Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Gosta hrana 8-mesečnika

Gosta hrana 8-mesečnika

Pozdravljeni,

imamo skoraj 8 mesečnega fantka. Pri slabih 6 mesecih smo začeli uvajati GH. Najprej je šlo super, pojedel od 150-200 ml zelenjavne kašice. To ga je kaj hitro minilo. Pri kosilu joka, noče odpreti ust, če ga silim, se mu hrana ustavlja in ga sili na bruhanje. Zato sem ga nehala siliti, vendar za kosilo poje komaj kakšno žličko zelenjavne kašice, pa še to tako, da ga malo zamotim. Ko mu ponudim mleko pa se doji – tako, da je lačen.

Zvečer poje pirino kašico (to ima rad), popoldan pa pol banane, včasih pa kuhano jabolko s suho slivo. Me kar malo skrbi, ker ne je zelenjave, mesa… Ali ga moram bolj siliti ali ga enostavno pustim, da sam začne jesti?

Zanima me še, kdaj se mu lahko da jogurt ali skutko?
Kuskus, razne kaše (prosena, ajdova..), gres – to mu že lahko dajem?

Hvala in lep pozdrav,
Petra

V tej starosti otrok za kosilo potrebuje meso, zelenjavo, ogljikove hidrate (krompir, riž, polento …), kar naj bo pripravljeno okusno (uporabite tudi že nekaj začimb, npr. čebulo, ki pridoda kar nekaj dobrega okusa). Kosilo ne zmiksate, temveč samo pretlačite z vilico. Če zavrača takšno jed, jo poskusite soliti, vendar res minimalno. Popskusite tudi kakšno žličko tistega, kar jeste vi, če seveda kuhate in je primerno za dojenčka. Okoli 9. meseca že preidemo na družinsko prilagojeno hrano, torej nič posebnih kašic, temveč pravo kosilo, ki je po načinu priprave primerno za dojenčka.
Mlečne izdelke uvajamo po smernicah okoli 12. meseca starosti, najpogosteje pa mamice začnejo med 7. in 9. mesecem.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

zopet se obračam na vas… Danes za kosilo, zopet ni pojedel niti ene žličke. Zjutraj je bil okrog 8h dojen, potem pa sem mu okrog 12 ure pripravila kosilo. Poskusila sem ga nahraniti za mizo, med igračami, da bi se malo zamotil, vendar, ko vidi kosilo in žlico joka, noče odpreti ust… Tudi čaja ne pije skoraj nič (ne iz kozarčka, flaške, po žlički). Ko kosila ni nič pojedel, sem ga podojila. Moje mleko pa je pil.

Res je tudi, da bo kmalu dobil zgornja zobka, vendar ga ne more preveč boleti, ker normalno spi in tudi ko je buden ni tečen. Verjetno, tudi zvečer mlečne kašice nebi jedel, če bi bili vzrok zobje.

Res več ne vem, kaj naj storim in zakaj noče jesti. Bi ga morala peljati k zdravniku?

Sicer odvsetujemo pretirano animacijo med hranjenjem, saj gre konec koncev za normalno telesno funkcijo. Dolgoročno je za otroka bolje, da uvedete režim hranjenja, kjer je hrana samo hrana, ki se dogaja izključno za mizo, traja okoli 20 minut in pri kateri ni potrebno drugega dogajanja (spomnite se pripovedi o tekanju z žlico za otrokom, ponujanje kar naprej in kar naprej, kar vsekakor ni dobro za otroka, ki ni nikoli lačen in nikoli ne spozna pravega obnašanja za mizo).
Prehodna slabša ješčnost je kar pogosta, otrok lahko zavrača hrano iz različnih vzrokov. Seveda je tudi rast zob med njimi. Tudi če mirno spi to ne pomeni, da ga otekline dlesnii med hranjenjem ne bolijo. Pomemben podatek bi tudi bil, koliko mleka spije čez dan oz. ali mu nadomestite gosti obrok z mlekom (kajti potem pač dobi zadosti hrane, ne glede na to, da to ni gosta hrana).
Včasih moramo poskusiti tudi hranjenje s prstom, žlička sama je lahko pri izraščanju zob dodatno boleča v ustih. Torej, če otrok namesto GH dobi dovolj mleka, sicer seveda poskušajte vsak dan z GH, sicer pa počakajte, da se apetit povrne. Tudi vročina (ki je k sreči ponehala) priseeva k manjši ješčnosti.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

koliko mleka spije ne vem, ker ga dojim, vendar če goste hrane noče jesti ali če poje malo, ga potem podojim. Mislim, da imam dovolj mleka, saj je otrok zadovoljen. Tudi pleničke ima kar polulalne, pa vglavnem pije le mleko, le redko po flaški naredi požirek čaja ali vode. Zobki mu izraščajo, pred dnevi je dobil zgornjo enko, čakamo še drugo in tudi dvojki bosta vsak čas zunaj. Čudno je edino to, da zavrača vso zelenjavno in sadno hrano, zvečer pa mlečno žitno kašico poje brez problema. Mu ponujam vsak dan kosilo in sadje, upam, da čimprej začne jesti. Nekateri pravijo, naj ga čez dan ne dojim, da bo lačen in da bo že jedel drugo hrano. Vendar ga ne morem pustiti lačnega, sploh v tej vročini, da vsaj z dojenjem dobi dovolj tekočine.

lp, petra

Dojenje je za dojenčka (že iz te besede izhaja, da se doji, dojenčka pa označujemo do prvega leta starosti) pijača in hrana. Opustiti dojenje ne svetujemo. GH pa ponujajte prej, ne takrat, ko je otrok že hudo lačen. Prehodne manjše ješčnosti, zavračanje, spremembe okusov, so značilne in pogoste. Vztrajajte, ponujajte, dojite dalje.

New Report

Close