Najdi forum

grenak okus!!!

Spoštovani!
Morda bo moje vprašanje zvenelo malo čudno, vas pa resnično prosim za pomoč.
Sem v 18. tednu nosečnosti in že drugi dan imam v ustih nenavadno grenak okus, prisoten ves čas, s hrano pa se samo še stopnjuje.
Ker sem noseča, me ta pojav toliko bolj skrbi. Nekje sem brala, da je to možno od zgage (čeprav me zgaga v tistem klasičnem smislu niti ne moti preveč – občasno), drugje pa, da je to lahko znak da je kaj “narobe” z jetri (kar me je, iskreno povedano, precej prestrašilo).
Lepo prosim za vaše mnenje, od česa se je tak grenak okus lahko pojavil?
Najlepša hvala!

Spoštovana!

Grenak okus v ustih je posledica duodenogastričnega refluksa žolča, kar pomeni, da se žolč vrača v želodec in požiralnik in celo usta. Največkrat gre za funkcionalno motnjo in je bolj moteče kot resno obolenje. Če bodo težave vztrajale, svetujem UZ trebuha.

Spoštovani!

Najlepša hvala za odgovor.Dovolite, prosim, še eno kratko “podvprašanje”. Ali je možno, da je to posledica nosečnosti in ali je možno ta grenak okus kakorkoli omiliti? Je namreč res zelo, zelo neprijetno. Ali naj bi se stvar v tem primeru umirila sama od sebe in po kolikem času se običajno poleže?
Res iskrena hvala!

Spoštovana!

Grenak okus v ustih opisuje mnogo nosečnic. Ponavadi se pojavi v prvem trimesečju nosečnosti, lahko traja tudi dlje. Navadno je posledica hormonskih sprememb in je povsem normalen pojav. Ženske si pomagajo različno-ene žvečijo žvečilne gumije brez sladkorja, druge si pomagajo z limono, spet druge si pogosteje umivajo zobe.
Če je grenek okus v ustih posledica refluksa žolča, lahko pomaga Rupurut, ki ga lahko jemljete med nosečnostjo.
Včasih grenek okus v ustih navajajo tudi osebe, ki so slabokrvne.

Vsekakor svojo težavo omenite svojemu lečečemu ginekologu oz. porodničarju-najverjetneje vam bo znal bolj svetovati kot jaz.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close