Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija gosta hrana in alergija

gosta hrana in alergija

Pozdravljeni, ker sem prvič na tem forumu, naj pojasnim mojo situacijo. Imam 7,5-mesečnega sina, ki so mu pri 6. tednih ugotovili alergijo na kravje mleko (krvni testi), ker je dva dni neprestano jokal in se zvijal v krčih. IgE je bil sicer pod 0.35, a so mi svetovali dieto po urtiki III. Naj povem, da ni imel nikoli težav s kožo ali kaj podobnega, le tistih nekaj dni se je zvijal, jokal in težko kakal. Po prihodu iz bolnišnice se je stanje takoj izboljšalo – ni bilo več krčev, razen občasnega kreganja na dojki. Dodajala sem mu tudi Pregomin. Drugih težav ni bilo. Pri 4. mesecih je uspešno opravil provokacijski test z Aptamilom, končala sem dieto, še vedno sem mu preventivno dajala Pregomin. In tudi danes ga še pije, ko že jeva gosto hrano. Začela sva pri 5,5 mesecih, otrok se lepo razvija, nimava težav niti s težo niti s kožo. Le zadnje čase ima vsak dan malce rdeča, flekasta lička, predvsem zvečer, zjutraj ne več. Ne vem, ali je to od kakšne hrane ali ne. Lahko da so zobki, ki mu rastejo. Zdaj pa moje vprašanje: koliko naj pazim pri uvajanju novih okusov in hrane? Predvsem me zanima za gluten in mlečne izdelke. Trenutno jeva sadje (dovoljeno), zelenjavo, riž, koruzo, proso, belo meso. V družini sem jaz alergik na nikelj, pršico in cvetni prah. Nikoli nisem bila alergična na hrano. Moram potem vseeno še paziti pri sinu? Imel je tako nizko stopnjo alergije, da se sprašujem, če je to sploh bila alergija. In nočem po nepotrebnem pretiravati, ko mu omejujem toliko živil. Moram reči, da vse poje z veseljem. Prosila bi za vaše mnenje in se opravičujem, ker sem bila tako dolga.

Pozdravljeni, Aleksej,
alergija po današnjih merilih je le tista, ki je posredovana z IgE protitelesi. Pri vas so bili negativni. Vendar vemo, da se neugodni učinki hrane lahko kažejo tudi po drugih mehanizmih, zato so vam vseeno svetovali Pregomin, po 4. mesecu pa je bila provokacija uspešna-torej ni bilo dokazanih nobenih težav po KML. Vendar ste vi vseeno na PRegominu (kar je v nasprotju z obijačnimi nasveti alergologov, ki po uspešni provokaciji svetujejo uvedbo kravjega mleka).
Ker imate v družini alergije, potem svetujemo previdnejše in počasnejše uvajanje, predvsem živil, ki pogosto povzročajo alergije.
Začnete s sadjem (domača jabolka, sprva kuhana, nato surova), banane, potem se izbira trenutno poačsi neha. Svetuje se domače sezonsko sadje. Uvajate po eno živilo, najprej le žličko in počasi višate količino. Po nekaj dneh (npr. 4) brez težav uvedete drugo živilo. Zelenjavo uvedete: cvetačo, bučke, brokoli, krompir, korenje. Od ogljikovih hidratov riž, polento, proso, ajdo. Gluten (celiakija NI alergija na pšenico) uvedete po 6. mesecu, če v družini ni celiakije. KML pri družinski obremenitvi uvajamo kasneje, okoli 8. meseca, že prej pa lahko kakšno žličko jogurta (ker je lažje prebavljiv kot mleko), če ni težav, kmalu preidete na polno količino (npr. 1 navadni jogrt dnevno).
Izogibate se umetnim aromam in barvilom.JAjce, citruse uvedete po prvem letu.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

alrgijo na Nikelj so mi ugotovili 20 let nazaj na srednji šoli. Na to sem sčasoma pozabila, saj tistega poklica potem nisem opravljala. Imam pa že leta na lasišču dermatitis in pa prebavne težave – močno sem napihnjnena. Sedaj sem to začela povezovati z Nikljem, saj nobena preiskava, ki sem jo imela na račun prebave ni nič pokazala, alergij na hrano naj tudi nebi imela, čeprav vem da mi določena prehrana dela težave. Bi bilo možno, da je lahko za to zaslužen Nikelj? Lepo prosim še za informacijo, kaj lahko in česa ne smem jesti pri alergiji na Nikelj, saj je na spletu polno različnih informacij, nevem pa kam drugam bi se lahko obrnila po nasvet.

Hvala lepa in lep pozdrav!

Od kod pa bi vnašali nikelj tako pogosto, da bi imeli znake zastrupitve ali alergije?

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close