granolom in posledice
Živio!
Imam dve vprašanji. Decembra ali ob koncu novembra sem v levi zgornji petki dobila granolom. Ker me je zob strašansko bolel, sem šla k prvemu zobozdravniku, ki je bil v bližini.
Zdravnica mi je zob odprla in očistila ter dala noter zdravilo. Potem sem bila decembra pri njej še dvakrat, da je zamenjala zdravilo. Nazadnje je bil zob, ko ga je odprla še precej občutljiv, kljub temu, da naj bi bil mrtev. Ko je zob zaprt z zdravilom pa ne čutim ničesar, nobenih problemov. Zdravnica se je na to odločila, da ga bo zaprla šele naslednjič ko pridem (čez dva tedna), ker je bil zob odznotraj še “moker”. Rekla je, da drugi zobozdravniki sicer zapirajo tudi “moker” zob, in d a se na rentgenu to ne vidi, a da je možnost okužbe vseeno večja kot če je zob suh. Za vsak slučaj, ko je videla, da se odzivam na bolečino, mi je zob še enkrat očistila, če bi bili še kaki ostanki živca noter).
Ker je to privatna ordiancija, sem se seveda pozanimala za ceno, ki jo bom plačala za vse skupaj in moram priznati,d a se mi zdi astronomska. Samo za prvo odprtje zoba, čiščenje, dajanje zdravila noter in 2 protibolečinski injekciji sem dala skoraj 30 000 sit. Zamenjava zdravila vsakokrat čez 6000 sit, ko pa sem izvedela, koliko bom dala za zaprtje zoba, pa me je skoraj kap!
Zdravnica mi je pojasnila, da mi bo zob napolnila z drevesnimi smolami nekega drevesa iz tujine (ne spomnim se ali iz afrike ali od kod drugje), da so te smole sterilne in da se v zobozdravstvu uporabljajo že 50 let. POvedala je tudi, da je to potrebno zato, če bi bilo z zobom še kdaj kaj narobe, da je edino mehka vsebina sprejemljiva. Če bi zalili s čim trdnim, bi ga ob morebitnih problemih ne bi mogli zdraviti.
Vse lepo in prav. Njena asistentka pa mi je nato povedala, da bom za polnitev enega koreninskega kanala plačala 23 500 sit! Ker imam dva koreninska kanala, se bo cena seveda podvojila, med tem ko zalivka (se pravi zgornji trdni del zoba, ki pride na polnitev gor) stane zgolj 360 sit. Tako bom za en granolom plačala skoraj 100 jurjev.
Moje vprašanje je naslednje – ne morem verjeti, kako lahko tako malo smole, ki pride v koreninski kanal toliko stane in kako to, da je cena taka, če je to splošna praksa v zobozdravstvu že 50 let? Seveda vem, da vsak privatni zobozdravnik po svoje oblikuje cene, zato me zanima, če tudi drugi zobozdravniki uporabljajo enake smole in če lahko v procesu zdravljenja zoba zamenjam zobozdravnico. Koliko stanejo te smole v resnici? Koliko bi recimo za polnjenje enega koreninskega kanala plačala v eni drugi ordinaciji? Zanima me samo informativno.
Zanima me tudi to, glede na to, da nekateri iz forumov med.over.net trdijo, da mrtev zob zastruplja telo, če je to res in zakaj? Meni je zobozdravnica pojasnila, da je nujno ohraniti zdravo korenino za stara leta in da je živec znotraj zoba sicer mrtev, da pa je zob vseeno prekrvavljen še iz živcev, ki prihajajo iz okolice do njega – npr. napeljani so do koncev koreninskh kanalov na zunanji strani in nekaj drugih prihaja do zoba še od strani. Je to res?
Hvala za odgovore in lep pozdrav.
S.
SPoštovana gresnica,
ja, bo kar držalo. Tako so cene, le da jih mnogi niti ne poznajo, ker se pri zobozdravnikih s koncesijo večina zdravljenj krije iz zdravstvenega zavarovanja. Endodontija (zdravljenje koreninskih kanalov) je obsežen poseg in če je opravljen po merilih stroke, vzame veliko časa – čas pa stane.
Izraz smola težko komentiram, ker ni strokoven in ga sama ne uporabljam. Res pa je, da mora biti polnjenje mehko oz. moramo uporabiti tako snov, ki se v kanalu sicer strdi, vendar je možno kasnejše odstranjevanje zaradi ev. ponovnega zdravljenja.
Skratka, vi ne boste plačali tisto malo smole, ampak kar nekaj zobozdravničinega dela.
Cen v drugih ordinacijah ne poznam, predvidevam pa, da so podobne, verjetno ponekod tudi večje.
Res je, da se trudimo ohraniti prav vsak zob in če je zdravljenje primerno in uspešno zaključeno, ne moremo govoriti o žarišču, ker smo vso mrtvino in mikroorganizme z zdravljenjem odstranili., kanal pa neprodušno zaprli, tako da v telo ne moremo več “spuščati” škodljivih snovi.