ne krvavim. Obdržali so me na opazovanju in dobila sem obliž proti otrdevanju trebuha in injekciji zdravila za pljuča otroka v primeru poroda. Naslednji dan zjutraj so mi opravili vaginalni pregled, komentar je bil zopet, da sem brezveze v bolnici. Na naslednjih vizitah je bilo vedno povedano, da če ne krvavim so krči normalni, kar razumem. Pregledali me niso več. Po odpustu nisem dobila nobenega navodila glede mirovanja/gibanja/krčev, kakšno je stanje materničnega vratu, razen, da naj jemljem Estimo vaginalno. Kontrolni pregled imam 15.9.2014. Sedaj me zanima, če je bolje, da se oglasim pred 15.9.2014 pri svoji ginekologinji na pregled ali pač čakam, če bom začela krvaveti in šla na prezgodnji porod ali pa srečno dočakala 40 teden nosečnosti. Glede na to, da se otrdevanje pojavlja naprej občasno me zbada v nožnici, ko se gibljem, bi rada samo vedela, kaj lahko delam in kaj ne ter kaj je z materničnim vratom. Moram povedati, da sem bila do tega dogodka vesela nosečka, zdaj pa me ta negotovost skrbi. Kaj bi bilo najbolje narediti?
Lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
pravzaprav sem žalosten in razočaran nad vašo obravnavo. Bolj ignorantskega pristopa si ne znam zamisliti. Tudi terapijo ste dobili zelo verjetno povsem po nepotrebnem in to zdravila, ki niso “kr neki”. Ne vem….pravzaprav težko komentiram vse skupaj. Vaša obravnava je tipičen primer obravnave v našem trenutno razpadajočem zdravstvenem sistemu, v katerem nihče več ne skrbi za konsistentnost zdravstvenih storitev v korist pacientu, nihče nima avtoritete, da drugemu kolegu pove, kaj je prav in kaj ne in nihče nikomur ne more več zapovedati, kako naj ravna v konkretnem primeru. Apeliranje na razum pa je navadno “lulanje v veter”, od katerega si zgolj moker po kolenih.
Po mojem se vam in vašemu otroku ne bo zgodilo popolnoma nič. Mogoče bo malo manjši kot bi lahko bil, ker ste dobili steroide, ki pospešijo zorenje in zavrejo rast. Zelo verjetno boste rodili v terminu, saj 29 mm pri 28 tednih nikakor ni skrajšan MV. Škoda, da ste sploh hodili v porodnišnico, ker je od vsega kar ste zapisali res le to, da ne sodite v porodnišnico. Zakaj so vam dajali katerakoli zdravila, pa mi nikakor ni jasno. Krčenje maternice, ki se kaže z otrdevanjem je namreč najbolj normalno od normalnega v nosečnosti, uporaba CTG z namenom ugotavljanja popadkov, pa je neustrezna uporaba, da ne rečem skoraj zloraba naprave. S CTG napravo z zunanjimi tipali ni mogoče ugotavljati pomembnosti krčev ampak zgolj njihovo frekvenco in trajanje, to pa nas večinoma zolj zavede.
Pozdravljeni!
