Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Grozen strah pred zobozdravniki

Grozen strah pred zobozdravniki

Spoštovani !

Pišem vam, ker me zanima nekaj stvari. Stara sem 21 let in pri zobozdravniku nisem bila že 7 let. Ko sem bila nazadnje (to je bilo nekje v osnovni šoli), me je tako grozno bolelo, da od takrat niti slišati nočem več za zobozdravnika. Vendar pa se mi je pred približno dvemi leti levo zgoraj na šestici nekaj zoba odlomilo, plomba pa mi je padla ven. Od takrat imam v temu zobu luknjo in še vedno nisem zbrala poguma, da bi odšla na pregled. Sicer zelo pazim in jem samo na desni strani, zob si tudi večkrat na dan sperem z vodo, zobe pa si umivam redno zjutraj in zvečer. Že dve leti zbiram pogum, da bi končno odšla na pregled, vendar me nekaj zanima : če bi odšla k zobozdravniku, ali lahko zahtevam, da mi za zdravljenje tega zoba da injekcijo (namreč brez tega se niti na stol ne bi usedla) ? Ali je pri zobozdravnikih s koncesijo potrebno injekcijo plačati ? Kako pa je s tem pri samoplačnikih ?

Zanima pa me še nekaj : levo spodaj na šestici, ki je že zaplombirana, sem včeraj začutila rahlo bolečino. Bolelo me je samo, če sem usta kakorkoli premikala ali govorila, ko pa sem bila pri miru, nisem čutila popolnoma nobene bolečine. Tudi še danes čutim, da s tem zobom nekaj ni v redu. Ali je možno, da se mi je pod plombo začel nabirati karies ? Ali bi bilo potrebno slikanje ? Ali bi tudi za ta zob lahko zahtevala injekcijo ? Morda boste mislili, da pretiravam, a bolečine me je tako strah, da sem rekla, da me noben ne spravi k zobozdravniku, če mi ta ne bo hotel dati injekcije.

Upam, da mi boste lahko odogovorili na vprašanja. Že vnaprej se opravičujem, ker sem bila malce daljša in se vam iz vsega srca zahvaljujem za pomoč.

Spoštovana Petra,

dolžina pisma ni problem, upam le, da vas bo moj odgovor dovolj opogumil.
Vsak pacient ima pravico do nebolečega postopka, tako da vam zobozdravnik mora dati injekcijo (pri obeh zobeh je popolnoma upravičena). Dobiti jih morate toliko, da je anestezija popolna in da bolečine res več ne čutite.
Pri zobozdravnikih, ki imajo koncesijo, to storitev plača ZZZS, pri popolnoma samoplačniških zobozdravnikih pa jo morate plačati sami (tako kot vse druge posege).
Kaj se dogaja s spodnjo šestico, je takole po pošti težko napovedati. Zato kar pogumno. Pri znancih se pozanimajte, s katerimi zobozdravniki so sami najbolj zadovoljni in se čim prej naročite. Srečno.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close