Najdi forum

gosta hrana

…evo zopet mene z eno prošnjo 🙂
…mi smo se odločili, da bomo počasi začeli v jedilnik naše že skoraj štiri mesece stare punčke uvajati gosto hrano…ne še takoj, ampak nekje ko bo stara štiri mesece…zdaj uživa le Aptamil1 in se lepo razvija….pa me zanima…
…vaše izkušnje, zelo vesela bi bila, da mi poveste s katerim sadjem ste začele, kako ste kombinirale sadje med sabo, glede da je zima ni ravno velike izbire…
…kdaj ste ga dajale, koliko naenkrat ….vsaka informacija nam bo prišla prav….
…Tinkara, mi še ne bomo začeli s kislimi kumaricami in čokolinom :))) malo heca, saj ne zameriš, ne?…sem pa se ob jedilniku vašega malčka res od srca nasmejala…uh, kaj nas še čaka :)))
…lep sončen dan vsem in lep vikend iz štajerskega konca

Mi smo začeli nekje pri petih mesecih in še malo, in sicer z zmečkanimi bananami (čim bolj zrelimi, ker so laže prebavljive). Prvi dan je pojedel dve žlički, drugi dan četrt banane, tretji dan polovico, naslednji dan pa je zmazal celo banano. Ko je imel dovolj, mi je to nedvoumno pokazal – pljunil je ven ali se obrnil stran. Jedel je tudi naribana jabolka, zmešana z banano. Od začetka je moralo biti vse zmešano z banano. Dali smo tudi kakšen sadni frutek ali hipp, ker še ni bilo take izbire sadja (zgodnja pomlad), zelenjavo je jedel samo doma pripravljeno, ker so industrijske zelenjavne kašice milo rečeno ogabne. Enkrat smo poskusili, pa ni šlo in tudi midva z možem je nisva spravila dol. Skuhala sem npr. krompir, korenje, kolrabico in to potem zmiksala. To sva jedla oba s sinom, in sicer oba z istega krožnika in z isto žlico, drugače ni šlo. Predvsem velja: počasi in po malem. Ne je siliti, če noče. Bo že, ko bo pripravljena. Eni otroci začnejo zelo zgodaj, druga pa “čakajo” do enega leta in kakšen še dlje.

Veliko uspehov,

Tinka

Mi smo začeli počasi najprej z jabolkom, potem banano in korenje (ki ga je pljuvala ven), za približno eno žličko. Ker ji je bil okus všeč smo kaj kmalu količino povečali in okoli petega meseca starosti je kašica zamenjala en mlečni obrok.
Pri približno petih mesecih smo začeli z Milupinimi kašicami za večerjo. Te je jedla z velikim veseljem.
Potem smo začeli s kropmirjem, rižem in kakšno zelenjavo (bučke, zelena koleraba). Po šestem mesecu tudi z kruhom oz. pšenico, piščancem in ribami. Pri približno desetih mesecih pa je jedla več ali manj to kar jeva midva z možem.
Naj te opozorim, da ji prav nobena hrana ni povzročala težav in da z možem nisva alergika. Tam nekje do prvega leta je z veseljem jedla praktično vse. Zdaj je stara dobri dve leti in je le vsako deseto stvar. Najbolj me moti to, da hrane noče niti poskusiti, samo pogleda jo in reče:”Noče”

Se strinjam s Tinko in ti priporočam, da hranilni kotiček dobro opremite s polivinilastimi prti – bo letelo okoli!
Mi smo pričeli dodajati pri 5 mesecih, malo po malo, kolikor je hotel…paziti moraš na gluten in podobne zadeve, na začetku niso primeren piškoti ali kruh…Po 6. mesecu!
Mi smo malemu že zelo hitro – k je bil star 6 mesecev . dovolili, da poskuša tudi sam imeti zabavo z gospodično žličko. Kupili smo dve in z eno je on nekako iskal, kje za vraga so skrita usta. Je šlo bolj mimo kot noter, vendar se moram pohvaliti, da je pri enem letu skoraj samostojno popapal ves obrok. Packarije je sicer bilo, vendar je bilo tudi zabavno in predvsem se je ob hranjenju on dobro počutil.
Lp in veliko packaste zabave
T

