Najdi forum

gradbeni nadzor

slišala sem, da je pri novogradnjah nujen gradbeni nadzor. zanima pa me, kakšne so cene teh nadzornikov? ali so prisotni vsak dan na gradbišču ipd.

Že v projektni dokumentaciji mora biti zapisan nadzorni. Brez tega ni popolna dokumentacija. Lahko ga predlagate vi, ponavadi pa tudi lahko projektant opravlja to nalogo.

Kar se pa prakse tiče, je pa tako. Tisti, ki zidajo hišo sami, s pomočjo kakšnega zidarja mojstra in kupom prijateljev in sorodnikov fizikalcev na način vikend delovnih akcij, pravzaprav nadzornega ne rabijo. Tako, kot boš sam naredil, boš imel.

Če pa najameš izvajalca (gradbeno podjetje), potem je PAMETNO in NUJNO imeti nadzornega, ki bo to funkcijo tudi resnično opravljal. Z njim se je potrebno dogovoriti, kako z njegove strani ta nadzor poteka. Običajno se na gradbišče mora prikazat ob ključnih fazah gradnje: izkopan temelj, armature v temelju, kako je z železjem v prvi in drugi plati in kako so povezali, kako z nosilci……Skratka, dobro je, da nadzira kaj in kako z armaturami, nosilci, debelina plate, če je taprav beton………
Če bo zidalo podjetje si ne privoščit, da bi nadzornega plačali, pa ga nikoli ne bi bilo. Tudi izvajalci so potrebni nadzora in bolje delajo. Najbolje, da ste na gradbišču tudi vi skupaj z njim.

Še vedno pa velja, da si sam sebi najboljši nadzorni. Vsak dan na gradbišče, malo meter v roke, da preveriš, če so luknje za okna in vrata tam kot morajo biti…..pa tudi kakšna morebitna projektantova napaka se pokaže in takoj popravi. Tudi oni so zmotljivi.

…zakon ga zahteva, da si kao ti zaščitena, zato imej vsaj kako ime za inšpekcijo. Sicer pa ga ne rabiš – no, odvisno od mnogo faktorjev, če je to res. Cene najbrž zelo varirajo od tega, kje si. Nek resen nazorni bi lahko stal cca. 80.000 Sit, kje drugje pa bistveno manj.

Kolikor vem, je nadzornik obvezen in ni možne popolna knjižna legalizacija zgrajenega objekta, če ni priložil svojega poročila. Če pa te legalizacije ne opraviš sedaj, jo bodo morali nekdaj tvoji potomci ob ponovnem plačilu izdelave nove dokumentcije, skladne s takratno zakonodajo. Prav tako v primeru ustanovitve kakšnega s.p.-ja ali d.o.o.-ja v hiši ne dobiš obratovalnega dovoljenja, če ni vsa dokumentacija urejena (uporabno dovoljenje). V primeru najetja kredita z hipoteko na hiši pa spet ne bo nič, če zadeva knjižno ni urejena.

V mojem življenju sem kar nekajkrat gradil in mirno lahko trdim, da se je strošek za nadzornika vsakič bogato poplačal. Večina gradbincev je mahnjena na šparanje (zaslužek), zato so kar naprej poskušali kako fazo izpustiti, narediti po svoje, ali menjati materiale. Tako so morali v mojem primeru recimo za 4 cm znižati kompletno že strjeno betonsko ploščo (ker bi šlo pri nadaljni gradnji kup tega narobe), morali so odstraniti žlebove in postaviti nove……. Na koncu je našel še toliko malih (sicer relativno nepomembnih napak), da je končno ceno izdelave zbil za 2 milijona.

V tistem času (cca 5 let nazaj) je bila uradna cena nadzora v vrednosti 2% od vrednosti projekta, vendar ker je šlo za večji objekt, sva “zglihala” na 1%. Predvidena cena gradnje po projektu je bila 26 milijonov, za nadzor je torej vzel 260.000 Sit in mi s svojim delom prihranil direktna 2 milijona pri ceni izvedbe in še mnogo več pri pravočasni odpravi napak. Za nadzornika sem vedno jemal projektanta samega, saj tudi on ni idealen in naredi v projektu kako napako, ki jo potem na licu mesta kot nadzornik pravočasno odkrije in odpravi (sproti popravi dokumentacijo), s tem pa zniža končne stroške.

Za uporabno dovoljenje res rabiš tudi podpis nadzornega.
Tudi po zakonu je uporabno dovoljenje potrebno.

Toda ga ni junaka, ki bi mi znal povedati kaj gre lahko narobe, če uporabnega nimaš za hišo kjer le živiš in spiš (nič obrti). Niti pravniki, niti zavarovalnica, niti izvajalci ne znajo povedati na kakšne težave sploh lahko naletiš… Vsak citira samo zakon… Zgleda da mamo še en zakon, ni pa izvajanja…

sem jih klicala ene par včeraj in spraševala za ceno, ki se gibljejo od 1-3%, kar pri 20,000.000 pomeni lahko 600.000 sit!!! GROZA!!!

Prosim “neizkušenega” za tel. tega nadzornika ker ga nujno rabim! Drugače pa uporabno ne rabiš za manj zahtevni objekt (hiša do 250,00 m2) rabiš pa tudi če gradiš v lastni režiji nadzornika, ki pa ne sme biti isti projektant, ki je delal načrt. Ime nadzornika pa moraš imeti po dobljenem gradbenem dovoljenju , ko prijavljaš gradbišče inspekciji in preden narediš tablo. Vse imaš razloženo na strani Gradimo.com!
Lp

Cena za gradbeni nadzor[/url] sicer sega med 500-5000 € glede na tole https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/arhitekt/gradbeni-nadzor-cena-in-seznam-gradbenih-nadzornikov/

New Report

Close