Najdi forum

Pozdravljeni!
Na spodnji šestici imam prevleko in ker je zob občasno občutljiv pri ugrizu (občutim manjšo bolečino), mi je zobozdravnik s slikanjem ugotovil, da je na koncu korenine granulom. Rekel je, da je potrebno zob izpuliti in ni niti razmišljal o kakšnem zdravljenju.
Zanima me, v kakšnem primeru je edina rešitev puljenje in kdaj je še možno zdravljenje takšnega zoba. Če obstaja vsaj majhna možnost ohranitve zoba, bi želela poskusiti, ker mi manjka že sedmica in tudi osmica na isti strani ni najbolj stabilna (se malo maje) in je možno, da bo potrebna drugače implantacija.
Hvala za vaše mnenje.

SPoštovana marjetka11,

brez vseh podatkov vam lahko zgolj naštejem nekaj možnosti, ki pridejo v poštev – ne vem pa, kaj je z vašim zobom (1. zgolj prevleka, 2. zdravljen zob, 3. koreninski zatiček,…).
Če je prisotno vnetje, je potrebno pričeti z zdravljenjem koreninskih kanalov. V primeru, da je zob že bil zdravljen, potem moramo odstraniti staro polnitev in zdravljenje ponoviti. Najbolj neugodno je, če je v zobu koreninski zatiček, ker je njegovo odstranitev ponavadi težak (nemogoča), zato je v tem primeru možna rešitev separacija korenin (če je zatiček zgolj v eni korenini) in odstranitev korenine, kjer je vnetje, drugo korenino pa ohranimo in poskušamo zob ustrezno protetično obnoviti. Če je vnetje omejeno, pride v poštev tudi oralnokirurški poseg (apikotomija).

New Report

Close