Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija gomazenje in stiskanje mišice

gomazenje in stiskanje mišice

Pozdravljeni,

k vam se obračam za nasvet glede sledečega problema, ki ga bom potrudil opisati čim bolj izčrpno: Star sem 41 let in med poletjem sem veliko kolesaril (skupno do 250 km na teden, včasih na posamezni vožnji tudi do več kot 5 ur sedenja na sedežu), nato pa sta se mi pojavili dve težavi. Tu morda velja poudariti, da sem sedel na sedežu brez »žleba« (oz. luknje za presredek) in brez podloženih hlač.
Težave so se pričele ob koncu poletja (na prehodu iz avgusta v september), ko sem najprej opazil simptome podobne vnetju mehurja (opazno povišano potrebo po uriniranju – urin je bil v teh primerih večinoma prozoren), potem pa še občutljivost (ne bolečino) v predelu presredka (oz. predelu tik za mošnjo). Občutek je bolj podoben občutku na pritisk (recimo z roko, ali pri sedenju, ki pa ni stalen, ampak preneha skoraj takoj), poleg tega se mu občasno pridruži občutek nekakšnega gomazenja/draženja, ki se širi od presredka proti penisu, kar je sploh opazno pri kakšnem napenjanju (vetrovih) ali po določenih gibih. Medtem ko se je občutek vnetja mehurja vmes že poslovil in se potem spet vrnil, pa se občutek gomazenja/draženja ni poslovil, je pa včasih manj izrazit. Včasih se začuti tudi zelo rahlemu muskelfibru podoben občutek nekje med robom mošnje in nogo (ki pa ni stalen, ampak se pojavi samo za trenutek med kakšnim gibom – ali pa se pojavi ob začetku aktivnost, recimo hoje, tudi kot blag pekoč občutek, ki pa potem po nekaj časa gibanja spet izgine). Naj omenim, da v mirovanju teh občutkov ni.
Dodaten problem pa sem razvil v zadnjih nekaj tednih, in sicer potrebo po neprestanem stiskanju mišice, ki zadržuje urin (bojim se jo torej imeti relaksirano, ker imam strah pred uhajanjem urina – nekaj časa nazaj sem po uriniranju opazil, da je po gibanju pritekla še kapljica ali dve urina). Stiskam jo na vsake nekaj sekund, tudi ko hodim ali sedim, zaradi česar se bojim, da sem jo že dodobra razdražil. Poleg tega je zelo moteče in že konkretno vpliva na moj vsakdan/opravke.

Po vrhu vsega se mi je vmes razvil še neke vrste balanitis, za katerega pa sem pred nekaj dnevi začel uporabljati canesten (rdeče pikice po glavici, in občutek srbenja, rahle bolečine) ki jih ob začetku teh težav nisem opazil).

Kar se tiče tiščanja na vodo naj še povem, da se potreba oz. občutek tiščanja v jakosti spreminja, če se recimo usedem in ali če stojim, oz. je odvisen od pozicije telesa. Vendar ne vedno enako: torej včasih me ne tišči tako izraziti, če stojim, kot če se usedem, drugič pa obratno, pri sedenju je manj, ko se usedem, se poveča.

Glede vsega opisanega sem se obrnil na svojo zdravnico. Poslala me je na ultrazvok abdomna, ultrazvok sečil in na odvzem krvi in urina. Ultrazvok ni pokazal patoloških sprememb, prostata je normalna, tudi drugi organi so normalni, kamnov ni, med pregledom UZ mi je bilo povedano, da so opazne sledi nekdanjih prostatitisov (če sem si pravilno zapomnil – to namreč ni zapisano na izvidu). Pri ultrazvoku smo merili tudi, koliko urina ostane po mikciji: 7 ml. (vendar pa naj tu opozorim, da kljub temu, da sem bil prepričan, da imam poln mehur, ker me je med UZ tiščalo na vodo, le-ta ni bil poln, pravzaprav je bil zelo malo napolnjen).
Tudi s krvjo in urinom je bilo vse v redu. Za kri in urin sicer nimam napisanih izvidov, a mi je bilo povedano, da je glede prostate tudi tam vse v redu, kot tudi vse ostalo, kar so preverjali.

Ker nekak nimam odgovora za svoje težave, s katerimi se vedno bolj obremenjujem (sploh s tiščanjem mišice), se obračam, na vas, če bi morda iz vsega tega lahko predlagali kakšno rešitev/lajšanje težav.

Najlepša hvala že vnaprej.

New Report

Close