Včeraj sem imela pregled pri ginekologu(nadomestnem, pri svojem imam naslednji teden). Poslušal je srček in izmeril moj trebuh(simfiza-funduz 28cm) in mi je rekel, da je zelo velik za 27.tednov nosečnosti. Kar se popolnoma strinjam z njim saj je res velik(nikakor se nebi mogel primerjati z drugimi nosečnicami, ki so noseče toliko kot jaz ampak bolj s tistimi, ki so jim že šteti dnevi do PDP. Imam morda zaradi tega krče? Ker so se vse vezi/mišice/maternica že toliko “raztegnile”? Sicer moram omeniti, da pravi(tisti bolj boleči) krči niso več tako zelo pogosti, pojavljajo se bolj posamezno. Zadnje dni je bolj aktualno otrdevanje trebuha(rahlo boleče) in občutek zategovanja v trebuhu in sicer najbolj v višini popka in malo pod njim. Včasih imam občutek, kot da mi bo trebuh v tem področju razparalo, kot da mi ga nekaj vleče oz. da mi vleče kožo in mišice na vse strani. Včasih me otrok tako brca oziroma nekam pritisne nogico(?), da me tam zelo boli zlasti na dotik. Ko se malo prestavi bolečina popusti. Ali je to normalno za 27.teden glede na to da je to tretja nosečnost? Ali bi bilo morda dobro, da bi naslednji teden zaprosila za ponovni vaginalni UZ za kontrolo MV, če se je slučajno v treh tednih kaj skrajšal? Ker ste rekli, da glede na to, da sem prvič in drugič rodila na rok ni veliko verjetnosti za prezgodnji porod, naj povem, da so mi v drugi nosečnosti porod sprožili en dan pred PDP. Razlog za sprožitev je bil “za vsak slučaj”, ker je bila količina plodovnice bolj na spodnji meji(AFI 5cm). Dobila sem gel, MV so mi širili tudi ročno, ker gel ni dal zadovoljivih rezultatov(v eni uri po aplikaciji gela se ni skoraj nič skrajšal). Prvi porod pa se je začel spontano z obilno količine rjave sluzi in popadki. Torej, v drugo bi nosila čez PDP, če bi se začelo spontano. Ti krči in bolečine me še vedno skrbijo-sicer sem se nanje že malo navadila in jih skušam odmisliti dokler mi ne odteče voda ali pa se pojavi podoben izcedek kot se je pri prvem porodu. Naslednji teden imam tudi kontrolni UZ rasti ploda v Ljubljanski porodnišnici. Bi se tam videlo, če bi se MV odpiral oziroma, če bi se bližal porod ali pa bi bilo kaj narobe z mojo maternico? Ker imam od tam zelo lepo izkušnjo z zdravnico, ki mi je opravljala UZ me zanima, če bi bilo smiselno, če ji omenim težave? Bi lahko kaj preverila? Moja ginekologinja mi v tej nosečnosti itak za vsako “nepravilnost” napiše napotnico za v porodnišnico. V prejjšnjih nosečnostih pa so bile vse težave normalne. Verjetno sem tudi zaradi tega toliko bolj prestrašena, ker tako panično reagira na vsako mojo težavo. In ker so sedaj veliko večje kot v prejšnjih nosečnostih.
Joj! Joj! Joj!…. umirite konje, ker tako ne boste zdržali do konca… Saj iz vas kar vrejo najrazličnejša vprašanja, bolj ali manj nepomembna. Vse skupaj so le običajne težave v nosečnosti, če je kaj objektivno pomembnega, pa se bo to pokazalo ob UZ preiskavi. Če vas kaj teži, vprašajte, ko boste osebno v stiku z zdravnikom oziroma zdravnico. Ne vem zakaj bi ne smeli vprašati.
Pozdravljeni!
Nisem želela zveneti preveč panično, ker se trudim, da vse težave pripišem bolj ali manj normalni nosečnosti. In sem bolj pomirjena kot sem bila, resnično ne delam več panike za vsako malenkost 🙂
No, ta teden sem imela kontrolo pri svoji ginekologinji, ki je opravila tudi UZ. Naj bi bilo vse v redu, tudi pretoki v popkovnici in posteljica naj bi bila lepa, homogena. Sem ji pa omenila to bolečino trebuha na dotik(ki sem jo čutila tudi med opravljanjem UZ), kadar se ne dotikam tistega področja tam občutim kot neko tiščanje-ni bolečine samo nek občutek pač. To področje je veliko cca. 2x2cm. Včasih je tam moč otipati nekaj bolj trdega, ki čez čas izgine. Ker pa ima otroček tam glavico, dvomim da bi šlo za kakšen njegov ud. No, ginekologinja je rekla, da na UZ ne vidi nič posebnega. Da pa moram biti pozorna, ker je tam ravno področje,kjer leži posteljica in lahko pride do odstopanja le-te ali pa rupture maternice. Da je pa možno, da imam hematom v maternici. Skratka našteto vse mogoče…nekako nimam predstave, zakaj bi odstopanje posteljice ali pa kakršno koli drugačno dogajanje v posteljici mene bolelo na dotik? In kako bi naj jaz vedela, če pride do odstopanja posteljice ali rupture maternice? Ali pa celo hematoma? Moram priznati, da malo dvomim v resničnosti te izjave. Sem pa ponovno dobila navodila, da če bo bolelo naj grem v porodnišnico. Skratka..na katerokoli vprašanje dobim odgovor naj grem v porodnišnico. Tudi na UZ v Lj.porodnišnici(danes) niso videli nič posebnega, je pa res, da te bolečine nisem omenjala, ker sem bila preveč vzhičena ob pogledu na svojo punčko, da bi spomnila na to vprašanje. Jaz še vedno upam, da gre za kakšno občutljivo mišico/kito, kljub temu, da je bolečina locirana na točno določeno točko. Je pa ta bolečina stalno prisotna sedaj en teden, sem pa že prej jo kdaj občutila, samo na drugem mestu in ne na tem in niti ni tako dolgo vztrajala-par ur. Je lahko to mišična bolečina, čeprav je tako lokalno omejena?
