Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika Gotova očala

Gotova očala

Slabša se mi vid tako da čedalje bolj pogosto potrebujem za branje očala. Kupila sem si kar tista “s pulata” na PTT. Ali so res škodljiva za vid?
Prosim za nasvet, kako priti do “pravih” očal. Koliko to stane? Stara sem skoraj 48 let.
Hvala in lep pozdrav!

Gotova očala so škodljiva, saj ne upoštevajo posameznikovo zenično razdaljo, ki je individualna, ter tudi ne upoštevajo razliko v dioptrijah desnega in levega očesa!

Zenična razdalja povzroči, da gledamo sliko z vsakim očesom pod nekoliko drugačnim kotom, kar ustvari prečno disperacijo, ki je osnova za steroskopski vid (globinski), ki je najvišja oblika kvalitetnega vida.

Če zenična razdalja ni pravilna, pride do ustvarjanja prizem, kar ima za poslidico lahko dolgoročno škodo. Pride do izgube binokularnega vida, saj možgani nočejo združiti dve neenaki sliki, ki jih dobi od posamenega očesa (kiklopovo oko). Monokularni vid, pa je dosti slabši od binokularnega, saj vsebuje manj informacij.
Ostrina vida je slabša, manjša sta zorni in vidni kot, ni možen steroskopski (globinski) vid.

Za dober binokularni vid je potrebno ravnotežje med obema očesoma. Tu pa spet naletimo na drugi problem gotovih očal. Pri gotovih očalih sta dioptriji desnega in levega stekla vedno enaki, kar pa se pri ljudeh zgodi redko (v manj kot 20 %) in nastane refrakcijsko neravnotežje, ki privede do izgube binokularnega vida in s tem do problemov, ki so opisani v prejšnjem odstavku.

Na obrtni zbornici in sekciji se trudimo, da se teh očal ne bi prodajalo, vendar smo zaenkrat še neuspešni.

Koliko pridejo očala, je zelo široko vprašanje, v vsakem primeru pa so “poceni” v primerjavi s problemi, ki vam jih lahko povzročijo gotova očala. Obrnite se na najbližjega optika, ki vam bo vse podrobno obrazložil.

Lp.

New Report

Close