Najdi forum

Oprostite, tudi jaz imam podobno vprašanje. Moj sin se je rodil s cisto na možganih in bil 4X operiran (drenaža). Fant se super razvija, shodil je pri 16 mesecih, je vedno nasmejan in pravi sonček. Pred približno 10 meseci smo bili tudi pri psihologu in logopedu, ki sta bila takrat zelo zadovoljna. Sedaj ima dve leti in zelo malo govori (mama, ati, baba, dedi, avto, papa, nana, nekaj imen, oponaša živalske glasove, ter zvoke predmetov). Vse razume, vendar me zanima, če moramo glede na to, kaj vse je bilo, obiskati logopeda, da ne bi kaj zamudili. Starejši sin je pri dveh letih tvoril normalne povedi, zato mogoče malo pretiravam. Zelo bom vesela odgovora in se vam zanj zahvaljujem. Lep dan vam želim.

Tana,

Obstajajo sicer določene norme, kaj naj bi otrok v določeni starosti že znal, vendar pa je vsak otrok individum. Tako so eni otroci gibalno spretnješi, drugi pa govorno. Mogoče tudi vaš mlajši sin zna nekaj, česar njegov bratec v tej starosti še ni znal?
Glede na anamnezo (ima drenažo še sedaj?) in glede na to, da je tudi shodil malce kasneje (vendar pa še v “mejah norm”, če se lahko tako izrazim), je njegov govorni razvoj v “mejah norm”.

Predvidevam, da je starejši bratec tudi prej shodil. Boljšo primerjavo v razvoju govora med otrokoma – sicer grobo – boste dobili tako, da vzporedno primerjate starost, v kateri sta shodila. Razliko odštejete od starosti mlajšega sina in tako dobite starost, kjer ju lahko primerjate.

Vaš sin nekaj besed že ima in ker je obdobje drugega leta intenzivno obdobje razvoja govora in jezika, je zelo pomembno, da njegov govor spremljate.Če v 3 do 4 mesecih ne bo pridobil nobene nove besede in ne bo začel uporabljati stavka, bo – vsekakor – čas za obisk pri logopedu.
Tudi jaz vam želim lep dan in vse dobro, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Najlepša hvala za odgovor.

Oprostite, spet me nekaj zanima. V zadnjem mesecu je naš dečko govorno izjemno napredoval, povečalo se je število besed in poskuša tvoriti že tudi kratke stavke (Ana nana….). Velikokrat pa zamenja d z b ž z g ali pač kakšen drugi glas. Kolikor sem brala vaše mnenja je to normalno, zanima pa me do kdaj?

New Report

Close