Grenivka in zdravila
Spoštovani!
Slišala sem, da naj se ne bi užival grenivkin sok, ko se jemljejo kakšna zdravila, pa me zanima:
1. ali to drži? In zakaj je tako?
2. a to pomeni samo, da zdravila ne smem zaužiti skupaj s sokom od grenivke, ali pa pomeni tudi, da sploh ne smem niti jesti grenivk tiste dni, ko jemljem kakršnakoli zdravila?
3. in a to velja za vsa zdravila ali samo za nekatera?
Kaj bi se pa zgodilo, če bi to pravilo prekršila?
In a so mogoče še kakšna taka živila, ki se ne smejo jemati za časa jemanja zdravil? Mislim, da se ljudje tega premalo zavedamo, saj je enkrat bila cela oddaja o tem, a se ne spomnim več podrobnosti…
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Maja
Hvala za odgovor, a še vedno ne vem, koliko časa mora preteči med npr. uživanjem grenivke in zdravila – koliko časa se sestavine grenivke zadržujejo v organizmu?
In katera zdavila vsebujejo tiste sestavine, ki so tam naštete (na diapozitivu) – vsa oz. večina, ali le nekatera, redka? Ali potem v navodilih tistih zdravil piše, da se ne sme zraven jesti grenivka, ali pa moramo vedno sami preverjati vse sestavine?
Še enkrat hvala in lp, Maja
Spoštovani; rad bi izpostavil iz mojega strokovnega dela, saj se posredno ukvarjam z interakcijami zdravil, da so statini kot množično predpisljivi zelo interaktivni predvsem ob dejstvu , da zdravniki zelo radi predpisujejo statine ob vsemogočih kobminacijah;
veliko premalo se dela na preventivi pred morebitnimi interakcijam in pri zdravnikih opažam predvsem pomankanje znanja in na žalost kar je za mene še huje, nezainteresiranost za podajanje informacij pacientom; lep dan vam želim