GONGI
Spoštovani Dušan,
zanima me, če zvok gonga, posnet na cd-ju ima enak terapevtski učinek kot živo izvajanje.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Draga Milla,
Moje osebne izkušnje so sledeče. Sam v te namene nisem nikoli poslušal kakšnega CD-eja z gongom, pravzaprav imam doma samo enega, ki sem ga dobil v dar. Večkrat pa mi kakšen od udeležencev zvočnih kopeli, ki jih izvajam, postavi enako vprašanje. Ko so mi ga postavili prvič, sem bil v zagati, saj sem lahko odgovoril le, da s tem nimam izkušenj. Takoj pa je odgovoril eden izmed udeležencev, ki je bil na zvočni kopeli sicer prisoten prvič in je zelo živo posredoval lastne izkušnje. Kasneje se je in se občasno dogaja enako. Do sedaj so bile vse te izkušnje posameznikov, ki doma poslušajo CD-eje z gongi in pridejo kasneje na igranje v živo, enake. Vsi ti odgovori so nikalni. Morda pa bo v prihodnosti kdo odgovoril drugače oziroma bo imel s poslušanjem CD-eja drugačne izkušnje.
Osebno menim, da lahko poslušanje gonga preko CD-eja ustvarja dobro ambietalno vzdušje, kot nekakšno zvočno kuliso za sproščanje in umirjanje, enako kakor denimo poslušanje podobne sprostitvene glasbe.
Lep pozdrav in
nasmeh,
Dušan
Forum je zaprt za komentiranje.