Najdi forum

Gosta hrana

Pozdravljeni,

imam 4 in pol mesečno hčerko. Pred dvema tednoma sva začeli počasi uvajat Gh, pa najbolj ne gre. Zanima me, kdaj ste vi začeli dajat npr k zelenjavi kašici malce masla ali smetane, oz ste prej prepražile malo čebule (da je stvar pač bolj okusna)?
lp

Jaz sem začela dodajat maslo in meso kasneje. Na začetku uvajanja je dobro, da okusi zelenjavo takšno, kot je – brez raznih dodatkov. Jaz sem samo malce solila, ampak res malce. In kakšna kapljica olivnega olja.
Brez skrbi, vsem na začetku ne gre najbolje, saj zato pa je uvajanje – da se uvaja z gosto hrano in to gre ponavadi počasi. Zato ne skrbi, samo potrpežljiva bodi.

Našo sem začela uvajati pri 5.mesecu. Začeli sva s sadno kašico (vse sem zmiksala s paličnim). Po treh dneh sem ji dala zelenjavo, res čisto malo solila in dala eno pikico masla. Z oljem nisem nič delala, pa še danes ne. Kaj pa vem, nekak mi je maslo bolj ok. To je stvar odločitve.

Hči je bila v enem mesecu uvedena v GH. Obrok mleka je imela samo zjutraj in zvečer. Sem pa tudi jaz na začetku mislila da tole nebo šlo, ker ni pojedla več kot 3 žličke. Ampak z vztrajnostjo gre vse na bolje.

Pozabila sem dopisati, da je vsak dan poleg zelenjave jedla še krompir. Na začetku sem vse miksala s paličnim.

najprej je treba vsako reč posebej testirati.Vsako zelenjavo ji najprej ponudiš kot mono obrok, brez vsega (soli pa sploh ne-je ne potrebuje-tudi malo ne) torej vsako zelenjavo ji daješ 3 dni in opazuješ, če je kje dobila kakšne izpuščaje (alergija) tako si narediš spisek, katero zelenjavo jih lahko v bodoče daješ brez problema.Šele nato, ko imaš spisek, začneš zelenjave med seboj mešat.Za redčenje lahko uporabiš tisto mleko, ki ga sicer uživa, če je to tvoje mleko, ji zelenjavo razredčiš s tvojim mlekom-materino mleko dodajamo v zelenjavo, ki ima manj kot 45 st. C, ker je občutljivo na vročino-encimi se uničijo, torej ne dodajat v še vročo zelenjavo.Meso vključiš dosti kasneje.Ne mislit na tvoj okus, ko praviš, da bi dala malo čebule poleg, zato da bo rajši jedla, otrok še ne ve kaj je “dobro”-najboljša zelenjava je parjena in ne kuhano v obilici vode.Torej daš v eno posodo rešetko, pod rešetko daj vodo, na rešetko pa zelenjavo in tako pariš do mehkega.Zelenjava ima prvinski okus, brez vode.Mi smo tako parili kasneje tudi meso (piščanec, puran,losos…) kar poleg zelenjave.Potem pa počasi začneš dodajat še ogljikove hidrate, ki so bolj močna hrana kot zelenjava.Izogibaj se pšenice, ki je močan alergen in tudi telo zasluzi.Namesto pšenice lahko uporabljaš PIRO-pirin zdrob.Zelo dobra za otroke je PROSENA KAŠA, ki je zelo alkalna in ne zakisa telesa, bolje dati vsaki dan kašo, kot pšenico.AJDOVA KAŠA je tudi zelo dobra in KVINOJA,Poleg tega pa še SLADKI KROMPIR, ki ima nizek glikemični indeks, čeprav je sladkega okusa.Sadje je potrebno uvajat postopoma, po malem -zaradi kisline.Sdje ravno tako razredčiš z mlekom in proseno kašo-prosena kaša nevtralizira sadne kisline, ker je kot sem že napisal alkalna.Sadje mora biti v začetku jasno parjeno- ne surovo.Ponoči smo mi še vedno dajali samo mleko, zjutrja pa proseno kašo (ali drugo) z mlekom, vmes zopet samo mleko, kosilo zelenjavo in kašo, popoldan pa 1 obrok OH pomešan z malo sadja…