Je tvoja malenka v vrtcu?
T

Ja. In tam je juho, kakšen suh krompir, riž in makarone. Če ji polijejo čez omako začne vreščat…

Hi, hi, pa saj so se vzgojiteljice že verjetno navadile. Pri nas v vrtcu prijazno vprašajo vsakega, če bi imel omako, meso in podobno. Naš mali je že nekaj krat rekel, da bo po krompirju polito juho – čeprav jo je že en krožnik pojedel – in brez mesa. Ih, se pač prilagajajo…Vsak otrok ima pravico, da si malo zmišljuje, saj se tudi odrasli, a ne? Je pa res, da imajo v vrtcu pravilo, ki se obnese tudi doma. Če česa ne želijo jesti, morajo vsaj poskusiti – eno majhno žličko in če jim še vedno ni všeč, ni problem, bodo pa krompirja več pojedli, ali pa juhe…
T
P. S. Sem mnenja, da otrok sam ve, kaj potrebuje. Če en teden je samo kruh in mleko, drug tedem pa samo zelenjavo, se mi zdi, da ni nič narobe s prehrano. Moja sestra je eno leto jedla samo makarone z različnimi omakami, v katerih pa ni smelo biti graha. So pa lahko zelene kroglice bile francoski solati. Kdo bi vedel te otroke…

Pri mlajšem smo začeli banano. Ker mleka ni preveč maral (teža je le počasi naraščala), smo začeli že tik pred 4. mesecem. Banano je vzljubil, le zaprla ga je, tako, da je bilo treba kombinirati z drugim sadjem. Kmalu je naravnost oboževal kupljene Hippove sadne kašice. Kašice sem pripravljala tudi doma, a sadje in zelenjavo sem na začetku kupovala raje na ekološki tržnici. Potem je dobil Bebi rižko s sadjem, počasi pa še mesne kašice. Hitro je nadoknadil vso težo za nazaj.

Moja mala ima 5 mesecev in pol. Zaceli sva pri stirih z banano, naribanim jabolkom, kuhanim jabolkom in kuhano hrusko, krompir, rumena kolerabica (to obozuje), korencek, spinaca ter rizevi kosmici Milupa. Zelo rada ima skuhano jabolko ali hrusko, spasiram ter notri vmesam rizeve kosmice. Meni je za bruhat, ona ima pa rada. Pa razumi otroke!

Ja, še malo pa ti bo hotela zraven še kakšno kislo kumarico…Hi,Hi
T

Ja, kuham sarmo in sem ji dala list zelja na jezicek – ne bos verjela, da ji je vsec!

Evo, otroci vedo, kaj je dobra hrana.

Moje dete ima najraje zmečkano banano, zraven dam malo mleka in dodam kak piškot. Dobijo se piškoti brez glutena Plasmon, ki so primerni za starost od 3.- 4. meseca dalje (Interspar). Včasih jih ponudim same, razmočene v mleku. Tudi sicer hrani pogosto dodajam mleko, ki si ga iztisnem (pire, juhe …). Uporabiš lahko tudi Aptamil. Z uvajanjem goste hrane sem začela pri štirih mesecih in pol.

Pozdrav, Vesna.

Nam je zdravnica rekla, naj raje začnemo z sadjem, ki raste pri nas (naj se raje izogibamo eksotičnega). Tako da smo začeli z jabolkom (najprej sokec, potem podušeno jabolko, nazadnje surovo), pa s korenčkom, slivami, hruškami (to sadje, ki bolj napenja ji še vedno skuham in ji ne dela težav). Sicer pa se pogosto poslužujem posebne izdaje revije Mama – Mamina paparica. Poskusi jo kje najti, meni se res zdi fejst.
Pozdrav od Tine.

New Report

Close