Najdi forum

Gradnja hiše

Pozdravljeni,
preko marlesove internetne strani sem našla popolno hišo, ki je sicer montažna. Jaz bi imela zidano in v prtličju bi nekaj stvari spremenila.Sedaj pa nevem kam se naj obrnem, da bi dobila načrt hiše. Imela bi tudi kletne prostore, ki jih v tem načrtu ni. Kako to poteka, koliko stane arhitekt? Ali se pri Marlesu ukvarjajo samo z montažnimi hišami? PA še to, hiša bi bila nadomestna gradnja, kam in kako si moram iti urediti papirje? Upam, da nisem preveč zatežila, a se res čisto nič ne spoznam na te zadeve.

Hvala

Že večkrat sem se čudil, kako gre ljudem težko denar iz žepa za kupovanje znanja. Vodovodarju dati pet jurjev za čiščenje sifona ni noben problem. Fizikalcu za skopan jarek 20ksit še manj. Ampak arhitektu za izdelavo celotne dokumentacije, ko je vsak tesar dovolj pameten, da ti razloži, kako se izdela hiša, ali statiku, če pa vsak Mujo ve da pride mreža spodaj, sosedje pa namešajo “zaendrek” beton, to pa ne. Projektanti so na tem svetu samo za to, da nas še dodatno orubijo, ko nam prodajo par listov papirja, ki so sami sebi namen.

Zdaj pa dovolj cinizma: seveda rabiš projektanta, saj zakon zahteva, da projektno dokumentacijo izdela nekdo, ki ima ustrezna znanja. Investicija v dobrega projektanta se ti lahko večkratno povrne: dobiš objekt po svoji meri, ker ti naredi natančen popis del, te izvajalci ne morejo nategovati, na podlagi razpisne dokumentacije lahko izbereš cenejšega, če mu plačaš še nadzor, pa je to dodatna garancija, da bodo dela opravljena kvaltitetno in v skladu s projektno dokumentacijo. Navsezadnje, če spelješ upravni postopek do konca in prideš do uporabnega dovoljenja (izdano na podlagi tehničnega pregleda, kjer se ugotavlja ali je objekt zgrajen skladno z odobreno dokumentacijo), vrednost nepremičnini naraste vsaj za tisti “nebodigatreba” denar, za katerega te je “okradel” projektant.

No vse lepo in prav, ampak povej če mogoče lahko priporočiš kakšnega dobrega projektanta?

Pravzaprav ne, se pa zavedam, da je to pri investiciji nujen in pomemben strošek. Tudi sam sem trenutno v fazi projektiranja in moram priznati, da nisem preveč zadovoljen s svojo izbiro projektanta, – ker pa sem tudi sam iz stroke mi ne more prodati megle, lažje pa ga tudi kontroliram in argumentiram svoje zahteve. Pri investiciji cca 12M bo njegova storitev cca 0,6M – kar znese približno 5%. Kljub vsemu mislim, da je vredno vsakega tolarja, ker sem prepričan da se mi bo vse povrnilo, tako v finančno premoženjskem smislu kot tudi pri porabljenem času in prišparanih živcih.
No, zdaj ko sem se še enkrat prebral se moram v bistvu opravičiti, zgoraj je dosti pametovanja, koristnih informacij pa bolj malo, vsa zadeva pa me je ziritirala, ker sem opazil, da bolj ko je neko delo strokovno, manj so ga ljudje pripravljeni plačati.

New Report

Close