Naj poudarim: resnično ne paničarim več tako, niti ne počivam kaj preveč in se je splošno počutje precej popravilo. Ja…psiha dela svoje 🙂
Spoštovani,
za omenjanje rupture maternice in odstopanje posteljice res ne vidim nobene potrebe, zlasti pa ne takole, kar v tri dni, zgolj zaradi področja, ki je malo občutljivo na dotik. Zakaj bi vas bolelo res nima smisla ugibati. Izključilo se je najbolj kritične razloge, ostalo pa pravzaprav ni pomembno.
Bi zdravnica med današnjim opravljanjem UZ opazila nevarne spremembe, brez da bi vedela, da mora kje bolj natančno pogledati? Ker ji pač nisem omenjala bolečin… Imam pa še eno vprašanje. Zadnja dva tedna imam povečan izcedek iz nožnice, ki ne zaudarja. Včasih me vonj spomni na kvas ali pa na vonj sperme. Je možno, da gre za glivice čeprav me ne srbi/peče? Za zdravljenje morebitnih glivic sem v lekarni kupila mlečno kislino(vagilact svečke). Je normalno, da se izcedek ob uporabi svečk poveča? Izcedek je včasih bolj voden, včasih pa bel oziroma belo/rumen, ko se posuši na perilu. Največkrat spominja na smetano, samo da ni tako izrazito bele barve. Je smiselno nadaljevanje terapije s svečkami, čeprav je sedaj še več izcedka? Me pa zanima tudi, kako izgleda beli tok. Ali gre za sluzast ali voden izcedek?
Spoštovani,
že vidim, kam to pelje….verjetno ne v manjšo zaskrbljenost…zdaj ste se poglobili še v izcedek, nato se boste v kaj tretjega itd…..stop!…. logično, da je količinsko več izcedka, če kaj vstavite v nožnico in se to raztopi, mar ne? Vagilact je v redu, kot bi bilo v redu tudi karkoli podobnega z drugačnim imenom. Malo belkasto obarvanega izcedka ni nič nevarnega. Nadaljujte z dosedanjo prakso in se ne obremenjujte preveč, dokler se kaj bistveno ne spremeni na slabše.
Pozdravljeni,
sem v 32 2/7 tednu nosečnosti. Včeraj sem bila pri ginekologinji, kjer so mi na CTG-ju zaznali močan popadek (sama ga skoraj da nisem čutila, zdelo se mi je nekaj povsem normalnega, saj se mi to pojavlja v zadnjih 3 mesecih zelo pogosto). Po CTG-ju so mi izmerili še MV, ki je bil dolg 2,9cm (zadnje meritve pred to so bile 4cm). Ker imam v maternici miom velik cca 3,7cm, me je ginekologinja danes poslala na PDC v Lj. V Lj so me sprva čudno gledali, kaj sploh počnem tam, kasneje pa je ginekologinja ugotovila, da se je MV iz včeraj na danes zmanjšal na 1,7cm. Poleg tega je MV lijakast in precej zmehčan. Po koncu pregleda sem dobila injekcijo za pospešen razvoj pljučk, buscopan, magnesol, ter priporočeno počivanje.