Malo posoli,pa bo ji hrana bolj okusna

Moraš vedeti, da ste začeli zeeeelo zgodaj z gosto hrano in zato otrok verjetno niti ni še povsem zrel zanjo. Zato tudi ne je s takim tekom, kot ga ti očitno pričakuješ. danes svetujejo začeti z gosot hrano okoli 6. meseca.

Drugače pa je primerna količina zdaj žlička ali dve hrane na dan, vse ostalo še vedno zadovoljuje mleko.

Jozze – zdaj so uradna priporočila glede pšenice drugačna. V izogob alergijam jo svetujejo uvajati čim prej.
Kaj je pa bolje najprej sadje, najprej zelenjava, začeti s kuhanim ali surovim, je pa ŽAL toliko mnenj, kot zdravnikov. Pri 4 otrocih sem dobila ravno toliko različnih priporočil, da utemeljeno sumim, da za vsemi ni ravo neke kompetentne doktrine ampak bolj “moda”.

Gosta hrana se po tanajnovejših navodilih lahko začne uvajati prej kot po 6. mesecu 🙂
Naj ne bi začeli pred 17. in ne po 26. tednu, sicer pa takrat, ko je otrok pripravljen. Pri enih traja dlje, drugi pa zelo hitro. Sicer pa, če nimate nekih alergij v družini, nikar preveč ne kompliciraj. Jaz sem sicer v začetku res bolj kuhala stvari (tudi malenkost posolila) in čebule nisem veliko uporabljala, ker imam po njej tudi jaz probleme, maslo pa sem kmalu začela uporabljati.
Mimogrede, zgodnje uvajanje kakšne hrane ne povzroča alergij (čeprav so to nekaj časa domnevali).

Uf uf. Upam, da te katera od mamic ne bo resno vzela. Kar si napisala, ni res!
Zakaj to delate, ženske? Si nekaj izmišljujete, ne da bi preverile, če je sploh res? Če ne veste, ne dajajte nasvetov!

Resnica:
Uvajanje GH se lahko začne pri 4 mesecih. Ravno nasprotno je, kot praviš ti: včasih so res uvajali GH kasneje, pri 6 mesecih, zdaj pa so spet pomaknili nazaj, na 4 mesece.Tako mi je rekla moja pediatrinja! Sploh pa je odvisno od dojenčka, kakšnim pediatri svetujejo prej, kakšnim kasneje, ni za vse isto!
Kdo so pa ti tvoji “danes svetujejo” ???

V izogib alergijam bi ti otroku dajala že takoj pšenico?? Pa kje imaš logiko, no! Ali pa vsaj malo zdrave pameti! Ravno NASPROTNO: v izogib alergijam naj bi se dojenčki izogibali jedem s pšenico vsaj do 6 meseca, ker lahko razvijejo alergijo na gluten! Torej v IZOGIB alergiji mu ne boš dajala nekaj, za kar jo lahko razvije, ne??

Kakšna so ta tvoja URADNA priporočila??

moja puncka je stara 5 mesecev in smo zaceli z gosto hrano,vendar po korencku ima krce kaj naj storim

Uf uf. Upam, da te katera od mamic ne bo resno vzela. Kar si napisala, ni res!
Zakaj to delate, ženske? Si nekaj izmišljujete, ne da bi preverile, če je sploh res? Če ne veste, ne dajajte nasvetov!

