Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Grenivka in zdravila

Grenivka in zdravila

Spoštovani!

Slišala sem, da naj se ne bi užival grenivkin sok, ko se jemljejo kakšna zdravila, pa me zanima:
1. ali to drži? In zakaj je tako?
2. a to pomeni samo, da zdravila ne smem zaužiti skupaj s sokom od grenivke, ali pa pomeni tudi, da sploh ne smem niti jesti grenivk tiste dni, ko jemljem kakršnakoli zdravila?
3. in a to velja za vsa zdravila ali samo za nekatera?
Kaj bi se pa zgodilo, če bi to pravilo prekršila?

In a so mogoče še kakšna taka živila, ki se ne smejo jemati za časa jemanja zdravil? Mislim, da se ljudje tega premalo zavedamo, saj je enkrat bila cela oddaja o tem, a se ne spomnim več podrobnosti…

Hvala za odgovor in lep pozdrav, Maja

Spoštovani!

Nekatere snovi iz grenivke se presnavljajo z istimi encimskimi sistemi kot nekatera zdravila: 17. diapozitiv

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Hvala za odgovor, a še vedno ne vem, koliko časa mora preteči med npr. uživanjem grenivke in zdravila – koliko časa se sestavine grenivke zadržujejo v organizmu?
In katera zdavila vsebujejo tiste sestavine, ki so tam naštete (na diapozitivu) – vsa oz. večina, ali le nekatera, redka? Ali potem v navodilih tistih zdravil piše, da se ne sme zraven jesti grenivka, ali pa moramo vedno sami preverjati vse sestavine?
Še enkrat hvala in lp, Maja

Spoštovani!

Grenivke vsebujejo sestavine, ki se presnavljajo po isti poti kot našteta zdravila, zato stalno jemanje lahko poveča učinek omenjenih zdravil, ker se počasneje presnavljajo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

In zakaj nas zdravniki nikoli ne opozorijo na to? Kako pa naj mi vemo, kaj so statini, itd. ? Ali pri jemanju TRITACE tudi škodi grapefruit?

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Ne. Pa tudi pri ostalih je vprašanje, če ni večji učinek zdravila celo pozitivni izid.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani; rad bi izpostavil iz mojega strokovnega dela, saj se posredno ukvarjam z interakcijami zdravil, da so statini kot množično predpisljivi zelo interaktivni predvsem ob dejstvu , da zdravniki zelo radi predpisujejo statine ob vsemogočih kobminacijah;
veliko premalo se dela na preventivi pred morebitnimi interakcijam in pri zdravnikih opažam predvsem pomankanje znanja in na žalost kar je za mene še huje, nezainteresiranost za podajanje informacij pacientom; lep dan vam želim

New Report

Close