Zanima, me kakšno je po vašem mnenju tveganje za prezgodnji porod, ter, če so bili današnji ukrepi ustrezni.
LP.
moj odgovor bo predvidljiv: ne vem. Sam vam ne bi dal nobenih zdravil za pospešeno dozorevanje plodovih pljuč ampak bi vas raje hospitaliziral ter stanje preverjal na nekaj dni. Obstaja kar velika verjetnost, da imate zgolj “dinamični cerviks” in boste rodili po 34. tednu, kar ni več toliko prezgodaj, da bi rabili sredstvo za dozorevanje plodovih pljuč, o tem, zakaj tega sredstva ne bi dajal kar komurkoli, ki pride mimo, pa sem že dovolj pisal, samo poiskati je treba malo po forumu. Če smo dosledni, pa 17 mm pri 32 tednih nosečnosti sploh ni prekratek MV. Edino, kar malo moti, je res negativna dinamika dolžine MV, ki pa še ne pomeni nujno tudi nadaljevanja v isti smeri z isto hitrostjo.
Draga oleander1990,
prebrala sem tvoje probleme, strahove, domneve… vendar iskreno menim, da se z napisanim vse preveč obremenjuješ. Itak nimaš vpliva na to kaj bo, kako bo… si v najlepšem času, pod srcem nosiš nekaj najlepšega, kar lahko ženska doživi. Da ne bo pomote… tudi sama sem v 27.tednu (druga nosečnost), in ja, imam tudi jaz včasih pomisleke, kaj pa če… ampak vse stvari obrnem na pozitivno stran, to je, da razmišljam, pozitivno. Rečem si… dokler čutim otrokove brcike je seveda še vse v redu:) Tudi sama imam krče, bolečine, izcedke že skoraj vseh barv, ampak vedno pogledam vse iz pozitivne strani, kajti vem, da je to tisti del nosečnosti, ki ga je treba dati skozi.
Brez zamere, ampak ne obremenjuj se toliko, ta čas, ko si noseča bo kaj hitro minil:) Pozdravček
Andrejci..hvala tudi tebi za mnenje in da si delila lastne izkušnje. Vem, da se z marsičim preveč obremenjujem. Je pa tako, da se človek težko sprosti in uživa, če te vsi po vrsti strašijo(tudi moja ginekologinja), da ženska, ki je noseča in okužena s streptokokom B nikoli normalno ne donosi ampak rodi nedonošenčka. No, meni so okužbo potrdili nekaj mesecev pred zanositvijo, če sem bila že med prejšnjimi nosečnostmi okužena pa ne vem, ker niso kontrolirali. Ko sem to vprašala ginekologinjo mi je odgovorila, da zagotovo nisem bila, ker sicer nebi rodila ob roku. In zdaj preučujem izcedke..za vsako sluz se prestrašim, da je čep. Za vsak bolj voden izcedek se prestrašim, da je plodovnica, zlasti ker ne vem, kako izgleda če ti odteče voda(prej so mi mehur vedno predrli). Za piko na i pa me je ginekologinja prestrašila še s tem, da moram biti pozorna, če bi mi voda odtekala po kapljicah in, da če bom kaj sumila moram takoj v porodnišnico.
In zdaj se mi itak dva dni že meša, ker imam stalno malo mokre hlačke(izloča se raztopljena svečka in neka tekočina) in v moji glavi se odvija vprašanje “kaj pa če je to odtekanje plodovnice po kapljicah?”. Skratka: sama zmeda! V porodnišnico pa ne grem, ker bi sicer lahko itak vsak dan šla tja in delala paniko. Ampak sem prepričana, da imajo dovolj bolj pomembnega dela.
