Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija Granulom

Granulom

Pozdravljeni,
na forum se obračam prvič in bom vesela vseh informacij. Par dni nazaj se mi je na desni enki pojavil granulom. Najprej so mi dala v zob zdravilo in ga zaprli, naslednji dan pa zaradi bolecine odprli in je bil cca 2 odprt (vikend). Potem so mi ga scistili, odvzeli zivec in z zdravilom zacasno zaprli. Dilema, ki se pojavlja je sledeca: naslednji pregled oziroma morebitno polnitev imam sele cez 2 meseca. Ali je to pogosta praksa pri zobozdravniku preko ZZZS? Preklicala sem nekaj zasebnih ambulant in pravijo, da je zdravilo notri cca 2 tedna. Zanima me zakaj taksna razlika v zdravljenju? Ali obstaja razlika v zdravilu? Moj granulom naj bi bil v zacetni fazi. Poleg tega me zanima, ali imajo ZZZS zobozdravniki tudi mikroskope in laserje, tako kot zasebni? Ne vem kako se naj odlocim, glede na to, da bo zdravljenje pri zasebnemu ocitno hitrejse? Moj zobozdravnik je super, ampak bi zob, glede na to, da je enka, rada cimprej pozdravila. Hvala za nasvete

Spoštovana,

zdravilo v zobu po treh tednih izgubi večino svoje aktivnosti, v zobu pa načelno lahko ostane do cca 3 mesece. Ponovni termin zdravljenja verjetno v večji meri določajo čakalne dobe, kot pa strokovni kriteriji.
Splošni zobozdravniki v večini nimajo specialistične opreme (i.o. mikroskop, laser…), razlog pa je preprost : cena. Cena specialistična opreme za endodontijo dosega cca 90.000 EUR (strošek po tem, ko ste opremili ambulanto za splošno zobozdravstvo). Tudi učna krivulja je kar dolga, zahteva dodatna izobraževanja, ki prav tako niso poceni. To se to odraža v visoki ceni specialističnega endodontskega zdravljenja, na drugi strani pa tudi v večji uspešnosti zdravljenja. Bolj je primer kompleksen (npr. kočniki), bolj razlika pride do izraza. O napotitvi k specialistu se lahko posvetujete s svojim zobozdravnikom, največkrat se zobozdravniki sami odločijo za napotitev, če zahtevnost presega njihovo opremo in izkušnje. Žal pa opažam, da vedno ni tako. Če zdravljenje poteka brez zapletov, napotitev verjetno ni potrebna, vedno pa se lahko za zdravljenje pri specialistu odločite sama.

LP, Igor Potočnik

New Report

Close