Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Gradnja nove hiše-začetek

Gradnja nove hiše-začetek

Zelo veliko prebiram forum in vidim, da ste nekatri že kar stokovnjaki na tem področju:)
ker sva midva s fantom še popolnoma na začetku in se šele ubadava z mislijo, me zanima naslednje: idejni načrt imava narisan. ta teden sem dogovrjena z arhitektom, da ga pregelda in mi poda oceno oz. popravi kar je potrebno popraviti. Zanima me koliko stane statika pri projektantu ? kaj je naslednji korak ?
Vidim, da omenjate pooblaščeni biro, ki ti uredi soglasja…kakšni so te biroji oz. ali mi kakšnega priporočate ? Kaj pa če bi sama posukašala dobiti soglasja, je dražje ali ceneje oz. ali je sploh mogoče ?

Če mi lahko kdo vsaj malo pomaga ali da nasvet bom vesela.

Hvala,
Tjasa

Pozdravljena med graditelji!

Kot vem, je statika del projekta, ki ga naredi arhitekt. Najbrž ste se že dogovorili za končno ceno cele “mapce”.

Pooblaščeni biroji? Soglasja (elektro, vodo, kanalizacija, občina, itd) lahko pridobivaš sama. Pri biroju dejansko plačaš nekoga, da to opravlja namesto tebe (kot vem), če imaš denar, ni problema, midva sva to naredila sama). Pomeni malo več “sprehajanja” do različnih ustanov, običajno v dopoldanskem času.

Moje izkušnje glede arhitekta – nariše ti vse, kar želiš. Sama pri sebi razmislita, kaj si želita, kako uporabno je, bosta z načrtom zadovoljna tudi čez nekaj let (midva sva razmišljala celo do takrat, ko otroci odidejo in bova sama v hiši), nazadnje upoštevajta tudi vajine denarne zmožnosti!

Srečno,

Pika

Lokacijski del projekta in potem vsa soglasja lahko naročiš sama in urejata sama. Malo več sakanja, nekaj bencina, kakšen telefon……Mi smo to sami naredili.

Gradbeni del projekta ti pa tako mora narediti nekdo, ki ima za tako delo vse potrebne papirje in je strokovno usposobljen – biro, arhitekt projektant…..

Da bodo ti papirji v redu, ti ni treba skrbeti, ker mora vse naredit in ložit skušpaj v mapco tisti, ki to zna. Zraven paše tudi statika, strojne in elektro instalacije. To je všteto v ceno, ali pa se plača posebej – stvar ustaljene prakse projektanta ali arhitekta v biroju. Načeloma ti za te tri stvari ni tereba letat naokoli.

Mi smo imeli malo poseben primer, ker je od mojega fanta brat projektant. Ker je on gradbeni del projekta naredil zastonj, sva statiko, elektro instalacije, strojne instalacije in popis del plačala sama v kešu. Skupaj je bilo to 280 000 sit. Lokacijski del s soglasji je bil pa cca 220 000.

Pa ne pozabita, da mora projekt oz. vaša idejna zasnova ustrezat projektnim pogojem, ki jih je treba pridobit pred izdelavo projekta ker le tega lahko zelo hitro zavrnejo zaradi najmanjših malenkosti. Midva sva morala najin načrt kar nekajkrat spreminjati zaradi Zavoda za varstvo kulturne dediščine.
Lp

New Report

Close