Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija gripa ali ne?

gripa ali ne?

Pozdravljeni!

Hčerka (23 mes.) je v sredo zvečer dobila vročino – najprej 38,3 potem je malo naraščala, včeraj (četrtek) pa kar 39,6. Šli smo k zdravniku. Nima nobenih drugih znakov, tudi s pregledom ni nič ugotovila. Potem je dala pregledat kri. Kasneje sem poklicala nazaj za izvid. Najprej je rekla, da je verjetno neka viroza, da pa naj kasneje še 1x pokličem, da dobi še izvid CRP. Potem ponovno pokličem in mi reče, da je po vsej verjetnosti nova gripa, da pa seveda ni 100%, ker ni bilo brisa. Naj zbijamo temperaturo in veliko naj pije. Če pa bo težko dihala, naj pridemo nazaj. Nakar jaz vprašam, če se težko dihanje lahko pojavi brez predhodnega kašljanja (trenutno nič ne kašlja), potem pa je rekla, da bo po vsej verjetnosti prišel tudi kašelj. No, danes je imela zjutraj še visoko temp., nad 38,6 – sem ji dala ob 7h zjutraj svečko. Zdaj pa vročina nič več ne narašča toliko, ob 13h je imela 37,6, zdaj že 2 uri spi.

Prosim za vaše mnenje. Je res možno sumiti novo gripo iz krvnega testa? Ali pri vseh pride drugi val vročine in kašlja in ostalega?
Hvala že vnaprej za vaš odgovor.

Pri gripi v krvi običajno vidimo znižano števiolo belih krvnih celic (levkocitov) in CRP<8. Le po levkocitih torej, ki so pod 4, običajno sklepamo na gripo.
Kašelj se običajno pojavi naslednji dan in je izrazito suh. H gripi spadajo še bolečine v sklepih in mišicah, glavobol in praskanje po žrelu.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za odgovor.

Pravite “kašelj naslednji dan” – naslednji od katerega dne? Od konca povišane vročine ali naslednji dan od prvih znakov?

Naslednji dan po začetku bolezni. Saj vročina lahko traja 3-4 dni, kašđelj pa se običajno pojavi ali takoj ali 2. dan bolezni.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Potem lahko sklepam, da če je tole nova gripa, ni ravno običajni potek, ker naš otrok še nič ne kašlja, pa je danes že 3.večer od začetka vročine.

Pri boleznih ni absolutnih meja, najpogostejši potek je kašelj drugi dan, kar pa ne pomeni, da ne more nastati šele 3. ali 4. dan.

Hvala za odgovore in lepo pozdravljeni.

New Report

Close