Granulom in zdravljenje
Pozdravljeni,
pred več kot tremi leti so mi uspešno pozdravili zob, odstranili živec in zapolnili kanale. Od takrat naprej nisem imel več nobenih težav. Pred kratkim mi je zobozdravnica na ortopan sliki odkrila temnejšo liso pod zobno korenino. Posumila je na granulom. Dobil sem napotnico za dodatno mnenje in v primeru granuloma tudi operacije. Zanima me, če je temnejša lisa pod korenino lahko posledica česa drugega? Kako izgleda zdravljenje granuloma oz. operacija sama? Kaj lahko pričakujem? Tako zob kot dlesen me ne bolita, niti nista tako ali drugače občutljiva.
Hvala za odgovor,
LP
Pozdravljeni,
zastavili ste mi splošno vprašanje, ki zajema zajeten del študija stomatologije!? Naj vam odgovorim le to, kar mislim, da je za vas pomembno ta trenutek, ostalo so vam dolžni odgovoriti vaši zobozdravniki.
Kljub endodontskem zdravljenju, se lahko pojavi ob korenini krončno vnetje; na rtg posnetku vidno kot temna lisa, klinično brez znakov. Zdravljenje se lahko ponovi in se izvaja podobno kot pred tem, lahko pa se poslužujemo kirurškega zdravljenja torej odstranjevanja vnetja skozi kost tj. apikotomije.
Srečno.