Tu moram pa vskočit, kajti če je res, da vaša ginekologinja govori svojim pacientkam, da ob okužbi s streptokokom B vse rodijo prezgodaj, potem je to skrajno nestrokovno in v bistvu velika laž. S streptokokom B v predelu vhoda v nožnico je okuženih 1/4 (25%) žensk in s tem tudi nosečnic, prezgodnjega poroda pa je 1,5% pred 32. tednom in 7,5% pred 37. tednom in niti slučajno ni res niti to, da bi bile vse te ženske okužene s streptokokom B. Streptokok pravzaprav sploh ne povzroča prezgodnjega poroda, ampak se z njim otrok okuži med porodom, od vseh, ki se okužijo pa jih le nekaj redkih zboli in morda razvije sepso. Zaradi teh nekaj primerov, ki se jih povsem uspešno da preprečiti tudi brez brisov in zdravljenj nosečnic, se s streptokoki dela biznis, se straši nosečnice in se na sploh širi nepotrebna panika. Popolnoma dovolj je, če se vsi porodi pred 37. tednom obravnavajo tako, kot bi šlo za okužbo s streptokokom B, ostale poroda pa se obravnava kot običajne, otroke pa se v porodnišnici prve tri dni po rojstvu opazuje in če pokažejo kakršenkoli znak okužbe, se ga takoj zdravi s penicillinom. To povsem zadostuje in ne rabi nobenega dodatnega preventivnega ukrepanja.
Potem pa res ne vem, zakaj dela naša ginekologinja toliko panike. A so mogoče nova “pravila” oziroma smernice kako mora nosečnost potekati? Ker prvič in drugič je bilo vse normalno, vsaka bolečina, vsak izcedek..sedaj je pa vse nevarno in zaradi vsega bom “tako ali tako” prej rodila. Prosim, ne se čudit, da sem tako psihično izmozgana in sem tak paničar. Včeraj sem bila ponovno klicana na pregled zaradi malo nizkega(110) hemoglobina, ki pa menda še ne rabi terapije tako, da nimam pojma zakaj sem pravzaprav morala do ambulante(klicala me je sestra, ginekologinja pa je rekla, da je brezveze da sem prišla, ker je še dovolj visok). In ker je pač bila priložnost sem jo vprašala, če je normalna tudi sluz(bolj gosta) med nosečnostjo in ne samo beli tok. Opazim jo nekajkrat na dan v zelo majhnih količinah, je pa prozno-bele barve, pomešana med belim tokom. Takoj sem dobila odgovor, da se topi čep in, da lahko rodim v parih dneh. To je povedala brez vsakršnega pregleda. Zdaj pa sprašujem vas: je res to že kar čep? Ker prvič se mi je odluščil in izpadel kot tenis žogica. Čvrst, rjavkasto-prozorne barve. Naslednji dan sem rodila. Naj tudi sedaj pričakujem popadke? Ta moja sluz izgleda kot bolj trd beljak ampak še zdaleč ni tako trda, kot se spomnim čepa iz prve nosečnosti.
Se mi zdi, da namesto, da bi prišla pomirjena od pregleda sem samo še bolj prestrašena in psihično na dnu. Pregledi se mi zdijo zelo površni, podatki o mojem počutju so napisani brez da bi me kdorkoli vprašal kako se počutim,vsak ultrazvok je končan v prej kot dveh minutah(tudi morfologija ni bila izjema). Saj nočem kritizirati nobenega, mogoče ima težave v zasebnem življenju, gužvo v službi…ampak vseeno se čutim, kot da ji z vsakim obiskom tratim čas in si niti ne upam kaj veliko spraševati, ker so ji vprašanja več kot očitno odveč. Je možno, da bi pršla na pregled h vam(se razume da samoplačniško) in bi vi povedali kako stvari pri meni stojijo? Ker takole ne bom več dolgo zdržala.
Spoštovani,
težko je dopisno nadomestiti vse vrzeli v sistemu ali nestabilnost kolegov po ambulantah, saj je ginekologov v SLO okrog 300 in ni vrag, da vsakdo kdaj dekompenzira ali se na aktualno situacijo pri konkretni pacientki ne odzove povsem primerno. Če želite, seveda lahko poiščete tudi drugo mnenje pri meni v ZCD, kjer opravljam dopolnilno dejavnost. Glede na vašo situacijo, bi bila primerna tudi UZ ambulanta, ki jo izvajam 1x tedensko, tel.št. za termin pa je pod vsakim odgovorom. Če želite, lahko morda tudi danes proti večeru, samo priskrbite si termin.
