Gomolji i jod
Pozdravljeni,
zasledila sem vas forum. Imam vprasanje glede joda. Hodim na redne kontrole s scitnico, kjer so mi ugotovili gomolj, ki ni ostro omejen, je pa tudi hladen, ampak punkcija je pokazala, da ni rakav. Krvne preizkave so zaenkrat vredu, se pravi moja diagnoza- nodozna evtiroticna golsa.
Zdravnica mi je prepovedala vnos joda v moje telo, torej nesmem morskih rib, ali kakrsnekoli vitaminske tablete, ki vsebujejo jod. Danes sem zasledila, da jod vsebuje tudi mleko in mlecni izdelki?? Sem tudi alergicna na mlecne izdelke, dnevno spijem dve kavici z mlekom brez laktoze. Nevem, ce mi tudi to mleko lahko skodi?Celo zivljenje sem pila mleko, imama rada mlecne izdelke, amapak kot sem ze omenila, pijem samo mleko brez laktoze. Upam, da vsaj to lahko?
Lahko mi prosim se svetujete, kaj lahko-kaj nesmem jesti, piti?
Sem noseca( 11.teden nsoecnosti)pa nocem skoditi niti otroku, niti sebi.
Nevem, ce se lahko eno vprasanje- mislite, da se lahko ta gomolj v nosecnosti spremeni zaradib hormonov?Kontorlo imam spet komaj septembra. Pa sem malo zaskrbljena.
Se opravicujem za toliko vprasanj 🙂
Lep dan zelim.
Želela bi da bi ti odgoovorila na vse, pa ne bo šlo :)))
Tule je zelo dober članek o jodu v prehrani, preberi si ga:
http://zdravozivljenje.eu/sl/Prehrana_in_recepti_1/Jod_v_prehrani_in_tveganja_cezmernega_vnosa/
Pa še en o jodu: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=69
Kar se tiče gomolja, mislim da ti nihče ne more povedati če se lahko spremeni, ker se načeloma vedno lahko spremeni, čeprav sorazmerno redko. Ampak laično misloim, da ne zaradi nosečnosti.
Morda enako vprašanje o gomolju postavi na forum Hormonske motnje dr.Pirnatu (zgoraj link Posvet z zdravnikom)
Pozdravljeni!
Lepo prosim če mi lahko kdo bolj po domače razlože moj izvid :
diagnoza: kronični limfocitni tiroiditis (Hashimoto)
Na ultrazvoku je žleza blago povečana in izoehogene zgradbe. V obeh režnjih so trije manjši gomolji
in sicer v levem dva, v desnem pa eden. Na scintigramu s tehnecijem se prikažeta oba režnja, kopičenje je slabše in nehomogeno s hipofunkcijskim področjem v spodnjem polu levega režnja. Ob
ponovni kontroli naj bi ponovili UZ ter se odločili za punkcijo gomolja v spodnjem polu levega režnja.
Zanima me kaj pomeni to slabše kopičenje v levem režnju, ali je možnost rakavega obolenja in ali ni možno kako zdravljenje z ustreznimi zdravili, ker se slabo počutim, sem utrujena, anksiozna in lasje mi že nekaj let kar precej odpadajo.
Hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni.
Glede gomoljev sicer ne znam biti pametna, ker z njimi nimam veliko izkušenj. Verjamem, da vam bodo tirologi glede tega pravilno svetovali in vas zdravili. Če vam je kaj v tolažbo, pa naj povem, da večina ni rakavih. Če pa se rak že pojavi, gre za enega najbolj ozdravljivih rakov.
Kar se tiče hashimota pa – verjamem, da je prav on tisti, ki vam povzroča preglavice – utrujenost in anksioznost sta vse preveč radi njegovi zvesti spremljevalki. Verjamem, da se bo počutje precej izboljšalo, ko vam bodo predpisali ustrezna zdravila. Nekaj mesecev bi sicer trajalo, da se boste sestavili, ampak – verjemite, da se boste.
