GROZEČI SPLAV
Pozdravljeni !
Enkrat ste mi že pomagali, zdaj pa se zopet obračam na vas.
Sem v 6. tednu nosečnosti, pred dvema dnevoma sem začela krvaveti in sem takoj odšla k ginekologu. Ta je ugotovil grozeči splav. Na UZ se je še vedno videlo utripanje srca enega ploda, poleg pa je bila neka nejasna senca, za katero je ginekologinja predvidevala, da je še en plod, vendar je po vsej verjetnosti odmrl, zaradi tega naj bi tudi prišlo do krvavitve. Predpisala mi je tablete DABROSTON, 3x na dan. Po dveh dnevih sem sicer prenehala krvaveti, vendar pa imam še vedno krče v spodnjem delu trebuha. Zanima me, kolikšna je možnost, da drugi plod preživi in ali lahko zdravila, ki jih jemljem kako negativno vplivajo na plod oz. na njegov razvoj. Ali menite, da bi bilo dobro če bi čez kakšen teden ponovno opravila UZ, da vidim če je plod še živ, ginekologinja me je naročila šele čez 6 tednov, do takrat pa naj bi čim več počivala.
Zanima me še ali se bo plod, ki je odmrl sam izločil (glede na to da več ne krvavim), oz se bo razkrojil in ali lahko kako negativno vpliva na preživeli plod, če se ne izloči?
Hvala za odgovor!
Draga Lana,
Če drugi plod odmre tako zgodaj kot bi naj ta, preprosto izgine in ga čez nekaj tednov sploh ne vidimo več. Bodisi se izloči ali stisne ob steno maternice. Za drugega to ne predstavlja nobene nevarnosti razen pač te, da včasih pride do popolnega splava obeh. Vsekakor bi sam opravil kontrolni UZ čez 14 dni, kar pa ni nujno, saj narediti tako nimamo kaj. Gre samo za “občutek” varnosti. Dabroston kolikor vemo danes ne povzroča zapletov, samo podpira nosečnost, da lažje obstane.