Resnica:
Uvajanje GH se lahko začne pri 4 mesecih. Ravno nasprotno je, kot praviš ti: včasih so res uvajali GH kasneje, pri 6 mesecih, zdaj pa so spet pomaknili nazaj, na 4 mesece.Tako mi je rekla moja pediatrinja! Sploh pa je odvisno od dojenčka, kakšnim pediatri svetujejo prej, kakšnim kasneje, ni za vse isto!
Kdo so pa ti tvoji “danes svetujejo” ???

V izogib alergijam bi ti otroku dajala že takoj pšenico?? Pa kje imaš logiko, no! Ali pa vsaj malo zdrave pameti! Ravno NASPROTNO: v izogib alergijam naj bi se dojenčki izogibali jedem s pšenico vsaj do 6 meseca, ker lahko razvijejo alergijo na gluten! Torej v IZOGIB alergiji mu ne boš dajala nekaj, za kar jo lahko razvije, ne??

Kakšna so ta tvoja URADNA priporočila??[/quote]

Po 4 otrkih v 13 letih, s tem da je najmlajši ravno dopolnil 10 mesecev imam kar fajn vpogled v to kaj danes in zadnjih 13 let svetujejo pediatri. Zaradi selitve smo jih tudi nekaj zamenjali. Rezultat? Vsakič drugačno priporočilo. In če je tebi nekaj rekla tvoja ena sama samcata pediatrinja še ni rečeno, da ne bi v sosednji sobi pri drugi pediatrinji dobila drugih navodil. Ravno to mene grozno moti in nekako ne morem verjeti več vseh teh vsemogočnih resnic, ki sem jih bila deležna, so se pa menjavale hitrje kot vreme.

Sicer pa – beri forum od tanč o glutenu, pa boš videla koliko sem falila!

Sol, maslo, smetana, čebula ipd. niso primerna hrana za 4 mesečnika, kam se vam mudi…

Če kateri prav pride,bom skopirala kar Priporočila ZD Ljubljana:

0. – 6. mesec:
izključno dojenje ali adaptirano mleko
– dopusten je začetek dohrajevanja po dopolnjenem 4. mesecu, če otrokove individualne potrebe kažejo na potrebo po dopolnilni hrani

6. mesec +:
riž, korenje, bučka, krompir, koruza, cvetača, koleraba, jabolka, hruška, marelica, manjše količine žit, ki vsebujejo gluten (oves, pšenica), k jedem dodajamo majhne količine olja (10g=1 žlička na 150-200 ml obroka; oljčno, repično, koruzno, sojino)

7. mesec +:
meso 2-3x tedensko (perutnina, zajčje meso, žrebiček, teletina) ali ribe 2-3x tedensko (mastne morske ribe, bela riba, sladkovodne ribe)

– nadaljujemo z uvajanjem novih vrst zelenjave (blitva, brokoli, špinača itd.), sadja (banana, kaki, slive, breskve itd.), žit.
Izbiramo sezonsko saje in zelenjavo, ki je avtohtono.

8. – 9. mesec:
rumenjak 1x tedensko
nadaljujemo z uvajanjem preostale zelenjave in sadja

10. – 12. mesec:
manjše količine kravjega mleka ali mlečnih izdelkov (skuta, jogurt, smetana, maslo)
sadni sok, kot vmesni obrok namesto sadja.

Prepovedana živila v prem letu: sol, sladkor, med, mehko kuhano jajce, beljak, sveži sir, večje količine kravjega mleka, oreščki, arašidi.

Priporočila so letošnja.

Tako majhen otrok noče jest, ker ni zrel, pripravljen in ne ker je neslano ali drugače obogateno.

Se strinjam z neelo!!
Pri 4. mesecih je prezgodaj za GH. Kaj šele za praženje na čebuli!! Pa tudi zabela ni potrebna, ker dojenček(!) še ne ve,kaj je “dobro”; jedla bo, ko bo pripravljena. Malo počakaj. Ker uvajanje GH ne pomeni, da bo v enemu mesecu sprobala vse in nato vse obroke zamenjala za goste. to traja in traja,,,

New Report

Close