goveja juha
Naša družina je ljubiteljica juh, tudi 12m. otrok v času, ko noče ničesar povohat spravi vase le kakšno juhico, mastna je goveja juha le v primeru, ko se v njen ni kuhalo pusto goveje meso, ali pa se morda motim??? Zelenjavno juho pripravljam skoraj vsak dan, v vseh letnih časih, včasih z zelenjavo z vrta, ki mi jo da mama ali teta v sili pa stresem noter tudi zmrznjeno zelenjavo se mi zdi vseeno boljša varianta od instant juhe iz vrečke. Vsaj trikrat na teden pa jemo mesno juho z ( hormonsko nafilanim) puranom ali piščancem iz Spara ali pa z bio teletino (vet. pregledano). Juha in nasploh topli tekoči obroki delujejo spodbujevalno na imunski sistem, za kurjo juhico pa je itak znano, da pri prehladih dela čudeže.
LP in dober tek!
Sem ta prva andreja.
Torej kar se tiče hormonov (adrenalin, ki se izloči ob zakolu), antibiotikov, sečne kisline in podobnega, se iz mesa izločijo v juho. Če iz 1kg mesa skuhaš 2l juhe in poješ nato 2dcl, torej z juho zaužiješ enako teh snovi kot če bi pojedel 10 dag mesa. S tem, da pa z juho ne dobiš niti majhnega deleža tistih beljakov, ki bi jih sicer dobil, če bi pojedel meso.
Kar se pa tiče vitaminov, jih pa še ob takšni količini zelenjave po 2urnem kuhanju v juhi ni prav nič.
Torej če že raje kos kratko kuhanega mesa in zraven sveža zelenjava.
lep pozdrav
Andreja
Kar ne moreš verjet kaj vse pride iz ust laikov!!!
draga andreja, če ravno udrihaš po kravcah se vsaj prepričaj zakaj se je povečala količina mleka na kravo. Ja ljubica, tiste kravce so tehtale do polovice manj, v stotih letih pa vsi vemo kaj je naredila selekcija, oziroma genetika. Danes so krave, ki v sebi nosijo genetski potencial za produkcijo mleka, samo krmiš jo pa imaš mleko. Nobenih hormonov( na veliko veselje nas vseh, so prepovedani in so redno pod monitiringom), verjetno preveč gledaš ameriške filme.Kot je že znano pa genetika ne dela selekcije samo pri živalih.Tisti, ki ste preveč zaljubljeni v solate in sojo, se le prepričajte kaj jeste, če bi vedeli, bi verjetno jedli samo še ementalove luknje. Za domačo nalogo si le poglejte.
Sicer pa le zakaj so jedli in jo še bodo to govejo juhco???
Mislim, da nobeden še podlegel. oziroma ni utrpel kakšnih hudih zdravstvenih težav, če jo zaužiješ kot zdrav človek, brez kakšnih težavic(žolčni bolniki…).Goveje meso je v osnovi beljakovina, v osnovni šoli pa so nas učili kaj beljakovine sestavlja, še pomniš?JA AMINOKISLINE- IZ KATERIH SI PA TUDI HOČEŠ ALI NOČEŠ TUDI TI.Res je bogatejše z železom, zaradi svoje barve ki je ne skriva.(temno rdeče meso).
Zato bomo še jedli to dobro juhco, ostali pa – ementalove luknje vabijo!Zdaj pa morem iti, ena kravca bo imela telička, živelo govedo!!!
Fajn da si se oglasila veterinarka. Saj moj brat je tud vet., sam se ne čutim pristojna v njegovem imenu razlagat, mi je pa določene stvari glede vzreje, kontrole mesa, sledljivosti ipd…pravil, ki veljajo v Slo. že davno razložil, tudi sem v lokalni mesnici mal preizkušala pri kupovanju mesa z vprašanji-od katerega pridelovalca je in vedno sem dobila podatek kot iz topa (enkrat sem celo poklicala enega kmeta, če je res kako kravo temu mesraju prodal-in jo je :-)). Bo kdo rekel , da sem pretiravala, ampak je šlo bolj za princip med bratom in sestro :-). No, mene so prepričali in slovenskemu mesu in kotroli zelo zaupam. Manj pa zelenjavi, kupljeni npr. v supermarketih, ker zgleda tako umetno- in tak-umeten je velikokrat tud okus.
L.P.Vsem in dober tek.