Najdi forum

GOSTINSKI LOKAL

ZANIMA ME KAKŠNE PAPIRJE RABIM ZA ODPRTJE GOSTINSKEGA LOKALA?

Veliko:
– uporabno dovoljenje (lastništvo ali + najemna pogodba)
– odločbo upravne enote (t.i. obratovalno dovoljenje)
– obrtno dovoljenje (za okrepčevalnico in gostilno, sicer ne)
– ustrezno zobrazbo
– prijavljen urnik obratovalnega časa
– izjava o varnosti z oceno tveganja (opravljeni zdravstveni pregledi, varstvo pri delu , atestirani aparati…)
– opravljen higienski minimum
– transakcijski (poslovni) račun
– priglasitev na Davčni (s.p.) ali vpis v sodni register (d.o.o.)
– HACCP (dokumantacija o ustreznosti živil in spremljanja živil……)
– požarna varnost
– morda dovoljenje za gostinski vrt
– opozorila (in izvajanje ) alkoholnega zakona
– ustrezno rešene prostore glede kadilskega zakona
– v zvezi s točenjem odprtih vin …posebni predpisi
– vedno prisotnega človeka v lokalu z ustrezno izobrazbo (razen v baru)
– ustrezne pogodbe o zaposlitvi (če imaš delavce, ali pa podjemne pogodbe za honorarce,)
– ustrezno št. wc-jev, garderob, parkirnih mest…
– ustrezno vodene poslovne knjige
– potrdilo oregistraciji DDV zavezanca (če boš zavezanec)

– in še in še.

HVALA. ZANIMA ME ŠE ČE BOM IMEL BAR POTEM NERABIM GOSTINSKE IZOBRAZBE?

JA, seveda. Sicer pa vprašaj na Upravni enoti, kjer ti bodo izdali odločbo (kjer mimogrede ugotavljajo tudi izobrazbo vv skladu s Pravilnikom o minimalni stopnji izobrazbe v gostinstvu).
Če pa nimaš izobrazbe ti, jo lahko ima tvoj zaposleni delavec, ali pa opraviš izpit pri Gospodarski zbornici Slovenije (stane okoli 75.000), še pred tem pa lahko opravljaš pripravljalni tečaj na Gostinski šoli v Lj ali MB).

V 4.členu tega pravilnika piše, da “oseba ki neposredno vodi delovni proces” mora imeti ustrezno šolo (tu je našteto, katero), sicer lahko opravlja ta preizkus znanja oz. izpit.
Predpogoj za pristop k temu izpitu pa je najmanj IV. stopnja izobrazbe katerekoli smeri (torej vsaj triletna katerakoli šola).

Nameravam odpreti gostinski lokal na domu.Ali je pomembno kako ji damo ime.Gostilna ali bife ali bar.Še to .Če imam lokal že odprt in nameravam zaposliti še polek zaposlenih domačih delavca iz zavoda in nimam sanitarij za personal saj ga domači uporabljajo doma,ali moram te sanitarije urediti.Postopek če je to potrebno je po moje dolgotrajen in zapleten in tudi veliko finančno breme.
HVALA ZA ODGOVOR.

seveda je pomembno, saj če ne boš imel malic, kolsil-HRANE in ji boš dal ime GOSTILNA PRI DARKOTU, bo inšpekcija od tebe zahtevala da spremeniš ime.Ti moraš v naprej vedeti kaj boš prodajal.Naziv lokala se izbere po tem, ko izbereš predmet poslovanja-KAJ BOŠ PRODAJAL.
Lahko je to samo poijača, lahko je tudi hrana, lahko pa poleg vsega še oddajaš sobe.
Zakaj tako, zato, ker če si boš dal naziv gostilna, potem boš moral imeti obvezne jedilne liste in po zakonu nuditi vsaj 3 tople jedi, imeti HACAP, itd…najboljše bi bilo, da se prej posvetuješ na upravni enoti.

Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje.
Odločila sem se da odprem gostilno. Gostilna bi se nahajala v prostorih v katerih je tudi do sedaj bil gostinski lokal. notri ostane kuhinja, in šank, ter nekaj miz in stolov. (pustimo podrobnosti, da moram kupiti ostale stvari). sedaj me zanima samo nekaj:
imam opravljeno srednjo ekonomsko šolo in sedaj imam za narediti še 1 izpit ter diplomo (ekonomska). to sedaj ni toliko pomembno – bolj me zanima ali lahko s to šolo sploh odprem gostilno (d.o.o.) in vodim vse. seveda kelnarje in kuharje bom imela s primerno izobrazbo.

Zanima me bolj podrobno kaj moram vse opraviti preden odprem gostilno?

Hvala že vnaprej za odgovor in lep pozdrav

Punca, ti si na ekonomski fakulteti in tu na forumu sprašuješ kako odpreti in voditi lokal? Are u serious?? :-O
Kako si pa naredila izpita za managemnet, pravo v 1. letniku? Kako si sploh prišla do diplome…

Seveda da lahko z diplomo iz ekonomije odpreš podetje, tudi veliko znanja moraš že imeti, ki si ga pridobila tekom študija o poslovanju, vodenju itd.

No ja, lina4321, morda pa je v slabih štirih letih od tega vprašanja že ugotovila, kako in kaj, ne?
🙂 🙂

New Report

Close