grlo/požiralnik
Pozdravljeni,
v nedeljo zvečer me je začelo praskati v grlu, v nekaj urah sem komaj požirala. Izmerila sem si TT in namerila 37.2 C. Pri ogledu grla sem opazila, da je rdeče in imam neke pike na zadnjem delu (kot prikazuje slika)
http://www.medindia.net/symptoms/sore-throat.htm
Danes (po 2 dneh počitka) sem bolje. Pijem Lekadol plus C, ližem Angal tbl. in pijem veliko čaja ter ližem med. Vročina je padla, me je pa začelo dražiti in imam izredno suh kašelj. Rdeče pike v zadnjem delu grla še vedno ostajajo, zato me zanima ali naj vseeno obiščem svojega zdravnika ali počakam še kak dan ali dva, da vidim, če bodo začele izginjati? Bi lahko na te “pike” vplival tudi GERB, katerega imam?
Hvala za odgovor.
Kaja
Pozdravljeni,
bom kar tukaj napisala … včasih čutim napihnjenost, tudi spahuje se mi. Letos se mi je kake trikrat zgodilo, da sem v grlu (tam ko je vdolbinica med ključnicama) čutila bolečino nekaj ur, nato se je umirilo samo od sebe. Bolečino sem čutila pri požiranju sline, hrane, tudi ko sem obračala glavo. Rdeče nisem imela nič. Naj bi bil to refluks? V glavnem vsebina iz želodca se mi ne vrača in nič. Slabosti tudi niso pogoste. Peče me včasih po določeni hrani. Zdaj se mi je pa začelo dogajati, da včasih, ko želim hrano pogoltnit imam občutek kot da ne gre dol, kot da ostane tej vdolbinici med ključnicama. To se mi dogaja samo pri trdi hrani, meso in kruh, ampak ne vedno. Bi lahko šlo za kakega raka ali kaj hujšega? Ali je to vse možno zaradi tesnobe? Problem je, ker imam še potem pol ure ali uro občutek kot da imam cmok v vdolbinici oz. grlu, kašljam li težko diham pa ne, mogoče imam občutek kot da me nekdo drži za vrat rahlo. Tesnobna sem, zelo sem pod stresom, tako da jaz upam, da je to samo posledica tega. Sem pa imela pred leti že strah pred požiranjem,ampak takrat me je bilo strah oz. sem imela občutek, da nekaj ostaja v grlu tukaj pri mandljih … zdaj pa je občutek drugje, torej tukaj ko je ta vdolbinica. Lepo prosim za odgovor.
Spoštovani!
Lahko je eno ali drugo, še bolj verejtno pa kombinacija obojega. Potencilani refluks in težave, povezane z njim, zdravite z nolopazo 14 dni, ki jo lahko kupite v prosti prodaji v lekarni. Kar se tiče tesnobe in telesnih znakov le-te, pa bi se morali malo bolj podrobno pogovoriti z zdravnikom. Iz povedanega je težko svetovati. Lahko zadošča pogovor, lahko pa bi bilo potrebno jemati antidepresiv.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani,
na vas se obračam za vaše cenjeno mnenje z naslednjim problemom. Že nekaj časa namreč čutim v grlu nekakšno pekočo bolečino, ki jo spremlja pogosto nekakšno pokašljevanje…kot da bi si moral odkašljati in potem požreti slino. Kupil sem si že Septolete in nazadnje Strefen, nisem pa še bil pri zdravniku. Zjutraj je problem bistveno manjši, oz. ga večkrat sploh ne zaznam, čez dan v službi pa me kar pošteno moti, ker si stalno nekako “odkašljujem”. Nasplošno počutje je povsem brez kakšnih posebnosti, tudi s kakšnimi pogostimi prehladi nimam problemov, le letos pomladi sem kar precej dolgo kašljal in pokašljeval, tudi brez obiska zdravnika. Prosim za vaš nasvet. Hvala!
Spoštovani!
Med več različnimi vzroki bi prednost dal zatekanju kiline iz želodca v požiralnik. Poskusite 14 dni nolpaze, ki jo lahko v prosti prodaji kupite v lekarni. Če domneva drži, se boste počutili bolje, če ne, se oglasite pri zdravniku.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik