Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija granulom desne glasilke

granulom desne glasilke

Spoštovani,

 

Spodaj prilagam izvida dveh ORL pregledov. Moje vprašanje je, kako je z operativno odstranitvijo spremembe ?

ALi je res ok zgolj nadzorovanje in opazovanje glasilke na cca pol leta, ali je bolje preventivno to odstraniti kirurško ?

Edino moteče je, da ob obrementvi glasilk ( glasno govorjenje, kašljanje, odhrkavanje ) začutim bolečino in zakrvavim v slini.

Imam tudi sicer ugotovljen gastritis in neerozivni ezofagitis.

Hvala in lp, Gregor

 

Prvi pregled:

Glasilki: na zadnji tretjini desne glasilke v neposredni bližini aritenoidnega hrustanca je videti neravno spremembo, krita z relativno lepo sluznico, ne zdi se sumljiva za karcinom ali podobno. Zdi se, da ne ovira stika pri fonaciji.

 

Kontrolni pregled

še vedno je videti zadebeljeno sluznico v področju malo pred aritenoidnim hrustancem na desni strani, je v pretežni meri pod nivojem stika obeh glasilk, fonacije ne moti, je nespremenjena glede na predhodni pregled.
MNENJE: Posebnosti zaenkrat ne vidim, dinamike ni. Zaradi spremembe v področju aritenoidne gube na desni strani oz. na glasilki v aritenoidnem delu predlagam kontrolo čez približno pol leta. V primeru spremembe glasu ali podobnega kontrola prej.

Pozdravljeni,

glede na opis obeh ORL pregledov gre za granulom glasilke. Vzroki nastanka granuloma in njegovega slabšanja so:

    – mikropoškodba sluznice glasilke, npr. ob glasnem govorjenju, kašljanju
    – poškodba sluznice ob enotrahealni intubaciji – pri operaciji,
    – refluks želodčne vsebine (kislina, pepsin – encim)

terapija je

    – visoki odmerki inhibitorjev protonske črpalke za preprečevanej izločanja želodčne kisline in s tem preprečevanje refluksa
    – sprememba govorne tehnike – tiho govorjenje, manj govorjenja, nič petja
    – mikrolaringoskopija – operacija – odstranitev granuloma in lokalna aplikacija kortikosteroida na ležišče granuloma (med operacijo) –  vendar se z veliko verjetnostjo ponovi
    – injiciranje botulinum toksina v to stran grla (po operaciji), kar začasno paralizira mišice, da ne prihaja do kontaktnih poškodb

 

Čeprav granulom ni zrastel, so krvavitve moteče, prav tako ne moremo biti sigurni glede diagnoze brez biopsije, zato vam priporočam mikrolaringoskopijo za pridobitev biopsije. Vendar res obstaja velika možnost, da se granulom ponovi.

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close