Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija gosta hrana

gosta hrana

Pozdravljeni,

moja hči je stara 5 mesecev in sva počasi pričeli z uvajanjem goste hrane, zanima pa me naslednje pri dojenju dojenček dobi oboje hrano in tekočino, se pravi se odžeja in nahrani, kako je pa pri gosti hrani, je potrebno otroku tudi ponuditi tekočino, naprimer po sadju ki je samo po sebi sladko, kajti moja pikica noče piti iz nobene flaške probali smo od aventa, mam, nuka pa iz nobene ni hotela piti in ne vem kako bi jo pripravila do teka, kajti slej ko prej bom morala začet uvajati tudi tekočino, se pravi prekuhano vodo, čaje? Imam pa še eno vprašanje gosto hrano ji uvajam 2krat dnevno, za kosilo zelenjavo in riž ali krompir in za večerjo sadje, ki ga obožuje ter 5 podojev na dan imava, je to preveč ali naj nadaljujeva tako?

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem pa lep dan še naprej

Spoštovana,

v tej starosti dojenček že kar konkretno pokaže, če je žejen. Drži pa, da pravi dojenci nočejo piti dodatne tekočine po cuclju, ampak jim jo je treba ponuditi po žlički ali iz kozarčka (plastičnega, lahko z “livčkom” ali brez). Če so zares žejni, se ne zmrdujejo in popijejo marsikaj – še najbolj zdrava je voda.

Vaš dojenček ima srečo, da imate dovolj mleka in se odžeja pri vas. In je vaš režim hranjenja čisto prikladen in pravilen, če vam le znese časovno (in količinsko, kar se tiče mleka pri vas). Poleg tega tudi gosta hrana vsebuje vodo, še zlasti sadje in zelenjava. Zato ni treba siliti, da bi otrok popil še dodatno tekočino, še zlasti, če so plenice dobro polulane.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

aha, se pravi naj kar nadaljujeva v tem ritmu, vodo pa naj ji poskušam dajati po žlički. Kako pa je z mesom, kdaj lahko začnem uvajati, pediatrinja mi je sicer rekla da okoli 8. meseca ampak meni se zdi to malo pozno, lahko že kakšen mesec prej? pa še nekaj na kratko bi vas vprašala, o fiziološki raztopini, hčerka je prehlajena, ima poven nosek in zato sem v lekarni kupila fiziološko, dala mi jo je v pršilu. doma pa smo se kar konkretno namučile s tem , kajti na noben način ni pustila, da ji fiziološko pošpricam v nos, tako je z glavo mahala in se upirala, da sm jo ponesreči zadela v usta, sem jo sicer takoj ubrisala venar je vseeno prišlo v usta, upam da ni to kaj narobe, ker me je po tistem kar malo zaskrbelo, pa čeprav naj bi bila tu notri neke vrste slana voda…? se da mogoče dobiti fiziološko v kaplicah, se mi zdi da bi bilo to veliko enostavnejše.

Lp

Draga pikapoka27,

tudi z mesom lahko začnete kmalu, večinoma priporočajo kakšen mesec po začetku uvajanja goste hrane. Seveda začnite z lažje prebavljivim (piščanec, puran), s klobasami raje počakajte…

Fiziološka raztopina (0,9 % raztopina NaCl, kuhinske soli) je naravna sestavina telesa – in s tem vseh sluznic, kože, …. Zato jo lahko dajete kamor koli, v kapljicah ali aerosolu. Pozimi, ko bomo imeli težave s premajhno vlažnostjo zraka, bo še kako blagodejna – tudi, če jo bo otrok vdihnil ali pogoltnil. Nikakor ne povzroča kakšne bolečine, pekočine… – in dojenček ne joka zaradi nje, ampak zaradi “zalivanja” ali zato, ker ga držite v položaju, ki mu ne ustreza.

Da boste prepričani, si še sami vbriznite malo fiziološke raztopine – v nos, oči in usta (seveda od daleč, da ne “zapacate” pršilke) in “v živo” preskusite, kako se počuti vaš dojenček.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za odgovor in simpatičen nasvet:)

Pozdravljeni,

še enkrat, se opravičujem, ker vam ponovno “težim”, vendar sem vas nazadnje pozabila vprašati še nekaj glede kakanja pri uvedbi goste hrane. Zanima me samo kakšne barve naj bi biu kakec. naša pikica vedno kaka zelenkasto, malokdaj da je kakec rjav ali rumenkast, nekje sem zasledila da to ni vredu, pa me zanima vaše strokovno mnenje kakšno mora biti, je pa bolj gost kar pa je sicer značilno pri uvedbi goste hrane kajne, in tudi kaka normalno vsak dan-ni zaprta.

za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem in vam želim lep dan še naprej:)

Draga pikapoka27,

barva kakca je lahko ob uvajanju goste hrane zelo raznolika in je večinoma podobna kot barve trenutnega letnega časa – od zelenkaste (temna bolj pogosto kot svetla), preko vseh odtenkov rumene, oranžne in rjave (do temne). Včasih so v kakcu tudi delčki slabše razgrajene hrane, zlasti koščki korenja, jabolk ipd. Prepovedane barve so rdeča (kri), črna (hemolizirana kri) in bela (pomanjkanje žolča zaradi jetrne okvare). Nezaželena je tudi prevelika količina sluzi.

Lep barvni pozdrav,

New Report

Close