Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje gomolj.

gomolj.

Spoštovani.
Prosim, če mi lahko pomagate razumeti izvid.
Stara sem 35 let, leto pa pol po drugem porodu. Približno 2 leti nisem kontrolirala ščitnice – do sedaj, ko je izvid strašljiv.
Pred dvema letoma je bil solitarni gomolj v desnem režnju velik okrog 9 mm. Kaj več iz tistega časa vam o njem ne bi znala povedati.
Tokrat je gomolj zrasel na 12x10x7..
Palpatorno je žleza primerno velika, gladka, pomična. Vratne bezgavke tipno niso povečane.
Levi rezenj meri 40,14,12, desni pa 43,14,13.
Struktura blago hipoehogena, grobo zrnata, nehomogena, primerno prekrvljena.
Vvspodnjem delu desnega režnja nodus, nekoliko bolj hipoehogen, podobne strukture kot ostala ščitnica. Primerno ptekrvljen, nekoliko vevji kot ob prejšnjih merjenjih. Obojestransko vidne reaktivne bezgavke, folzine 6 mm.
Dobi napotnico za scintigram.
Punkcija ni izvedljiva.
Tsh 1,37 (0,46 – 4,68).
Delam z viri sevanja od leta 2005. Zaščite za ščitnico žal na začetku svoje delovne poti nisem vedno uporabljala. (ni se je vedno dalo dobiti, jaz pa sem bila mlada in neumna, da sem delo pod takimi pogoji sprejela).
Ker ob raku ščitnice najbrž tudi poklica več ne bi mogla opravljati, bi želela, če mi lahko poveste kakšna je realna slika moje ščitnice. Vem, da je vse ugibanje, vendar rada bi bila pripravljena tudi na najslabšo možnost. Zdravnica je rekla, da se ji gomolj uz nevzdi sumljiv, vendar mislim, da me je hotela samo potolažiti. Glede na to, da je gomolj hipoehogen, je bolj sumljiv, kajne? Kaj sledi v primeru hladnega gomolja na scintigrafiji? Že kar operacija? Gomolj leži na neprimernem mestu za punkcijo. Zdravnica je omenila, da si tega nihče ne bi upal punktirat. Vrednost tireoglobulin a se ni znana, oziroma podatka o tem nisem dobila.
Kaj mi svetujete za naprej? Scintigrafijo imam že v sredo. Že to me plaši, saj sem dobila datum ekspresno hitro. ( v enem tednu). Naj se omenim, da sem 4 dni po uzju zbolela, najbrž imam neko virozo, sem pa imela občutek, da se je to v meni kuhalo že teden dni prej.
Hvala za vaš čas in vaše mnenje.
Lep pozdtav.
Katja

Spoštovani!

Glede na velikost gomolja scintigrafija verjetno ne bo bistveno pripomogla k opredelitvi gomolja. Verjetno bo potrebno spremljanje in biopsija v primeru rasti gomolja. Operacija pri neopredeljenem gomolju velikosti 12 x 10 x 7 mm ni indicirana. Sicer naj ponovno povdarim, da je več kot 90% vozličev v šćčitnici benignih.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani,
Tako kot ste dejal, je izvid scintigrafije vredu. Naj ne bi bilo hladnih področij. Kontrolo imam čez 8 mesecev.
Prikaže se primerno velika žleza, ne sega substernalno. Kopičenje radiofarmaka v obeh reznjih je nekoliko nehomogeno, ni hladnih področij. Kopičenje prisotno tudi v področju isthmusa.
Tireoglobulin 41,9 (1,6 do 60)
Rec: 100% (70 do 130)

Ali se po tem izvidu da z gotovostjo sklepati, da gomolj ni maligen? Ali se lahko naročim na punkcijo kam drugam, če mi osebna zdravnica izda napotnico? Ali se punkcije opravljajo tudi samoplačniško? Mi prosim lahko svetujete kam naj se obrnem?

Najlepša hvala za vaš čas.
Lep pozdrav

Spoštovani!

Kot rečeno scintgrafija v primeru gomolja velikosti 12 x 20 x 7 mm ni povedna. Malignega procesa ni mogoče povsem izključiti. Priporočam kontrolo z UZ čez tri do šest mesecev.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close