Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja grlo

grlo

Pozdravljeni,

imam že tretjič angino v roku 10 mesecev. Zanima me ali je možno, da je nosilec otrok? V skupini so imeli škrlatinko, on ni imel nič znakov, jaz dobila streptokokno angino. To je bilo nekje oktobra. Nato ponovno decembra, takrat je tudi on tožil, da ga boli trebušček in imel je vročino 2 dni. Jaz ponovno pozitivna na streptokok. Z njim nisem hodila k zdravniku, saj je bil po 2 dnevh čisto vredu. No, sedaj pa spet angina. Niso mi pa vzeli brisa. Dobila sem pa vseeno antibiotike, tokrat Ospen. Prej sem pa imela vedno, torej 2x, Amoksiklav Solvo. Je mogoče, da Amoksiklav ni dobro deloval na bakterijo?
Sedaj je drugi dan angine in še nisem vzela antibiotika, ker razmišljam, da je mogoče le virusno?
Znak korone to ne more biti, ne?

Spoštovani, za zdravljenje okužbe z beta hemolitičnim streptokokom je prvo zdravilo penicilin – torej Ospen. Amoksiklav prav gotovo pozdravi okužbo, a je antibiotik preširokega sprektra. Povsem možno je, da je otrok nosilec. Predlagam, da pokličete izbranega zdravnika, ki naj vam opravi bris žrela – za ugotovitev streptokoka. Streptokokne angine imajo precej značilen potek: vročina, zelo slabo počutje, mrzlica, tonzili sta pordeli, boleči, razširjene so žilice, možno nabiranje gnoja. Ob tem nam je lahko slabo, glavobol, pri otrocih tudi bolečine v trebuhu

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Sem bila pri dr, ampak mi brisa naredi ni. Kaj lahko vseeno vzamem ab?

Vrocine nimam oziroma sem imela 37,2 najvec. Rahle bolecine po telesu, utrujena. Imam tudi nekaj malega belih oblog po.mandljih.

Vrocine nimam oziroma sem imela 37,2 najvec. Rahle bolecine po telesu, utrujena. Imam tudi nekaj malega belih oblog po.mandljih. otrok sedaj ni bil nic bolan, je vseeno lahko prenasalec? In kaj storiti

Kot rečeno, otrok je lahko prenašalec brez slehernih znakov. Glede na to, da se je stvar pri vas ponovila tretjič, je smiselno, da se z zdravnikom vseeno pogodite za odvzem brisa. Predvidevam sicer, da vas bo najprej poslal na testiranje COVID, kasneje pa ob neg COVID izvidu še na streptokoka.

Na Covid? Ce je pa zdravnik rekel, da imam angino. Kaj ima covid veze z angino?
Sem vzela ab, po 3.dozi je boljse.
Lp

In se to … pocutje je ves cas dokaj ok, danes je tretji dan, 3.doza ab, ne boli me grlo vec in tudi po telesu ne. Sem.ze delala na vrtu. Prejsnja dva dni pa normalno po hisi. A je res namirovanje lahko tezava glede posledic na srcu?

Spoštovani, praktiično vse respiratorne okužbe se danes testira na COVID (zaradi izključevanja). Nezdravljene streptokokne okužbe lahko povzročijo avtoimunski odgovor, v okviru katerega je lahko prizadeta tudi srčna mišica. Včasih (pred ero antibiotikov) je bilo tega veliko.

Hvala. Imam sirup Ospen, ne tablet zaradi poziranja. Zacela sem vtorek zvecer, ene flaske vec ni … zacela sem drugo. Jemljem 2x po 5ml. Imam 3flaske. Je to dovolj?
In se nekaj, ne počutim se slabo ze od zacetka angine, zato sem.normalno delala po hisi za racunalnikom. Tudi na vrtu nekaj minimalnega. Danes pa tudi nekaj prelagala zunaj. Ali imam lahko zaradi takrga dela kake posledice na srcu?

Spoštovani, predvidevam, da imate Ospen susp 750.00? Le tega se dozira po 10 ml (2 žlički) 3 krat na dan (torej na cca 8 ur) 10 dni. Zaradi početja zunaj ni pričakovati posledic: napisala sem vam, da so bila vnetja srčne mišice ali notranjosti osrčnika povezana z nezdravljenjem okužb.

Pozdravljeni,

v četrtek opoldan končala z antibiotikom, zdravljenje je trajalo 9 dni … toliko je bilo odmerkov sirupa Ospena. 10 ml za en odmerek.
Ponoči me je set začelo grlo boleti na eni strani, zdaj zjutraj vidim nekaj drobnih belih oblogic, ne boli me zelo, čutim bolj skelenje. Kako je mogoče, da sirup ni pomagal, da se je torej tako hitro bakterija vrnila?
In še to … ali je možno, da je virusno? Lahko poskusim z žajbljem?
Temperature nimam, počutje normalno,brala sem, da so obloge bele lahko tudi pri virusni, da to ni nujno samo pri bakteriji.

Ne morem verjeti, da imam minimalne bolečine na levem mandlju, ki je malo povečan, drugače pa bele obloge na obeh mandljih. Zanima me ali je prepozno, če čakam na svojega zdravnika v ponedeljek dopoldan? Ali bi morala k dežurnemu?
Skrbi me, da Ospen ni pozdravil okužbe in da bom imela kake posledice na srcu.
To, da bi dala ven mandlje ne pride v poštev. Da bi pa bila nonstop na antibiotikih pa seveda tudi ne. Kaj svetujete?

Spoštovani, seveda je vnetje lahko tudi virusne narave (čeprav se sprašujem, kje bi jo v tem času in karantenskih ukrepih lahko pobrali). V vašem primeru menim, da je obvezno, da vam š zdravnik opravi bris žrela na streptokoka, prav tako pri vašem otroku in partnerju? (ker se očitno ves čas od nekoga okužujete). Ponavljajoče se angine sicer zdravimo z exstencilinom, oz. depo-penicilinom, ki ga damo inkramuskularno v 1x odmerku. Glede vašega strahu o vnetju srčne mišice sem vam že napisala, da je zadeva povezana z avtoimunskim dogajanjem pri nezdravljenih okužbah

Hvalaza odgovor. Zdaj sem narocena pri dr komaj v sredo zjutraj,od petka zvecer pa me ponovno grlo boli, sicer brez vrocine … a je prepozno potem, ce je bakterijska angina? V smislu prepoznega zdravljenja zaradi zapletov.

Spoštovani, sreda je – glede na to, da ste brez vročine, povsem ok.

Hvala za odgovor. Belih oblog ni. Pordelo grlo je. In na nebu me nekaj pece … kot nek izpuscajcek … ?

Hvala za odgovor. Belih oblog ni. Pordelo grlo je. In na nebu me nekaj pece … kot nek izpuscajcek … ?

Spoštovani, predvidevam, da ste danes obiskali zdravnika, ki si je spremembe tudi ogledal.

Pozdravljeni. Grlome se skeli ob jutrih, malo je rdece, belih oblog ni, bile so 1 ali 2 dni. Verjetno to bakterijsko ni bilo? Utrujenost sem.cutila le en dan,prvi dan, nato pa nic. Nic vrocine.
Glede na to,da sem sezdravila z ospenom 9 dni, sicer sirupom, da se je frlobol pojavil 1 dan po prenehanju z antibiotiki … je mozno,da je slo za bakterijo kljub temu,da ni bilo belih pikic na mandljih ( oz minimalno so bile le en dan)? Skrbi me da ce se je ponovila bakterijska angina in da kr v drugo nisem.jedla ab, da lahko imam kaksne posledice?

New Report

Close