Granulom na dvojki
Pozdravljeni!
Sprednja leva dvojka, ki je bila že pred verjetno več kot 10 leti zdravljena in se je tudi kmalu po tem (tudi zelo plombirana) odlomila, zato sem imela vse do zdaj umeten zob na štiftu. Pred kakima dvema mesecema je cement popustil in snel se je celoten zob s kovinskim zatičem – zobozdarvnik ga je ponovno zacementiral. Od takrat je bil občutek drugačen in pred dnevi sem opazila rahlo oteklino in bolečino, če pritisnem na zobno korenino. Rentgen je pokazal granulom in zobozdravnik se je odločil za puljenje, ker je bil zob že zdravljen in je mrtev. Med vašimi odgovori sem zasledila, da je tudi zdravljenje že zdravljene korenine možno. Zanima me kako je s tem in kakšne so možne rešitev, ko bo zob izpuljen, glede na to, da sta tudi enka in trojka zelo plombirani , že od mladosti, sedaj imam 54 let. Lepa hvala za odgovor. Renata
Pozdravljeni,
seveda je možno ponovno zdravljenje korenine, vendar to ni vedno smiselno. Pri odločanju za ponovno zdravljenje je potrebno upoštevati veliko faktorjev, ki vam jih tule zares ne bi naštevala, saj to terja kar precej poglavij študija stomatologije. Zakaj se je vaš zobozdravnik odločil za ta korak ve najbolje on; na podlagi klinične diagnostike, rtg analize ipd.( verjetno granulom ipd) Zob lahko nadomeščate z mostičem ali implantatom.
Srečno.
Lepa hvala za odgovor. Res je šlo za hud granulom in zob je bilo potrebno izpuliti. Kot nadomestilo omenjate mostič, kar je predlagal tudi moj zobozdravnik ali implantant. Nad mostičkom nisem preveč navdušena zaradi brušenja okoliških zob in slabih dlesni, implantant tudi ne pride v poštev, sem onkološka bolnica. Zanima me, če obstaja kakšna možnost delne proteze, ker mi na strani kjer zdaj manjka dvojka manjkata tudi 6 in 7ka. Nekoč sem nekje zasledila reklamo za delne proteze brez železnih dodatkov, obstajajo kakšne možnosti za to.