Grizenje v ličnico
Lep pozdrav,
imam problem in to je sedmica na zgornji desni strani. Obrnjena je malo bolj proti ličnici…najbrž zaradi pritiska modrostnega zoba, ki so mi ga pred mesecem dni kirurško odstranili. Zaradi tega sem se sedaj začela gristi v ličnico, predvsem pri jedi, ko žvečim hrano. To me zelo nervira. Kaj naj storim? Slišala sem da je treba po 18 letu zobni aparat plačati. Mogoče veste okvirno ceno? Stara sem skoraj 20 let. Zobni aparat sem v osnovni šoli že nosila in rezultati so bili odlični.
Najlepša hvala.
Spoštovana zobna vila,
predvsem se poskusite pri grizenju hrane skoncentrirati na lego lica. Če boste bolj pozorni, se prav gotovo ne boste ugriznili.
Glede cen aparatov oz. cen na splošno sem že mnogokrat napisala, da to:
1. ni strokovno vprašanje
2. se cene področno tako razlikujejo, da enostavno ni “fer”, da bi vam dajala netočne podatke, ki za vaš kraj ne veljajo. Npr. fiksni aparat v eni čeljusti (znesek morate podvojiti) stane na enem koncu Slovenije 150.000, na drugem koncu pa 500.000 – vse je odvisno od zobozdravnika, ki ga izberete.
Do najtočnejših podatkov boste prišli, če greste do ortodonta, ki ste si ga izbrali in prosite za predračun. Predračun so vam dolžni izdati in le-ta ni obvezujoč.
Če je razlog za zobni aparat le lega sedmice (glede na to, da so bili rezultati prejšnje terapije dobri), potem vam aparata ponovno ni potrebno nositi. Nekaj časa bodite malo bolj pazljivi pri grizenju, sčasoma pa boste obvladali nov način grizenja in bo vse v redu.