granuloma anulare
Spoštovana,
imam hčero staro skoraj 7 let. Pred vstopom v šolo je bila cepljena po programu. Kmalu po cepljenju so se ji na nogah pojavili vijolični madeži, ki se sedaj še širijo na prste nog in na desno roko. Po pregledu dermatologa je znana tudi diagnoza . granulome anulare. Pri brskanju po spletu ugotovim možne vzroke za to avtoimuno bolezen, med katerimi najdem tudi cepljenje. Danes ko tako razmišljam, kdaj se ji je to pojavilo, seštejem dva in dva ter pridem do rezultata, da je bilo zanjo uspodno cepivo.
Vsi tako zagovarjajo cepljenje, češ da je nujno. Sama menim, da je dolžnost vsakega zdravnika, da nas seznani s sestavo cepiv in možnimi zapleti. Po ustavi pa naj bi imeli starši pravico izbire oziroma svobodne odločitve.
Sedaj je škoda že storjena, jaz pa s hčerko iščem možne alternative zdravljenja teh posledic.
Zanima me, kako in na kakšen način lahko prekinem nadaljne cepljenje po programu.
In pa sevede, ali poznate kakšno metodo za zdravljenje le te avtoimune bolezni.( dobili sva le kortikosteroidno kremo, ki pa je ne uporabljava, saj sem precenila, da bi bila škoda še večja in tudi učinkovitost ni dokazana).
Naj na koncu še povem, da nisem proti cepljenju, pač pa ZA SVOBODNO ODLOČANJE.
Hvala,
Rafaela
Spoštovani!
Spoštovani, vzrok nastanka granuloma annulare ni poznan. Povezuje se ga s številnimi stanji in obolenji, npr. pojavlja se v sklopu malignih obolenj, pa boleznih krvi, večkrat ob diabetes melitusu, pa v sklopu avtoimunskih granulomatoznih vnetij (sarkoiodoza), močno se ga povezuje z nekaterimi okužbami, npr. okužbo z Borelio in streptokoknimi okužbami, pojav je opisan tudi po številnih okužbah, npr. po herpes zostru, po gnojnih vnetjih kože, pa v zvezi z jemanjem nekaterih zdravil (alopurinol poslabša stanje, pa pri bolnikih z revmatoidnim artritisom, ki jih zdravijo z anti TNF (anti tumor necrosis factor), pa kot pozna posledica poškodbe kože z ožigalkarji – meduze, pogosto po pikih insektov, po lokalnih sončnih opeklinah kože, po krg. posegih, pa ob povečanem psiho
fizičnem stresu… Posamični primeri so opisani tudi po cepljenju.
Terapije so zelo različne. Pri blažjih, samo-zamejenih oblikah terapija sploh ni potrebna. Pri večjih se uporabljajo kortikosteroidi, pa kombinacija UV-A žarkov s kortikosteroidi, pa vitamin E v visokih koncentracijah, pa foto-kemoterapija, pa baleo-fotokemoterapija, fotodinamične terapije, takrolimus, ….. Vsak primer je potrebno obravnavati individualno in mu terapijo prilagoditi.
Poročila o pojavu granuloma annulare v zvezi s cepljenjem so izjemno izjemno redka. Seveda se strinjam, da je ob cepljenju potrebno navesti tudi morebitne stranske pojave, a za primer anularnega granuloma bi bilo to približno tako, kot bi rekli, na poti v službo vas lahko zbije avto.
V primeru nadaljnega presojanja o cepljenju lahko vaš zdravnik – cepitelj ali vi vložite vlogo na Komisijo za cepljenje.
Lep pozdrav!
Nina
Pozdravljeni!
Tudi meni so ugotovili anularni granulom. Imam eno lezijo pribl. 1,5 cm na palcu roke, pribl. 2 meseca. Zanima me ali so potrebne kakšne dodatne preiskave, če se ga povezuje z malignimi obolenji,….
Kako se kaže v tem primeru, če je res povezan s temi obolenji, kako se to da ugotoviti?
Res je da sem kar precej pod stresom, in da sem pred tremi leti imela klopa. Vendar me je sedaj res strah, da bi bilo poveuzano s kakšnim malignim obolenjem.
Lepo prosim za nasvet in vas lepo pozdravljam!