grizenje rok/členkov – mnenje?
Pozdravljeni!
Skozi sem dala že kar nekaj psihoterapije (psihoanaliza in “navadna”). Nič ni pomagalo. Že vsaj 8 let si grizem členke na rokah. S tem mislim da jih premikam in se sproščam z bolečino, ki jo to povzroča. To lahko počnem z drugo roko, ko je res hudo, pa si enostavno pogrizem kožo (povrhnjico) z njih. Večkrat mi teče kri iz členkov zaradi tega. Po tem mi je žal, ker me členki še dva dni zelo bolijo, in vse skupaj zelo grdo izgleda.
Ne morem si pomagati, nič ne pomaga, resnično. Imela sem tudi panične napade, ki so se zdaj umirili, ker mi je terapija pomagala. Tudi depresija ni bila izključena, ampak nisem nikoli želela jesti tablet. Kaj menite o tem?
Zanima me, če imate kakšno idejo, kaj bi to pomenilo, kaj je to, ste že kdaj videli kaj podobnega? :/
Hvala, lep pozdrav!
Pozdravljeni,
že vsaj 8 let si grizete členke na rokah in s tem se sproščate z bolečino, ki jo povzroča. Pravite, da nič ne pomaga, vam pa je psihoterapija pomagala pri paničnih napadih. Kolikor slišim ste obiskovali vsaj dva terapevta? Psihoanalizo in “navadna” – kaj pomeni “navadna”? Koliko časa ste hodili k vsakemu? Kaj je bil razlog, da ste prenehali?
Tablet niste želeli jesti, čeprav depresija ni bila izključena. Antidepresivi (in ostala psihiatrična zdravila) pomagajo, da se zmanjšajo simptomi, vendar vzrokov naših težav ne odpravijo. V primeru, da gre za težko vsakodnevno funkcioniranje, vidim smisel v jemanju takšnih zdravil, vendar pa v kombinaciji s psihoterapijo.
Kot pravite, si z grizenjem členkov na rokah sproščate z bolečino, ki jo povzroča. Ali je v vas kakršnakoli psihična napetost, ki pa jo sproščate s fizično bolečino?
Lep pozdrav,
Hodila sem od psihiatrov do psihologov, ampak na napotnice. Torej vam je jasno, da se nihče ni potrudil, nihče se ni ukvarjal z mano. Naredili so tisto najbolj osnovno – psiho teste, cel kup vprašalnikov sem dobila, potem pa bi mi vsi dali tablete ali pa me odslovili po nekaj urah. Grozne izkušnje imam. Delno mi je pomagal samo en psiholog, ki pa me je prav tako odslovil po nekaj urah, češ, da je njegovo delo opravljeno. Najdlje sem bila na psihoanalitični terapiji, ampak mi je stvar začela presedati ker mi način dela ne odgovarja, in po enem letu in pol nisem napredovala.
Seveda je v meni psihična napetost, zakaj pa mislite da sem imela panične napade in da jem samo sebe?! V vsakem človeku je napetost v današnjem času, samo pri nekaterih večja, pri drugih manjša, in nekateri se bolje drugi slabše odzivajo na to. Grizem si roke že če gledam malo bolj napet film, če pa se učim za izpite, mi dejansko teče kri iz členkov, če nekaj minut nisem zbrana in ne mislim kaj delam. Včasih pa se pač prepustim, obupam, in se grizem ker mi tako pač paše. Nekako obsedena sem s tem.
Tudi če vam napišem celo življ. zgodbo, na forumu tega ne bom rešila. Zanima me vaše mnenje o grizenju lastnih rok. Nihče, pri komur sem bila, ni še nikoli videl česa takega ali imel izkušenj s tem. Zato me zanima, kaj po vaše to pomeni. To, da sem depresivna, vem. Ne rabim diagnoze za to, kjerkoli berem o tem, tudi strokovno literaturo, se najdem v skoraj vseh simptomih. Želela sem si pomagati brez tablet, ker je to samo izgovor za terapevte, da se ljudi znebijo.
Sprašujem vas točno o določeni stvari – o rokah. Ste že kdaj slišali za kaj takega, in kaj bi to po vašem bilo?
Pozdravljeni,
kakšen bi bil razlog grizenja rok je vprašanje, katerega odgovor nosite samo vi. Vedenje kaj je vzrok težav/simptomov še ne pomeni dejansko zmanjšanje ali odprava simptomov in tudi iz tega razloga se mi zdi teoriziranje o možnih vzrokih iz moje strani brez učinka. Za izboljšanje je pomembno, da pridete v čustveni stik s seboj in tistimi dogodki, ki so vam povzročili vaše težave.
Imate slabo izkušnjo s terapevti in psihoanalitično terapijo, ki vam je začela presedati in po enem letu in pol niste napredovali. Vsak terapevt ima svojo terapijo, ki se lahko zelo razlikuje tudi med terapevti iste usmeritve. Kaj je bil razlog vašega neuspeha v terapiji ne vem, bi vas pa kljub vsemu preusmeril k psihoterapevtu – psihoanalitične ali kakšne druge usmeritve, ki bi vam bolj ustrezala.
Lep pozdrav in srečno