Pozdravljeni!
Prejšni teden sem torej bila pri vas na merjenju dolžine MV. Namerili ste ga 6cm, kar bi naj bilo za 29tednov zelo veliko oz. dolgo. Nekaj sem vas pozabila vprašati, ampak sedaj ne zdržim več in moram postaviti vprašanje:) Pred vami so mi merili MV 15.9. in sicer 5cm, vi pa ste mi ga merili-kot že rečeno- 14.10. in sicer 6cm. Glede na to, da imam krče in v spodnjem delu trebuha, ki so podobni menstrualnim ampak ne tako zelo močni in se do zdaj pojavljajo naključno-npr. en krč, pa čez par ur spet eden, včasih trije v eni uri: skratka pojavljajo se v nerednih intervalih(sedaj je bil cca. 14dni mir pred njimi zdaj pa se nekaj dni zopet pojavljajo) in pogosto otrdevanje(občasno tudi bolečine podobne muskalfibru, ampak samo v spodnjem delu trebuha-pod popkom) me zanima, če bi bilo to zaradi grozečega prezgodnjega poroda bi se v tem času že gotovo pokazalo s krajšanjem MV kajne? Še zlasti če dodam, da takšne in podobne težave trajajo že od 24.tedna in je bil še pred enim tednom dolg in zaprt MV. Mi pa ginekologinja priporoča počitek, ker pa je stanje še slabše če veliko počivam, malo kršim njena pravila. Ali delam s tem veliko škode? V prejšnjih nosečnostih sem bila do konca popolnoma normalno fizično aktivna(opravljala sem tudi težja fizična opravila-delo na kmetiji) in mi je prava muka poležavati. Ampak nekako se mi zdi, da za brezveze ležim, če ni potem nič slabše in sem zaprta(seveda govorim o stanju pred enim tednom). V kolikšnem času pa se poznajo pomembne spremembe v dolžini MV? Mislim: v kolikšnem času se lahko pomembno skrajša?
Spoštovani,
absolutno se preveč poglabljate v to krajšanje MV. Vsekakor bi bilo krajšanje MV merljiva posledica pomembnih popadkov in če krajšanja ni, potem omenjeni krči in bolečine pač nimajo vpliva na MV. Mislim, da se lahko povsem normalno gibljete in delate, dokler in kolikor pač zmorete.
Vem, da preveč raziskujem vse, kar je povezano s krajšanjem MV. Ampak težav je toliko, da se človek težko sprosti in odmisli vse skupaj. Danes ponoči sem imela krče oziroma po mojem kar prave popadke, ki so me grozno prestrašili. Krč je počasi prijel v spodnjem delu trebuha, potem se je jakost stopnjevala in krč se je širil proti zgornjemu delu trebuha in potem popustil. To se je ponovilo sedemkrat(tam nekje), časovnega razmaka ne vem, ker nisem imela ure blizu. Torej tudi ne vem koliko časa je posamezen popadek trajal. Potem se je stanje umirilo in sem lahko zaspala. Danes dopoldne sem se počutila v redu, sedaj pa spet čutim neko napetost v trebuhu in me je groza noči, da bi se vse ponovilo in kar je najhuje: da bi se stopnjevalo. Drugih sprememb sicer ne opažam, otroček dobro brca. So bili to pravi popadki? Ali lahko tudi lažni tako izgledajo? Ker kolikor sem brala, lažni naj nebi bili boleči in naj bi bili omejeni na določeno področje trebuha. Zlasti pa se nebi smela krepiti jakost med posameznim krčem. Je vse to res? Me pa zanima še nekaj..kako je s preživetjem otrok, če se rodijo v31.tednu nosečnosti? Ali so mamice ves čas v bolnišnici z njimi-do njihovega odpusta?