Pa lep pozdrav,
Sabrina Mulec
Gospa Sabrina , hvala za vaše spodbudne besede in lep pozdrav, še se bom oglasila , prve dni februarja imam pregled in punkcijo, ko dobim izvid bova kaj pokomentirali.
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Lepo prosim za še eno pojasnitev.Poleg hašimoto in ščitnični gomolji je pri meni tudi srce, ki ni prav zdravo kot bi moralo biti. V mladosti sem prebolela revmatično mrzlico in vnetje srčne mišice
Zdravila sem se dolgo časa, ker takrat ni bilo takih zdravil kot so danes, zato imam danes lažjo insuficieno aortne in mitralne zaklopke. Glede srca hodim redno na kotrolo in seveda pijem tudi
ustrezna zdravila. Zadnje dve leti pa opažam, da me že po ne prevelikem naporu začne nevem kako bi opisala nekako peči ali tiščati na levi strani pod srcem.To mi mine šele,ko se pošteno odpočijem in naspim. Kaj mislite,da je to zato tudi kaj kriva ščitnica?To se mi pojavi tudi če preveč glasno govorim.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav
Laično bi rekla da ne, še sploh če so ščitnični hormoni uravnovešeni. Pečenje in tiščanje okoli srca niso tipično znaki za ščitnico, pri njej gre bolj za hitri utrip, razbijanje srca ipd…
Kaj pa pravi kardiolog? Mislim, da je on prvi, katetrega je treba to vprašat.
Gospa Meta zahvaljujem se za vaš odgovor, lepo vas prosim za še eno pojasnitev, namreč zanima me kako je s protitelesi. Moj izvid:
Tg: 80 ug/L (do 58)
anti Tg: 151,8 KE/L (do 60)
anti TPO: >1300 KE/L (do 60)
recovery: 95% (70-)
Vem, da se protitelesa borijo proti lastnemu organu, nevem pa kaj pomeni taka razlika (TPO 1300)
ali je to dobro ali slabo. Sem pač laik na tem području.
Hvala lepa in lep pozdrav
Preberite si tale članek, kjer je vse lepo raztložerno , tudi protitelesa :
http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/scitnica-majhna-a-izredno-pomembna/
LPM
Spoštovana!
Bila sem na ponovnem pregledu, kjer mi niso naredili punkcije kakor so prej napovedali, menda zato ker
se niso gomolji nič spremenili, čeprav sama mislim, da v treh mesecih se ne morejo veliko spremeniti.
Ampak, ker se slabo počutim, pijem zdravila proti holesterolu, visokemu pritisku,zdravilu za uravnavanje srčnega bitja(tahikardije), anksioznosti, osteoporoze in še kaj bi se našlo, ker je moj TSH še v mejah normale, mi ni bilo predpisano kaj za zdravljenje ščitnice. Psihjater in kardiolog sta mi rekla, da dokler ne bom izboljšala ščitnico tudi srce in živci ne bodo boljši. Malo sem bila razočarana, ker tirologu sploh nisem mogla to povedati, saj gre pregled preveč na brzino. Moja kolegica je imela isto diagnozo pred tremi leti in prav tako na krvi ni bilo znakov nepravilnega delovanja ščitnice, pa jemlje dnevno sicer najmanjšo dozo zdravila in se počuti veliko bolje, tudi ščitnica se je nekoliko zmanjšala. Ali se lahko to zdravilo dobi samoplačniško na beli recept?
Zahvaljujem se vam za odgovor in lep pozdrav
Tudi ce se dobi brez recepta (pri nas zagotovo ne) ga ni priporocljivo jenat po svoje, v prvi vrsti zaradi srca!
Ce picutje ni vredu, preverite koliko znasa vas TSH- vecina ljudi se namrec ne pocuti dobro ce ni nizek -2 ali manj! Morda se dogovirite s svijim zdravnikom za tablete- toliko da spravite TSH pod 2 ?
Forum je zaprt za komentiranje.