Najdi forum

Spoštovani gospod doktor,

ginekolog mi je pred IVF postopkom predpisal injekcije Gonal F in sicer dve zjutraj. Ali mi lahko poveste kaj o stranskih učinkih tega zdravila?

Hvala in lep pozdrav,

Mimi

To zdravilo povzroči stimulacijo jajčnikov k rasti jajčnih foliklov in s tem lahko tudi hiperstimulacijo. Od 7. dne dalje se običajno vsaka 2 dneva naredi vaginalni UZ in odvzame se kri za analizo vsebnosti ženskih spolnih hormonov, predvsem estradiola. Iz obojega se sklepa kako uspešno napreduje ciklus in se predvidi čas, ko je ciklus potrebno “ustaviti” in načrtovati odvzem jajčnih celic s punkcijo.
Stranski učinki so povezani z ravnijo hormonov, ki se močno sviša in z velikostjo jajčnikov, ki se prav tako lahko močno zvečajo, tudi do velikosti otroške žoge in več. S tem so povezane tudi nevarnosti IVF postopka, saj se ob nekontrolirani (poudarjam NEKONTROLIRANI!) hiperstimulaciji lahko premočno poveča tudi prepustnost sten ožilja in tekočina prične uhajati iz njih, tako da se kri preveč zgosti in grozi nevarnost tromboze, elektrolitskega neravnosvesja in kolapsa, ki v najbolj nesrečnih primerih lahko povzroči tudi smrt.

Draga Mimi,

tudi meni so dali Gonal F in zdaj sem v 25 tednu nosečnosti. Nimam nobenih težav. Mislim, da ste lahko veseli, da ste dobili to zdravilo. Brala sem ameriške raziskave in menda ima od vseh hormonskih terapij prav terapija z Gonalom F najmanj stranskih učinkov, ker so hormoni pridobljeni na naravni osnovi. Poleg tega je možnost za zanositev boljša. Menda pa je Gonal F tudi precej dražji od drugih hormonov, vendar toliko boljši.
Veliko sreče (mani je uspelo četrtič in šele ko sem dobila Gonal F).
Lep pozdrav, Nina

Draga Mimi in Nina,
tudi jaz sem na listi za IVF. Teoretično mi je znan celoten postopek, vendar me zanima, če je katera od vaju pripravljena povedati kaj več o samih občutkih ob aspiraciji jajčnih celic, ob embriotransferju, koliko časa je priporočljivo mirovanje po embriotransferju…
Hvala in lep pozdrav, Jana

New Report

Close